Πανάδες στην Περίοδο της  Εγκυμοσύνης. Κάτι ακόμα που παρουσιάζεται κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της υπερδιέγερσης των ορμονών, είναι οι γνωστές  σε όλους μας πανάδες,. Εμφανίζονται στις περιοχές του άνω χείλους και του μετώπου και συχνά παραμένουν και μετά τον τοκετό.

Οι πανάδες εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη  λόγω της αυξανόμενης παραγωγής μελανίνης στον οργανισμό.
Δημιουργούνται, στην ουσία, από υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Προκαλείται ένα είδος υπερέκκρισης της μελανίνης ιδιαίτερα στο πρόσωπο (μέτωπο και μάγουλα). Συνήθως δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση και το δέρμα επανέρχεται στο φυσιολογικό του χρωματισμό όταν οι ορμόνες αποκτούν και πάλι τη φυσιολογική τους λειτουργία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η κληρονομική προδιάθεση, καθώς και η μη φυσιολογική λειτουργία γυναικείων ορμονών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η χρήση αντισυλληπτικών αλλά και η έλλειψη αντηλιακής προστασίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελούν τα κύρια αίτια της εμφάνισης των πανάδων. Παρατηρείται έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υψηλής ακτινοβολίας. Ωστόσο υπάρχει μικρό ποσοστό περιπτώσεων που οι παραπάνω λόγοι δεν αποτελούν αιτία για την εμφάνισή τους οπότε επιστημονικά χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθείς.

Πανάδες στην Περίοδο της Εγκυμοσύνης

Πανάδες: δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Έχει αποδειχτεί ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επιβαρύνει πολύ την κατάσταση και χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Προληπτικό μέτρο αποτελεί η αποφυγή του ήλιου, κυρίως στις ώρες αιχμής μεταξύ 11π.μ. ως και 4μ.μ. καθώς και η χρήση αντηλιακών κρεμών, καπέλων κτλ .

Κάποιες φορές οι λεκέδες αυτοί υποχωρούν μόνοι τους με τον τερματισμό της εγκυμοσύνης. Σε άλλες, όμως, επιμένουν επί πολύ και δεν εξαφανίζονται, εάν δεν χρησιμοποιήσει κανείς μια κρέμα με βιταμίνη C ή PP που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τελείως το δέρμα ή κατά περίπτωση  να χρησιμοποιήσει  κρέμες σε συνδυασμό με οξέα φρούτων ή ακόμα να γίνει εφαρμογή κάποιου χημικού πίλινγκ.

Πρόληψη και προστασία

Η συσσωρευτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας και η συχνή και πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία αποτελούν βασική αιτία εμφάνισης των πανάδων στο δέρμα.

Η έλλειψη ενυδάτωσης του δέρματος με εξειδικευμένα προιόντα φροντίδας αφήνει το δέρμα απροστάτευτο και ακόμα πιο εκτεθειμένο στους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες.

Στο διάστημα, τουλάχιστον 6 μηνών, που ακολουθεί αμέσως μετά από χημικά πίλινγκ ή θεραπείες με λέιζερ, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούνται αντηλιακά ευρέου φάσματος.

Τα προϊόντα με φωτοευαισθητοποιές ουσίες πρέπει να αποφεύγονται τουλάχιστον για τους μήνες που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια.

Το καλοκαίρι ιδιαίτερα χρειάζεται επιπλέον αντηλιακή προστασία φορώντας καπέλο και ανανεώνοντας συχνά την αντηλιακή κρέμα.