Τρώμε το ίδιο αλλά μόνον εγώ παχαίνω. Τρώμε από το ίδιο μαγειρεμένο φαγητό , τρώμε την ίδια ποσότητα αλλά μόνον εγώ παχαίνω. Πως είναι δυνατόν; Κι όμως είναι! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα λίπη και οι υδατάνθρακες που περιέχουν οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια και δύναμη, που την μετράμε με θερμίδες. Κάθε ανθρώπινος οργανισμός όμως έχει διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικές ανάγκες σε θερμίδες.

θερμίδες: Η λειτουργία και η κίνηση του ανθρώπινου οργανισμού, η εργασία και η κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου, προϋποθέτουν προφανώς την αναγκαία ενέργεια και δύναμη.

Την απαραίτητη αυτή ενέργεια ο ανθρώπινος οργανισμός την αντλεί από τις τροφές και μετράτε σε θερμίδες. Η περιεκτικότητα των διαφόρων τροφών σε θερμίδες καθορίζει τη θρεπτική και θερμιδική τους αξία. Η ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, εξαρτάται από την ηλικία, τη δραστηριότητα ( εργασία ), το ύψος, το βάρος, το φύλο κτλ.

Τροφές πλούσιες σε θερμίδες κατά σειρά προτεραιότητας είναι: τα έλαια και τα λίπη, τα παχιά τυριά, τα άλευρα και τα ζυμαρικά, το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Τροφές με λίγες θερμίδες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά ταυτόχρονα πλούσια σε βιταμίνες.

Η μεγάλη ή η μικρή περιεκτικότητα των διάφορων τροφών σε θερμίδες καθορίζει και τις παχυντικές τους ιδιότητες. Οι ανάγκες, όμως σε θερμίδες, όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι οι ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Έτσι πχ δυο άνθρωποι μπορεί να τρέφονται με τις ίδιες τροφές και ο ένας να παχαίνει και ό άλλος όχι, γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε γενικώς για καμιά τροφή ότι παχαίνει.

Πάντως ο ανθρώπινος οργανισμός, όταν τροφοδοτείται με περισσότερες θερμίδες, απ’ όσες έχει ανάγκη, τις αποθηκεύει σαν λίπος και ο άνθρωπος παχαίνει. Προφανώς τότε επιβάλλεται ο περιορισμός των θερμίδων, που παίρνουμε με τις τροφές. Αντιθέτως, όταν ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει λιγότερες θερμίδες απ’ αυτές που χρειάζεται, τότε ο άνθρωπος αδυνατίζει. Γι’ αυτό ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει υπόψη του, το κανονικό βάρος, που αντιστοιχεί στο ύψος του, και αναλόγως να καθορίζει το διαιτολόγιο του, ούτως, ώστε να παίρνει τις κανονικές θερμίδες, που θα του εξασφαλίσουν την κανονική σωματική ανάπτυξη και διάπλαση.