panna_cotta

Panna Cotta

Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα». Ο chef γνωρίζει πως ακριβώς να κάνει την υφή και τη γεύση της. Όσο πιο ελαφριά γίνεται και διατηρώντας παράλληλα τον κρεμώδη χαρακτήρα της.

Panna Cotta. Panna Cotta μια συνταγή κρεμώδης γλυκού. H πανακότα (panna cotta) είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης. Αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί κατά την παρασκευή με ζελατίνη. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα».

Είναι το γλυκό που βρίσκεται σε όλα τα ιταλικά εστιατόρια και όχι μόνο. Η pana cotta μάλλον έχει τις ρίζες της στην περιοχή Piedmonte. Η ιστορία θέλει να προέρχεται από την επαρχία του Cuneo, Langhe, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Η παραδοσιακή ιταλική συνταγή της pana cotta περιλαμβάνει ζάχαρη, κρέμα και ζελατίνη αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν υπάρξει πολλές παραλλαγές προς ελαφρότερες εκδοχές του γλυκού. Στη θέση της πιο παραδοσιακής καραμέλας, τοποθετούνται φρούτα, όπως φράουλα και raspberry. Υπάρχουν chef που τολμούν περισσότερο. Προτείνουν pana cotta με παρμεζάνα και σος αχλαδιού, με σαφράν, βασιλικό ή κολοκύθα και πολλά άλλα.

Ο chef γνωρίζει πως ακριβώς να κάνει την υφή και τη γεύση της. Όσο πιο ελαφριά γίνεται και διατηρώντας παράλληλα τον κρεμώδη χαρακτήρα της.

Υλικά

  • 7 φύλλα ζελατίνης
  • 400 ml γάλα
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • σιρόπι της αρεσκείας σας ή μέλι ή σάλτσα φρούτων

Panna Cotta

Παρασκευή συνταγής

1.  Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν και να φουσκώσουν

2.  Βάζουμε στην κατσαρόλα μας  το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες

3.  Ανακατεύουμε τα υλικά μας  και τα σιγοβράζουμε μέχρι να έτοιμο το μίγμα. Κατεβάζουμε από την  φωτιά

4.  Στύβουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τελείως

5.  Μόλις κρυώσει η κρέμα τη μοιράζουμε σε φορμάκια ή σε μία μεγάλη φόρμα, αφού πρώτα τα έχουμε αλείψει με το σιρόπι ή τη σάλτσα φρούτων

6.  Αφήνουμε την pannacotta στο ψυγείο, να πήξει

7.  ‘Όταν είναι έτοιμη την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή πιατάκια και την σερβίρουμε

Σάλτσα φρούτων

Για να φτιάξουμε  σάλτσα φρούτου: πολτοποιούμε  το  φρούτο που μας αρέσει το στραγγίζουμε για να μη υπάρχουν  κομματάκια ή σπόρια και το  σιγοβράζουμε σε μια κατσαρόλα με την ανάλογη  ζάχαρη.

light panna cotta

Χρησιμοποιούμε γάλα και κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά και ακολουθούμε τα βήματα  της συνταγής. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα πιο ελαφρύ γλυκό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

six + 18 =

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial