Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»! «Aγάπησα και αγαπήθηκα πάρα πολύ. Ερωτεύτηκα και με ερωτεύτηκαν πάρα πολύ…»

Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινά μια ιστορία αγάπης …. κάπως έτσι η κ. Τένια Μακρή μας μιλά αποκλειστικά στο AboutWoman για το ωραιότερο συναίσθημα που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα!!!

Χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις ή υπεκφυγές μας μιλά για τη θέση που είχε ο έρωτας και η απιστία στη ζωή της αλλά και για τις σύγχρονες σχέσεις των ανθρώπων.

Ξεκλειδώνει αγαπημένες μνήμες που την κάνουν να χαμογελά από την εφηβική της ζωή και θυμάται τα φοιτητικά της χρόνια. Μας ανοίγει την πόρτα και μας καλωσορίζει μέσα στον δικό της μοναδικό κόσμο και αποτυπώνει τις στιγμές της δικής της πραγματικής καθημερινότητας.

Μια δυνατή, βαθιά φιλοσοφημένη γυναίκα που όταν η ζωή της επιφυλάσσει δυσάρεστα… δε θυμώνει, δεν οργίζεται, δεν τα βάζει με το θεό. Δίνει τη δική της μάχη και βγαίνει πάντα πιο δυνατή!!!

» Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

» Η αγάπη και ο έρωτας έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Καταρχήν αγάπησα και αγαπήθηκα πάρα πολύ. Ερωτεύτηκα και με ερωτεύτηκαν πάρα πολύ.

Αυτό το κομμάτι της ζωής μου ήταν πληρέστατο. Είδα ότι μέσα από αυτό άνθισα, μέσα από αυτό διατηρούμαι, οπότε πραγματικά υμνώ και τα δύο και μέσα στα βιβλία μου και θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει αγάπη δεν μπορούμε  να συνυπάρχουμε. Η αγάπη όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Μπορεί να είναι πολύ δυνατή μεν αλλά πολύ κενή. Για να μπορέσει να εξελιχτεί πρέπει να υπάρχει η συγχώρηση και η καρτερία.»

Πολύ συχνά όμως μια ιστορία αγάπης και αληθινού έρωτα τη διαδέχεται ο κορεσμός με αποκορύφωμα την απιστία. Η ίδια δηλώνει πως όχι…

…δεν βίωσε ποτέ αυτό το αρνητικό συναίσθημα όμως, δεν παύει να την απασχολεί μέσα από τις ζωές των ανθρώπων που βοηθάει.

» Καταρχήν πρέπει να πούμε πως η  απιστία είναι πενήντα – πενήντα στα ζευγάρια. Όσοι άντρες απιστούν άλλες τόσες είναι οι γυναίκες. Δεν είναι μόνον η γυναίκα που χάνει τη ζωή κάτω από τα πόδια της αλλά και ο άντρας όταν μαθαίνει πως η γυναίκα του είναι σε μια άλλη ερωτική σχέση.»

Ισότιμη η σχέση της με τον σύζυγο της και η ανατροφή της μοναχοκόρης τους έγινε από κοινού.

» Όταν  δυο άνθρωποι πραγματικά θέλονται, τότε οι αντικειμενικές  δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν. Η Βιργινία δε μας δυσκόλεψε καθόλου στην ανατροφή της. Ήμασταν πολύ συνειδητοποιημένοι ο πατέρας της και εγώ ότι θέλαμε να γίνουμε γονείς.

Ήμασταν έτοιμοι και οι δυο να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Να μη πάει ο ένας πίσω και ο άλλος μπροστά αλλά να έχουμε μία ισότιμη προσπάθεια στο μεγάλωμα της Βιργινίας χωρίς να πληρώσει ο ένας  μεγαλύτερο κόστος από τον άλλο.

Αυτό το πετύχαμε κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει ισορροπημένα χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη. Βεβαίως ακολούθησε το επάγγελμα των γονιών της, άρα μάλλον η επιλογή της αυτή δείχνει ότι τελικά μας θαύμαζε.»

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

Δεν μετανιώνει για τις επιλογές της, για όλα όσα έκανε αλλά και γι αυτά που δεν έκανε » πιστεύω ότι έτσι έπρεπε να γίνουνε, νιώθω πλήρης και ότι ζω μια εποχή πάρα πολύ ωραίας ποιότητας.»

«Αν δεν ήμουν ψυχολόγος θα ήθελα να γίνω ηθοποιός»

Πετυχημένη ψυχολόγος σήμερα όμως αν δεν είχε σπουδάσει ψυχολογία θα την είχε κερδίσει η υποκριτική. Από μικρή φάνηκε το ταλέντο της μέσα από τη συμμετοχή της στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις.

Αργότερα ως νεαρή φοιτήτρια στην Αμερική για οικονομικές σπουδές διαπίστωσε με τη βοήθεια των καθηγητών της και μέσα από επαγγελματικό προσανατολισμό το ταλέντο της στην υποκριτική. Τελικά η επιλογή της κατέληξε να είναι η ψυχολογία.

» Τα Σαββατοκύριακα που οι συμφοιτητές μου διασκέδαζαν εγώ περνούσα φερμουάρ, κόντευα φούστες, μπάλωνα τρύπες. Παλιά έραβα τα ρούχα μόνη μου».

 Έμαθε να ράβει όταν ήταν  στην Αμερική σαν νεαρή φοιτήτρια. Γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί τα περιοδικά ραπτικής, να αποτυπώνει τα πατρόν και να τα προσαρμόζει στο σωματότυπο της.

Σαν νεαρή φοιτήτρια μας εκμυστηρεύεται πως …» τα Σαββατοκύριακα που οι συμφοιτητές μου διασκέδαζαν εγώ περνούσα φερμουάρ, κόντευα φούστες, μπάλωνα τρύπες.  Έβγαζα ένα μέρος από τις σπουδές μου, τα βιβλία μου το χαρτζιλίκι μου».

Θυμάται εκείνες τις εποχές και χαμογελά! Αλήθεια την έχουμε συνηθίσει πάντα ήρεμη και χαμογελαστή. Υπάρχει κάτι που θα την έκανε να θυμώσει και να εκνευριστεί πραγματικά;

«Εκείνο που μπορεί να με εκνευρίσει, αν και πάλι το θεωρώ δικαίωμα, είναι όταν οι άνθρωποι  παραποιώντας την πραγματικότητα πάνε το καράβι στο βάθος, το βλέπουν αυτό, πέφτουν στα βράχια, τσακίζονται και κάνουν πάλι το ίδιο πράγμα. Αυτό παρόλο που το δικαιολογώ και ξέρω γιατί  γίνεται, με θυμώνει όταν το βλέπω.»

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

 » Έχω καρτερία και υπομονή, κατανόηση και θεωρώ ότι έχω και εν συναίσθηση.» Η περιγραφή του χαρακτήρα της με λίγες λέξεις.

 Με εργαλείο μία ωραία περούκα δεν σταμάτησε να εργάζεται όταν είχε καρκίνο  και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα εκείνη την εποχή. Περιόρισε απλά τις εξόδους και επέλεξε να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας. » Δεν μπορούσα και δεν ήθελα από σεβασμό στον εαυτό μου να αναλώνομαι σε οτιδήποτε άλλο εκτός από μένα«.

» Δεν θύμωσα με το θεό, αλίμονο! Ο θεός δεν είναι τιμωρός. θεωρώ αυτήν την περίοδο της ζωής μου ευλογημένη και πήρα δύναμη από την ασθένεια μου.»

«Δεν απειλήθηκα από την έννοια του θανάτου γιατί δε πίστεψα ότι ήρθε  αυτή η ώρα. Έπρεπε να ανασυνταχτώ και να αλλάξω γι αυτό  θεωρώ αυτήν την περίοδο της ζωής μου ευλογημένη.

Ασχολήθηκα με μένα, γνώρισα εμένα. Από την αλλαγή που εγώ ένιωσα στον εαυτό μου άλλαξα στάση ζωής, πήρε μια άλλη μορφή, πήρε μια άλλη αξία, τα έλουσε ένα τελείως διαφορετικό φως και μαζί με αυτά και εμένα. Αυτή τη δύναμη μου την έδωσε η ασθένεια.

