Ρυζόγαλο. Ρυζόγαλο μια συνταγή γλυκιάς κρέμας. Φρέσκο γάλα καλοβρασμένο και ανακατεμένο με γλυκό ρύζι και όλα αυτά πασπαλισμένα με μπόλικη μυρωδάτη κανέλα.
Είναι παρά ένα λιτό γλύκισμα όπου συνυπάρχουν αρμονικά τρία απλά «λευκά» υλικά: το ρύζι, το νισεστέ ή το ρυζάλευρο και το γάλα!
Είναι ένα έδεσμα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι εδώ και αιώνες σε διάφορους πολιτισμούς.
Έχει τις ρίζες του στους διάφορους χυλούς με σπόρους που εμφανίζονται στη Μέση Ανατολή.
Οι πρώτες αναφορές για το ρυζόγαλο γίνονται σε ιατρικά κείμενα της εποχής και όχι σε βιβλία μαγειρικής όλα μάλιστα σχετίζονται με την εύκολη πέψη και τις παθήσεις του στομάχου.
Προέλευση Γαλλία
Το ρύζι εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον όγδοο αιώνα και στην περιοχή της Ελλάδας τον 17ο. Το ρυζόγαλο διαδόθηκε μαζί με τα Κοκ ή τα Εκλέρ στην ελληνική επικράτεια μετά την επανάσταση του 1821 από τους Γάλλους μισθοφόρους και είναι μια παραποιημένη εκδοχή του Crème brûlée.
Υλικά
- 4 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
- 1 κούπα τσαγιού νερό
- 4 κούπες γάλα πλήρες
- ½ κούπα ζάχαρη
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- Βανίλια
- Κανέλα
Ρυζόγαλο
Παρασκευή συνταγής
1. Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με το νερό για 10 λεπτά.
2. Ρίχνουμε τις 3½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο ρύζι.
4. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
5. Βράζουμε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.
6. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε για λίγο.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε σε 5-6 μπολ και το πασπαλίζουμε με κανέλα.