Ψωμιάδου Δώρα 8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

«Επιτυχία για έμενα είναι, όταν, μπορείς να δίνεις και να παίρνεις αγάπη και στήριξη. Είναι ώρα να αλλάξουμε τα συστήματα που εμποδίζουν τις γυναίκες να πετύχουν αυτά που θέλουν και μπορούν.»

Interview: Δώρα Ψωμιάδου Σύμβουλός Δ΄ Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης στον Δημοσιογράφο Στέφανο Σιμωτά

Την κα. Δώρα Ψωμιάδου την γνωρίσαμε από την προσφορά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Δ’ Κοινότητα του  Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι σύζυγος και μητέρα 2 παιδιών ηλικίας 8 και 16.

Επαγγελματικά εργάζεται σε γνωστό εμπορικό κατάστημα στην Θεσσαλονίκη. Γυναίκα μεθοδική, συνεπής, εργατική, επικοινωνιακή με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Διετέλεσε από το 2019-2020 Συντονίστρια στην Επιτροπή Πολιτισμού της Δ΄ Κοινότητας. Θεωρεί ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί για όλα όσα τους αφορούν και τους επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.

Πιστεύει ότι μια γυναίκα μπορεί εξίσου να τα καταφέρει έχοντας ίσα δικαιώματα με ένα άντρα!

Πώς καταφέρνετε να έχετε συγχρόνως τον ρόλο της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης και της συμβούλου στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πως αξιολογείτε τον εαυτό σας;

Η κατάκτηση πολλών στόχων μαζί για κάθε άνθρωπό, είναι δύσκολη και κοπιαστική διαδικασία. Ιδιαίτερα για μια γυναίκα που πρέπει να διαχειριστεί παράλληλα όλους αυτούς τους ρόλους συγχρόνως. Προσπαθώ να κρατώ ισορροπίες, βάζω προτεραιότητες και δημιουργώ μηχανισμούς που διαχωρίζουν τους ρόλους μεταξύ τους.

Είναι δύσκολο να με αξιολογήσω και να με βαθμολογήσω για το πόσο καλά τα καταφέρνω. Αυτή μάλλον η αξιολόγηση ανήκει στον προσωπικό και κοινωνικό μου περίγυρο. Σίγουρα όμως οι επιλογές  είναι δικές μου, αγαπώ την εργασία μου, την οικογένειά μου, τον κοντινό περίγυρο μου και μου αρέσει να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο χωρίς διακρίσεις και ανιδιοτελώς.

Προσπαθώ στην καθημερινότητα μου να ανοίγω νέους δρόμους, νέους ορίζοντες.

Η ανθρώπινη επαφή, είναι αναντικατάστατο κομμάτι της κοινωνικοποίησης μου. Η γειτονία και ο κόσμος της είναι το καθημερινό οξυγόνο μου.

Νοιώθω ότι την προσφορά και την ενέργεια που δίνω, την εισπράττω πίσω με πολύ αγάπη και αυτό με δίνει δύναμη να συνεχίσω, με κάνει ευτυχισμένη.

Είναι πεποίθηση μου ότι “από κάτω προς τα πάνω” πρέπει να ξεκινήσει η αναγέννηση του Δήμου και των δημοτών της πόλη μας.

Η οικογένεια τι ρόλο παίζει στην ζωή σου;

Η οικογένεια πιστεύω είναι ένας σημαντικός κοινωνικός θεσμός. Η οικογένεια είναι το θεμέλιο στην οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών.

Στην οικογένεια μου υπάρχουν δύο παιδιά, ως γονείς εργαζόμαστε και οι δύο και μοιραζόμαστε τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Δίνω στην οικογένεια μου προτεραιότητα, την απόλυτη αγάπη και φροντίδα.

Δέχομαι αγάπη από τον σύζυγό και τα παιδιά μου και αυτή είναι η πηγή της δύναμης μου. Ίσως μερικές φορές να νοιώθουν ότι τους έχω παραμελήσει, λιγάκι, λόγο των πολλών ασχολιών και των κοινωνικών υποχρεώσεων που έχω επωμιστεί. Προσπαθούμε πάντα, όμως, να καλύψουμε αυτό τον χρόνο κάποια άλλη χρονική στιγμή. Στηρίζουν τις επιλογές μου και τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που υπάρχουν στη ζωή μου.

Πώς είναι η καθημερινότητα σου;

27 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής  ενασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή την στιγμή ασχολούμαι στον τομέα του design και των πωλήσεων. Στην εργασία μου, έχω άμεση επικοινωνία με τον κόσμο και αυτό με κάνει να σκέφτομαι και να ενεργό πάντα με θετική σκέψη.

Ανοικτή στο να ακούω, έτοιμη σε νέες προκλήσεις και οράματα.  

Είμαι μια εργαζόμενη γυναίκα που έχω την φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών. Ασχολούμαι με τις εργασίες του νοικοκυριού, με τα παιδιά και τον σύζυγο μέσα στην εβδομάδα.

Ως γυναίκα με τέτοιο ωράριο προσπαθώ να ισορροπήσω τους ρόλους και τις καταστάσεις. Απολαμβάνω τις στιγμές που αφιερώνω στα παιδιά, στο να πηγαίνουν βόλτες, η συζήτηση όλων των προβλημάτων και η παροχή συμβουλών και λύσεων, η βοήθεια στα μαθήματα, η ανάγνωση παραμυθιών και το παίξιμο. Επίσης κλέβω χρόνο για την περιποίηση του εαυτού μου και στο να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν.

Ψωμιάδου Δώρα 8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας

Ποια η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι σημαίνει επιτυχία για σένα;

Ο κόσμος μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τον τόπο που γεννήθηκα, που ζω και αγαπώ, μέσα από την ιδιότητα της εκλεγμένης Κοινοτικής Συμβούλου στην Δ’ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Ως σύμβουλός προσπαθώ να παρεμβαίνω, στα θεσμικά όργανα του Δήμου και του Κοινοτικού Συμβουλίου, με παρατηρήσεις, παρεμβάσεις και να αιτούμαι την διαμόρφωση συνθηκών καλύτερης ποιότητας ζωής των δημοτών και της πόλης.

Εκτός από τις συνεδριάσεις και τις παρεμβάσεις μου για την καλυτέρευση της καθημερινότητας, είχα προταθεί και εκλεγεί από όλους τους συναδέλφους, αιρετούς συμβούλους της Δ’ Κοινότητας, ως Συντονίστρια της Επιτροπής Πολιτισμού 2019-2020.

Ενδιαφέρθηκα, ασχολήθηκα και στήριξα όλους τους πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα όρια της Δ΄ Κοινότητας.

Ήρθα σε επαφή μαζί τους, τους άκουσα, μου πρότειναν και τους πρότεινα, οργανώσαμε πετυχημένες εκδηλώσεις. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο.

Αυτή η ενασχόληση μου με τον επιτροπή πολιτισμού με έφερε σε επαφή με ανθρώπους που η παιδεία, η νοοτροπία και οι δράσεις τους παράγουν πολιτιστική κουλτούρα, προωθούν και διατηρούνε την πολιτιστική μας παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

 Ήταν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για εμένα. Τώρα που τελείωσε αυτή η θητεία μου από αυτό το πολιτιστικό μετερίζι της Δ΄ Κοινότητας, θέλω να τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου για την συνεργασία τους. Φυσικά θα συνεχίζω να στηρίζω όλες τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις τους από την θέση της κοινοτικού συμβούλου. Θα είμαι δίπλα τους!!!

Επιτυχία για μένα σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης. Να έχεις κινητικότητα και συμμετοχή στα θέματα πολιτισμού, της κοινωνίας, και του περιβάλλοντος. Σε θέματα που αφορούν και απασχολούν όλους μας.

Η αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας μας, πραγματοποιείτε, ενεργώντας και όχι απλά παρατηρώντας.

Επιτυχία για έμενα είναι, όταν, μπορείς να δίνεις και να παίρνεις αγάπη και στήριξη!!!

