Ψέμα ή αλήθεια ; Πόσο εύκολο είναι να το αποκαλύψεις ! Θεωρείτε ότι είστε ένας τέλειος ψεύτης και μάλιστα με επιχειρήματα; Ήρθε η ώρα λοιπόν να σε ξεσκεπάσουμε! Η αλήθεια είναι πως το ψέμα δεν είναι  προνόμιο μόνο των αντρών. Πολλά άτομα, άντρες και γυναίκες, παρουσιάζουν  μια επιδεξιότητα στα ψέματα αλλά όταν δεν ελέγχουν την γλώσσα του σώματος είναι πολύ εύκολο να ξεσκεπαστούν.

Κάποιος που δίνει μια ψευδή πληροφορία χωρίς να το καλοσκεφτεί νιώθει ίσως ενοχές, ίσως ανασφάλεια κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό το ψέμα του, γι’ αυτό αισθάνεται μια άμεση παρόρμηση να καλύψει το πρόσωπο του. Η αυθόρμητη αυτή κίνηση είναι προφανής στα μικρά παιδιά που κλείνουν με τις παλάμες τους το στόμα με μια ασυνείδητη κίνηση να εμποδίσουν τις λέξεις- ψέματα να βγουν από το στόμα τους. Φυσικά στις μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν μπορούν να κρυφτούν από τους γονείς τους και να τους ξεγελάσουν, μεγαλώνοντας όμως βρίσκουν τρόπους να περιορίσουν αυτές τις κινήσεις και να μην είναι τόσο προφανείς. Στην εξέλιξη των πραγμάτων ένας ενήλικας μπορεί να αγγίξει τη μύτη του ή να χαϊδέψει το μάγουλο του, προκειμένου να » κρύψει » ένα ψέμα. Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και το  καλύτερο είναι να ερμηνεύονται οι κινήσεις όχι μεμονωμένα αλλά συνδυαστικά. Έτσι θα αποφύγετε την περίπτωση για παράδειγμα, κάποιος να θέλει να ξύσει τη μύτη του και εσείς να τον χαρακτηρίζεται ως ψεύτη.

Ψέμα ή αλήθεια ;

Μεταξύ συντρόφων την καλύτερη ερμηνεία των μη λεκτικών μηνυμάτων την κάνουν οι γυναίκες, ίσως γιατί δίνουν μεγαλύτερη σημασία και είναι περισσότερο παρατηρητικές από τους άντρες. Όταν η γυναίκα ρωτά τον άντρα της  με ποιους συναντήθηκε στην έξοδο του δεν μπορεί εκείνος να ξύνει το κεφάλι και να χαμηλώνει το βλέμμα. Είναι σαν να της απαντά πως δεν είναι σίγουρος με ποιους ήταν και ταυτόχρονα νιώθει και ενοχές. Λοιπόν αν μετά από μια τέτοια σκηνή ακολουθήσει άλλη σκηνή, αυτή του καυγαδίσματος μεταξύ του ζευγαριού δεν πρέπει ο άντρας  να απορεί ούτε να χαρακτηρίζει τη γυναίκα του ως  φαντασιόπληκτη και υστερική. Κατά βάθος βέβαια αναρωτιέται πως μπορεί να τον κατάλαβε, αφού είναι βέβαιος πως δεν υπήρχε καμιά περίπτωση και  από πουθενά  να έχει τις αληθινές πληροφορίες. Ασφαλώς και η γυναίκα ψεύτρα έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, αλλά δε σας φταίμε εμείς που οι άντρες δε δίνεται καμιά σημασία στη γλώσσα του σώματος!

Θα μπορούσαν όμως οι κινήσεις να εκπαιδευτούν και να υποστηρίζουν τα λεγόμενα κάποιου ακόμα και πάνω στο φλερτ. Οι λεγόμενοι  «επαγγελματίες ψεύτες εραστές»  έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν, με την ίδια ένταση, ερωτικά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Αν οι κινήσεις και τα λεγόμενα του υποστηρίζουν το ένα το άλλο, η συναισθηματική του υπεροχή είναι μεγάλη και το υποψήφιο θύμα του αδυνατεί να αντιληφτεί το ψέμα. Προσοχή όμως αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία γιατί όταν κάποια στιγμή ερωτευτείτε αληθινά θα είναι πολύ εύκολο από θύτης να γίνεται θύμα αν αποκαλυφθούν τα ψέματα σας. Θα τρέχετε να τα μαζέψετε και δε θα σας πιστεύει κανείς. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε πως η αλήθεια και η ειλικρίνεια σε μια σχέση είναι το καλύτερο αφροδισιακό!

«Το ψέμα θα γυρίσει όλη την γη πριν η αλήθεια προλάβει να φορέσει τα παπούτσια της» Αγγλική παροιμία