Ένιωσα ότι ήταν μια δοκιμασία. Με έκανε να σεβαστώ τον εαυτό μου, να δω τους ανθρώπους. Τίμησα πολλά από αυτά που η ζωή μου είχε προσφέρει, που πριν λόγω της ταχύτητας της ζωής δεν είχα σταματήσει να τα θαυμάσω.»

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

«Μια γυναίκα που μαθαίνει σήμερα πως νοσεί από καρκίνο δεν πρέπει να αφεθεί να την κατακτήσει ο φόβος ούτε να πέσει σε θλίψη. Την όλη διαδικασία με την επέμβαση και τις χειμοθεραπείες πρέπει να την αντιμετωπίσει σαν διαδικασία για την αξιολόγηση και αξιοποίηση της ζωής της. » 

Είναι η συμβουλή μιας γυναίκας που δοκιμάστηκε και έδωσε τη δική της προσωπική μάχη με τον καρκίνο αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ότι στις μέρες μας αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί!

Τον καρκίνο διαδέχτηκε η απομυθοποίηση της ομορφιάς. Η ίδια δεν μπήκε στη διαδικασία αποκατάστασης με πλαστική χειρουργική…

«Από τη στιγμή που το κομμάτι αυτό νόσησε και για να ζήσω  έπρεπε να το αφαιρέσω για μένα δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Αυτή η ασθένεια έρχεται να σε μεταμορφώσει και να σε βγάλει από το καλούπι.»

Η ίδια ήταν μόνη της γιατί είχε ήδη χάσει τον αγαπημένο της σύζυγο και δεν την ενδιέφερε η αποκατάσταση. Για τις άλλες γυναίκες προτείνει να κάνουν ότι πραγματικά θέλουν για να νιώσουν καλύτερα. »

Έχω εργαστεί με νέα κορίτσια που έχουν αφήσει το κορμί τους όπως ήταν μετά την επέμβαση  και έχω δει άλλα κορίτσια που είναι  νέες γυναίκες   που θέλουν να είναι αρεστές για το σύζυγο τους και μπαίνουν στη διαδικασία της αποκατάστασης … όπως το νιώσει κανείς.

Ο σύζυγος  όπως και να έχει παίζει σημαντικό ρόλο. Μπορεί να μη ενοχλείται…. γνωρίζω περιπτώσεις που φιλούν το μέρος που ήταν πριν ο μαστός και λένε στη γυναίκα τους πως… «αυτό που βλέπω με αρέσει πάρα πολύ»  αλλά υπάρχουν και άλλοι που  το θέαμα τους δημιουργεί αποστροφή.»

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

«Όταν φρακάρω και βρίσκομαι σε αδιέξοδο ζητώ βοήθεια. Το έχω κάνει και το κάνω.»  

Δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι συναισθηματικό ον και δε λειτουργεί πάντα με τη λογική είναι δύσκολο ακόμα και ένας ψυχολόγος να εφαρμόζει για τον εαυτό του όσα προτείνει στους άλλους.

«Δεν είναι εύκολο… και γι’ αυτό και εμείς μέσα από τη δουλειά μας όταν φρακάρουμε όταν έχουμε προβλήματα όταν βρισκόμαστε σε αδιέξοδα ζητάμε βοήθεια ακόμα και από συναδέρφους μας.

Η πραγματικότητα όταν είσαι μέσα σε δύνη προβλημάτων αλλοιώνεται και  όταν εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας δεν τα αντιμετωπίζουμε σαν ψυχολόγοι  αλλά σαν όντα που καβαλάμε τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας δυσκολίες.»

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

«Νιώθω πραγματική  βία αν κάποιος  με βάλει, από την ώρα που τελειώνει η δουλειά μου με τους πελάτες μου, να μπω μέσα στη δική του ζωή, απότομα. Εκεί πραγματικά νιώθω βιασμό. Θέλω το χρόνο μου να φύγω από τη μια κατάσταση στην άλλη.»