Τις τελευταίες ημέρες, την κοινωνία, την απασχολεί καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο των τεχνών και του αθλητισμού και όχι μόνο. Ποια η δική σας άποψη;

Είναι μία μεγάλη οπισθοδρόμηση της κοινωνίας. Η νομική προστασία ενάντια στο βιασμό και την ενδοοικογενειακή βία δεν είναι αυτή που θα απωθούσε τους θύτες. Αυτό φαίνεται από ένα τσουνάμι καταγγελιών, για αδικήματα που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ προγενέστερο χρόνο. Διαπιστώνω ότι τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας απειλούνται. Αυτό ισχύει και για παιδιά σε καταγγελίες παιδοφιλίας και παιδεραστίας.

Το παγκόσμιο κοινωνικό κίνημα  #MeToo, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση, οποιασδήποτε μορφής βρήκε υποστηρικτές και στην Ελλάδα . Υποστηρικτές του κινήματος άνοιξαν τα στόματα τους και δημοσιοποίησαν μέσω νομικής καταγγελίας όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης ή κατάχρησης εξουσίας, που έχουν υποστεί.

ψωμιαδου-psomiadou

Είναι εντυπωσιακή η δύναμη που βρήκαν τα θύματα να καταγγείλουν τους θύτες παραμερίζοντας τον φόβο τους.

Ελεύθεροι από το φόβο της δημόσιας έκθεσης τους, στην κοινωνία, ζητούν, να αποδοθεί δικαιοσύνη και αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς τους.

Τώρα πρέπει να βρεθούμε όλοι μας, δίπλα στα θύματα, να τα στηρίξουμε, να τα τραβήξουμε από την μοναξιά και την απομόνωση τους.

Η νέα γενιά είναι απόλυτη στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους χωρίς να αφήνουν παράθυρα ή περιθώρια συμβιβασμού. Κάτι αρχίζει να αλλάζει στην κοινωνία μας, υπάρχει η προσπάθεια και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η πολιτεία πρέπει να προστατέψει και να αναπτύξει εργαλεία για την αποτροπή και την αυστηρή τιμωρία των θυτών. Καθώς επίσης η στήριξη των θυμάτων από επιστήμονες  με εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Σε μια οργανωμένη και δημοκρατική κοινωνία η Βία δεν έχει θέση.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, τι πιστεύετε για την σημερινή σύγχρονη γυναίκα;

Η ισότητα των φύλων θα είναι προς όφελος όλων. Είναι ώρα να αλλάξουμε τα συστήματα που εμποδίζουν τις γυναίκες να πετύχουν αυτά που θέλουν και μπορούν.

Πιστεύω  ότι μια γυναίκα σήμερα μπορεί απόλυτα να συνδυάσει γάμο, μητρότητα, καριέρα, κοινωνική ζωή, πολιτικές φιλοδοξίες, εθελοντισμό και ότι άλλο έχει ως στόχο να πετύχει.

Οι σημερινές γυναίκες οφείλουν  να δημιουργούν ευκαιρίες, να  τολμούν  και να ρισκάρουν. Να είναι σίγουρες ότι έχουν βρει αυτό που τις κάνει χαρούμενες και τις αντιπροσωπεύει.

Η σημερινή εποχή είναι δύσκολη, ιδιαίτερα με την πανδημία του COVID-19. Η πανδημία και τα διαδοχικά lockdown έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημογραφία προειδοποίησε για 31 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά βίας λόγω φύλου αν συνεχίσουν για έξι μήνες οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Μετά από αυτή την κρίση, επιβάλλεται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να επιλύσουμε τα προβλήματα που μέχρι χθες ήταν άλυτα. Η ισότητα δεν είναι θέμα των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Οι γυναίκες θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μετά την πανδημία, για την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας.

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να αποθαρρύνεται και να το βάζει κάτω. Πιστεύω στην προσπάθεια και στην θέληση.

Ψωμιάδου Δώρα 8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας

Στέφανος Σιμωτάς

Δημοσιογράφος