Παιχνίδια στον ήλιο και παιδί. Εσείς τι βαθμό βάλατε σήμερα στο παιδί σας… με δείκτη προστασίας για τον ήλιο; Μπορεί σαν γονείς να είμαστε προστατευτικοί και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για την προστασία του παιδιού μας όταν εκτίθεται στον ήλιο σε κάποια  παραλία… Στις μέρες μας όμως επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν γίνει επικίνδυνες και πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ακόμα και σε έναν ανοιξιάτικο περίπατο μέσα στην πόλη.

Αντηλιακή κρέμα, καπέλο και γυαλιά πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα συνοδεύουν το παιδί στις εξόδους και τις βόλτες του. Το φαινομενικά αθώο χάδι του ήλιου, μπορεί να αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στην ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού και ο κίνδυνος είναι πολύ  μεγαλύτερος από ότι σε έναν ενήλικα.

Παιχνίδια στον ήλιο και παιδί

Ειδικοί δερματολόγοι και πλαστικοί συμφωνούν πως τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο!  Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες  δρουν αθροιστικά στο άνθρωπο,… επισημαίνει η Αντικαρκινική Εταιρεία. Έτσι όσο περισσότερο εκτίθεται ένα παιδί στον ήλιο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μεγαλώνοντας να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος. Πρέπει να έχουμε κατά νου, πως τα παιδιά δεν μπορούν να ακολουθούν το δικό μας πρόγραμμα έκθεσης στον ήλιο, γιατί μπορούν να πάθουν καρκίνο γρηγορότερα και εισπράττοντας  μάλιστα μικρότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από ότι ένας ενήλικας.

Ας έχουμε λοιπόν μέτρο, κι ας κάνουμε τον ήλιο σύμμαχο μας για την καλή υγεία και ψυχολογία. Αναμφισβήτητα ο ήλιος συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ευχάριστης διάθεσης και επιπλέον είναι  απαραίτητος για την καλή σωματική ανάπτυξη των παιδιών και την απορρόφηση της βιταμίνη D. Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά όμως είναι αρκετά για αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα τα ευεργετήματα αποκτούν καταστροφικές συνέπειες. Επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι το δωδέκατο έτος της ηλικίας. Έρευνες έχουν δείξει πως το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας που δεχόμαστε στη ζωή μας, γίνεται τα πρώτα είκοσι χρόνια.

Μέτρα προστασίας για να χαίρονται τα παιδιά τον ήλιο περιορίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση τους σε αυτόν.

  • Ενδυματολογικά προτιμούμε τα λευκά και γενικά τα ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Δεν ξεχνάμε καπέλο και γυαλιά ηλίου σε κάθε έξοδο τους.
  • Χρήση αντηλιακής κρέμας μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και επανάληψη της επάλειψης μετά από δύο ώρες. Δείξτε προτίμηση στα φυσικά ορυκτά αντηλιακά.
  • Το παιχνίδι στον ήλιο να γίνεται πριν από τις 11:30 το πρωί και μετά τις 16:30 το απόγευμα.
  • Τα μωρά που δεν έχουν συμπληρώσει τον έκτο μήνα της ζωής τους  χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία και επίβλεψη.
  • Κατανάλωση νερού και χυμών χωρίς ανθρακικό.
  • Τα παιδιά που έχουν αρκετές ελιές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ενήλικες.

Ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές και χαρείτε τον ήλιο άφοβα. Ίσως το μόνο που σας λείπει τώρα είναι κουβαδάκι, φτυαράκι και μπρατσάκια…