Τσιμπήματα καλοκαιριού. Οι μικροί επισκέπτες του καλοκαιριού, που εντελώς απρόσκλητα μπορεί να μας συνοδεύουν στις διακοπές μας, είναι ικανοί να μας χαλάσουν την εκδρομή στη θάλασσα ακόμα όμως και το βραδινό μας ύπνο. Είναι συνήθως μικροσκοπικοί αλλά οι συνέπειες της » επίθεσης » τους είναι τόσο ενοχλητικές σε σημείο πολλές φορές να μας κάνουν να νοιώθουμε απροστάτευτοι απέναντι τους.

Τσιμπήματα καλοκαιριού

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα του καλοκαιριού:

Κουνούπια

Συχνά το άτομο που έχει τσιμπηθεί το καταλαβαίνει μόνον όταν εμφανίζεται μια αλλεργική αντίδραση από το σάλιο του κουνουπιού που προκαλεί φαγούρα, κοκκινίλα και πρήξιμο στην επιφάνεια του δέρματος, λόγω της ισταμίνης που εκκρίνει ο οργανισμός.

Πρόληψη:

  • Μην αφήνετε ποσότητες νερού να λιμνάζουν στο μπαλκόνι ή την αυλή σας και αδειάζετε το νερό από τα πιατάκια των γλαστρών σας.
  • Φροντίστε το γρασίδι σας να είναι κοντό και ψαλιδίστε τους θάμνους.
  • Ελέγξτε τα σιφώνια της βροχής γιατί πολλές φορές γίνονται ένα ιδανικό μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους.
  • Χρησιμοποιείτε σήτες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
  • Η χρήση κλιματιστικού απωθεί τα κουνούπια.
  • Όταν ψήνετε στην αυλή απομακρύνετε τα ενοχλητικά κουνούπια ρίχνοντας στη σχάρα λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο.
  • Γεμίστε το μπαλκόνι και την αυλή σας με γλάστρες βασιλικού και λεβάντας.
  • Φορέστε άνετα, δροσερά ρούχα και κάνετε συχνά ντους. Η θερμότητα και οι διάφορες οσμές, ακόμα και αρωματικών καλλυντικών, τα προσελκύει. Εξαίρεση αποτελεί το σκόρδο που το απεχθάνονται. Αν σας αρέσει να το καταναλώσετε ωμό ή να το τρίξετε στις αρθρώσεις σας σίγουρα θα απαλλαγείτε από τους μικρούς εισβολείς.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Αν παρόλα αυτά δεν έχετε αποφύγει το ανεπιθύμητο τσίμπημα τότε:

  • Τρίψτε φρέσκα  φύλλα βασιλικού ή μαντζουράνας πάνω στο τσίμπημα.
  • Φτιάξτε μια κολλώδη κρέμα με νερό και μαγειρική σόδα και τοποθετήστε της πάνω στο τσίμπημα.

Προσοχή αποφύγετε το έντονο ξύσιμο γιατί μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση.

Τσούχτρες

Συνήθως εμφανίζονται τον μήνα Αύγουστο και το τσίμπημα της παρουσιάζει μια ενοχλητική φαγούρα που συνοδεύεται από κοκκινίλα και τσούξιμο. Αυτό οφείλεται σε μια τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που παρουσιάζουν κάποια μορφή αλλεργίας.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Ρίξτε άμμο στο σημείο που είναι κολλημένη η τσούχτρα ώστε να ξεκολλήσει και να απομακρυνθεί. Προσοχή μην την πιάνετε με γυμνά χέρια για να μην μεταφερθεί ο ερεθισμός και σε εσάς.
  • Τοποθετήστε πάγο, παγοκύστη ή κρύα κομπρέσα για να περιορίσετε το δερματικό φαινόμενο.
  • Η χρήση μιας κορτιζονούχας κρέμας θα σας ανακουφίσει από τη τσούξιμο και τη φαγούρα.
  • Τοποθετήστε για την αντιμετώπιση της φαγούρας ένα διάλυμα με ξύδι και νερό,  σε ποσότητα ένα μέρος ξύδι με τρία μέρη νερού.
  • Για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος πάρτε αντισταμινικό χάπι.
  • Αν παρόλα αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ζητήστε πρώτες βοήθειες. Ίσως στην περίπτωση σας είναι απαραίτητη και κάποια ένεση κορτιζόνης.

Μέλισσες – Σφήκες

Το τσίμπημα της μέλισσας αποδεσμεύει δηλητήριο από το κεντρί της γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι το έχουμε απομακρύνει από το δέρμα του » θύματος «. Δημιουργεί τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο και φαγούρα. Ευτυχώς δεν είναι επικίνδυνο εκτός αν το άτομο πάσχει από αλλεργίες. Επίσης πρέπει να δίνεται σημασία στα τσιμπήματα γύρω στο λαιμό και το στόμα γιατί πολλές φορές δημιουργούν πρόβλημα στην αναπνοή.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Αφαίρεση του κεντριού με ιδιαίτερη προσοχή για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να εισχωρήσει πιο μέσα. Στις περιπτώσεις αυτές βοηθάει και ένα τσιμπιδάκι.

Τοποθέτηση στο σημείο πάγου και κορτιζονούχας αλοιφής.

Για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης βοηθάει η λήψη αντισταμινικού χαπιού.

Αν παρουσιάσετε υπόταση, έντονη εφίδρωση, δύσπνοια ή μελάνιασμα ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αν γνωρίζετε ότι έχετε ευαισθησία σε αυτά τα τσιμπήματα, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης και να ξέρετε πώς να την χρησιμοποιείτε μόνη σας. Φοράτε πάντα κάποια σήμανση στο χέρι για την περίπτωση που χάσετε την επαφή με το περιβάλλον. Έτσι θα γνωρίζουν οι άλλοι  το πρόβλημα σας και πώς πρέπει να σας βοηθήσουν χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος

Σκορπιοί – Φίδια

Ευτυχώς δεν είναι τόσο συχνά στα ελληνικά τοπία και αντιμετωπίζονται όπως τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας, προκαλώντας όμως εντονότερο πόνο.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Ο πάγος, η κορτιζονούχα αλοιφή και το αντιστμινικό χάπι βοηθούν  στην γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης.
  • Η ένεση αδρεναλίνης θα πρέπει να βρίσκεται πάντα πρόχειρη για τα άτομα με ιδιαίτερη ευαισθησία και φυσικά να μην ξεχνούν να φορούν την ταυτότητα με τη σχετική ένδειξη του προβλήματος τους.
  • Προσοχή στην απομάκρυνση του δηλητηρίου με ρούφηγμα από το στόμα άλλου ατόμου. Θα πρέπει να μην υπάρχει καμιά πληγή το στόμα του, για να αποκλειστεί η περίπτωση μεταφοράς του δηλητηρίου στο άλλο άτομο.
  • Στις περιπτώσεις αυτών των τσιμπημάτων, η επίσκεψη στο ιατρικό κέντρο μπορεί να κρίνεται απαραίτητη για την λήψη αντιοφικού ορού.