» Όταν τελειώνει η ώρα της δουλειάς θέλω τουλάχιστον μισή ώρα με τρία τέταρτα για να     συγκροτηθώ. Από εκεί και πέρα είμαι στον κόσμο τον δικό μου. Την ώρα όμως που δουλεύουμε δεν είμαστε εμείς με την έννοια ότι η ζωή του καθενός από εμάς παύει. Τα δικά μας προβλήματα, ο δικός μας ο πόνος, οτιδήποτε έχουμε  είναι σαν να μην υπάρχουν όταν είμαστε με τον πελάτη. Άρα για να μπω στον δικό μου κόσμο πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδο.»

» Το κέντημα μου είναι ο διαλογισμός. Παλιά έπλεκα, μπορεί να ξαναβάλω στη ζωή μου το πλέξιμο, αυτή την περίοδο όμως κεντάω πολύ.»

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

Η καλύτερη της συντροφιά το βιβλίο και το γράψιμο. Διαβάζει λογοτεχνία, ψυχολογία και καταξιωμένους συναδέλφους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

» Υπάρχει πάντα ένα ραδιόφωνο σε κάθε δωμάτιο που δε κλείνει ποτέ.» Λατρεύει τη μουσική και ενημερώνεται για τα μουσικά δρώμενα.

Δεν παρακολουθεί τηλεόραση παρά μόνον μετά της δέκα όταν ξεκινούν οι κινηματογραφικές ταινίες.

Αγαπημένη έξοδος το θέατρο και ο κινηματογράφος.

Ωστόσο αγαπημένη επιλογή είναι να μένει και στο σπίτι με  καλή παρέα για φαγητό, κρασάκι και κουβεντούλα.

» Είχα μια μάνα που ήταν καταπληκτική μαγείρισσα και αυτό μου το μεταλαμπάδευσε.» Τη σχέση της με τη μαγειρική τη χαρακτηρίζει καταπληκτική. Ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά και το επιβεβαιώνουν και οι καλεσμένοι της.

» Όταν θέλω να καθαρίσω το μυαλό μου από τα της ημέρας διαβάζω το βράδυ συνταγές. Αυτή τη συνήθεια την πήρα από τη μητέρα μου.» Κάθε Κυριακή φροντίζει να προμηθεύεται όλα τα ένθετα μαγειρικής που κυκλοφορούν στις εφημερίδες και ενημερώνεται και σε αυτόν τον τομέα με συνέπεια. Η κα. Τένια δεν είναι σύγχρονη μόνον στην επιστήμη της αλλά και στη μαγειρική της.

Αγαπημένη σπεσιαλιτέ που μας προτείνει ανεπιφύλακτα είναι η πιπερόπιτα. Μία πίτα με βασικό υλικό την πιπεριά, κυρίως πράσινη αλλά και κόκκινη και κίτρινη.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έντονη δραστηριοποίηση δεν  έχουν καταφέρει να την αποκόψουν  από τη φύση. Επισκέπτεται όποτε μπορεί το εξοχικό της στο Πήλιο του Βόλου που είναι και η γενέτειρα της και της αρέσει να περπατάει στην άκρη της θάλασσας.

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

Μιλά με καμάρι για τον κήπο της στην Αθήνα που τη βοηθάει να χαλαρώνει και να ξεχνιέται. «Με αρέσει να καλλιεργώ τα λουλούδια μου. Έχω κήπο στην Αθήνα,  τα δέντρα μου οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές είναι γεμάτες από καρπούς. Έχουν ανθίσει τα ζουμπούλια και οι υάκινθοι μου.» Φυσικά δεν απορρίπτει και τις επισκέψεις σε εξοχικά φίλων κοντά στην Αθήνα και προσπαθεί να συνδυάζει επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό και παρακολούθηση σεμιναρίων με διακοπές.

Όταν η κόρη μου έχει έξοδο κάνω doging sitting. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις σκύλους και δύο γάτες. Εγώ προσωπικά έχω έναν σκύλο, τα άλλα ζωάκια είναι της κόρης μου. Όποτε βγαίνει έξω της κάνω doging sitting.

