Ψωμί Ciapatta. Οικογενειακό ιταλικό ζυμωτό ψωμί Ciabatta, που ωριμάζει αργά, με προζύμι. Πανεύκολο πεντανόστιμο ψωμάκι “τσιαπάτα” κατάλληλο για λαχταριστά σάντουιτς!!! Δοκιμάστε το!!!

Το σχήμα του είναι μακρόστενο, πλατύ και κάπως επίπεδο. Στο τέλος της δεκαετίας του 90 έγινε παγκόσμια γνωστό, στη χρήση του για την παρασκευή σάντουιτς.

Η ζύμη της τσιαπάτα απορροφά πολύ νερό, η ψίχα έχει ανοιχτούς πόρους και είναι ελαστική, ενώ η κόρα είναι λεπτή και τραγανή.

Η τσιαπάτα αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά.

Συνήθως η παρασκευή της Ciabatta (Ιταλικό ψωμάκι) είναι μία πολύωρη διαδικασία με αναμονή 18 ωρών.

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι από σκληρό σιτάρι
  • 120 ml νερό χλιαρό
  • 15 γρ. μαγιά νωπή
  • 0.5 κ.γ. αλάτι
  • 0.5 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ψωμί Ciapatta

Παρασκευή συνταγής

  1. Θα χρειαστούμε μπολ και το ένα ταψί φούρνου
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 ºC.
  3. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου στην άκρη για να δράσει η μαγιά.
  4. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  5. Στην αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε τη ζύμη μας και ανοίγουμε με τα χέρια σε ζυμάρι πάχους 2 εκ.
  6. Έπειτα τοποθετούμε την ciapatta στο ταψί φούρνου το οποίο έχουμε λαδώσει καλά, λαδώνουμε την επιφάνειά της ζύμης, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  7. Τέλος τοποθετούμε το ταψί μας στον φούρνο και ψήνουμε την ζύμη ciapatta  για 45’ λεπτά περίπου.
  8. Ξεφουρνίζουμε την ciapatta και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.