Διαιτοθεραπεία, Παχυσαρκία

Παχυσαρκία : Στη διαιτοθεραπεία έχει μεγάλη σημασία το » σύστημα διατροφής «. Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι τα πέντε ή έξη γεύματα. Χάρη στην τακτική αυτή αποφεύγονται οι περιπτώσεις να παραφορτωθούν τα όργανα του πεπτικού συστήματος και η καρδιά.
Πρέπει όμως να τονιστεί, πως ακόμα και για την ίδια πάθηση, ανάλογα με την εξέλιξη και τις ιδιομορφίες της, ορίζονται διαφορετικές δίαιτες, έτσι που η διαιτοθεραπεία καταντάει να έχει ατομικό χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση να ρυθμίζεται από το γιατρό.
Για να είναι η δίαιτα αποτελεσματική και ασφαλής θα πρέπει οι στόχοι να είναι απλοί και προπάντων εφικτοί. Ο πρώτος στόχος που πρέπει να τίθεται σε μια σωστή δίαιτα είναι το άτομο που είναι υπέρβαρο να χάνει το 1% του βάρους του την εβδομάδα. Για παράδειγμα αν ζυγίζει 90 κιλά, να χάνει 900 γραμμάρια. Ξεχάστε λοιπόν τις υπερβολικές δίαιτες που το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι, το άτομο που τις ακολουθεί, να το αγχώσουν, να το εξαντλήσουν και να το οδηγήσουν σε οριακές καταστάσεις.
Στην παχυσαρκία περιορίζεται η κατανάλωση υδατανθράκων και του λίπους. Η τροφή πρέπει κυρίως, να αποτελείται από λαχανικά, τα οποία σε μεγάλο όγκο περιέχουν λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα χορταίνουν. Ελαφριά και ιδιαίτερα φτωχή σε θερμίδες τροφή είναι και τα ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά που είναι πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Η δίαιτα πρέπει να παίρνεται σε όχι λιγότερα από πέντε γεύματα, μικρής ποσότητας ημερησίως, ώστε να κόβεται η όρεξη και να δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού. Για τον ίδιο λόγο, αποφεύγονται τα αρτύματα και τα πικάντικα φαγητά. Περιορίζονται ακόμα τα υγρά και το αλάτι.
Στις καταστάσεις παχυσαρκίας απαγορεύονται, όλα τα δημητριακά ( επιτρέπονται μόνο λίγες φρυγανιές ), οι πατάτες ( τηγανιτές – με σάλτσα και σωτέ ), οι μπανάνες, τα κάστανα, οι ξηροί καρποί, το κυνήγι, τα αλλαντικά, τα έντερα, τα παχιά πουλερικά ( όπως κόκορας και πάπια ), οι σάλτσες, όλα τα όσπρια γενικά, το πλήρες γάλα, τα αυγά σε παχιά ομελέτα.