Τα παίρνω στο χώρο μου, τα προσέχω και κάνουμε παρέα. Γενικά έχουμε μια πολύ ωραία σχέση. » Το σκύλο της τον ονόμασε Βεράκο από το όνομα της κόρης Βιργινίας που της τον χάρισε.

Ήξερε ότι η μητέρα της ήθελε ένα Μαλτέζ αλλά έκανε μια πολύ γλυκιά χειρονομία. Φρόντισε να μην είναι ένας συνηθισμένος σκύλος αλλά να έχει από την πρώτη κιόλας μέρα κάτι κοινό με τη μητέρα της…. τα γενέθλια του! Ο νεαρός Βεράκος γεννήθηκε στις 18 Απριλίου την ημέρα των γενεθλίων της κα. Τένιας και από τότε έγινε πιστός σύντροφος και ο συνοδός στις βόλτες και τους περιπάτους της!

Το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή της. » Όταν ήμουν έφηβη, ήμουν κολυμβήτρια και κωπηλάτρια, κάναμε λοιπόν τις προπονήσεις μας μέσα στο λιμάνι του Βόλου. Εκεί υπήρχε ένας τοίχος που χωρίζει το λιμάνι από την ανοιχτή θάλασσα και είχε ένα ύψος τρία με τέσσερα μέτρα. Θυμάμαι  να πηδάω από αυτόν τον τοίχο στην ανοιχτή θάλασσα.

Τένια Μακρή : «Μέσα από την αγάπη και τον έρωτα άνθισα»!

Αλλά πρέπει να πούμε κάτι άλλο. Αυτό δεν το ξεκίνησα εγώ από μόνη μου. Όταν ήμουνα παιδάκι, ο πατέρας μου με έβαζε στους ώμους του και πηδούσε μαζί μου μέσα στο νερό. Οπότε να το κάνω μετά μόνη μου σαν έφηβη για τον εαυτό μου το θεωρούσα συνηθισμένο. Τώρα όμως που το σκέφτομαι μάλλον ήταν ακραίο.»

Της ζητήσαμε ένα μυστικό ομορφιάς για ωραίο, φωτεινό και λαμπερό πρόσωπο. » Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερα. Απλά τρώω υγιεινά, γυμνάζομαι, έχω ηρεμία, καλή επικοινωνία με τους ανθρώπους, αγαπώ, περιποιούμαι και φροντίζω το σώμα μου. Περπατάω πολύ και τραγουδάω ενώ περπατάω.»

Ένα μήνυμα για τις φίλες και τους φίλους του AboutWoman  για τη νέα χρονιά !  Να γυρίσουν να κοιτάξουν τον εαυτό τους, να τον γνωρίσουν καλύτερα, να συμφιλιωθούν  μαζί του και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους αλλοιώσει. Να θαυμάσουν αυτό που είναι και να κοιτάξουν μπροστά γιατί οι δυσκολίες είναι για να τους κάνουν καλύτερους και όχι για να τους κατατροπώσουν!

Η κουβέντα με την κα Τένια ήταν ανεξάντλητη. Μιλήσαμε για πάρα πολλά θέματα που κατά καιρούς θα δημοσιεύονται στο about-woman. Προς το παρόν δεν έχω παρά να την ευχαριστήσω για το χρόνο που μου διέθεσε και για τη φιλοξενία  στο δικό της κόσμο, γεμάτο ευλογημένες στιγμές, ωραίες αναμνήσεις και αγαπημένα πρόσωπα.

Συχνά κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας χαμογελούσε… θέλω να πιστεύω ότι πέρασε και εκείνη εξίσου καλά και να της ευχηθώ με το καλό να κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο για την Απιστία. Πάνω από όλα όμως να έχει την υγεία της και τη δυνατότητα να βοηθάει και να δίνει δύναμη σε όσους το έχουν ανάγκη!!!

Interview : Γραμματικοπούλου Κωνσταντία 

Marketer-Εκπαιδευτικός