Τσιόδρας Δημήτρης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας. Συνέντευξη του υποψηφίου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στο aboutwoman.gr.

Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε σήμερα έναν έμπειρο δημοσιογράφο και πολιτικό, τον κύριο Δημήτρη Τσιόδρα. Με μια καριέρα που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της δημοσιογραφίας και τα τελευταία πέντε χρόνια ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κύριος Τσιόδρας έχει αποδείξει την αφοσίωσή του στην ενημέρωση και την υπηρεσία του κοινού. Επιπλέον, ως σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, έχει βιώσει προσωπικά τις προκλήσεις και τις χαρές της οικογενειακής ζωής.

Σήμερα, συζητάμε μαζί του για τα θέματα της ισότητας των φύλων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εργασία και την κοινωνία, καθώς και τις πολιτικές και τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Τσιόδρας μοιράζεται τις απόψεις και τις προτεραιότητές του για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους.

Δημήτρης Τσιόδρας: «Προτεραιότητά μου η Ισότητα των Φύλων και η Υποστήριξη των Γυναικών στην Ευρώπη»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είσαστε επί τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της δημοσιογραφίας και τα τελευταία πέντε χρόνια διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Είστε επίσης σύζυγος και πατέρας ενός γιού και μιας κόρης. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να προωθηθούν ακόμη περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το οποίο είστε και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων; 

Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Την τελευταία πενταετία έχουν εφαρμοστεί πολιτικές που στηρίζουν τη θέση της γυναίκας και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν παθογένειες και να εξαλείψουν προκαταλήψεις. Για παράδειγμα η ανεργία στις γυναίκες μειώθηκε στο 15,9% από το 21,7% το 2019, ενώ υπερτριπλασιάστηκε και η συμμετοχή τους στα ΔΣ.

Στη γραμμή SOS15900 έχουν απευθυνθεί περισσότερες από 52.000 γυναίκες καταγγέλλοντας κυρίως περιστατικά βίας. Το Panic Button, ένα νέο μέτρο είναι στη διάθεση των γυναικών και το έχουν πατήσει πολλές γυναίκες.

Επίσης το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες, ενώ το επίδομα γέννησης αυξήθηκε και φθάνει από 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Θέλω εδώ να επισημάνω ότι η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των θεμάτων ισότητας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να παρθούν ακόμα περισσότερα μέτρα που θα προωθούν την ισότητα ανδρών και γυναικών και την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Είναι ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές που θα διασφαλίζουν την υποστήριξη των θυμάτων βίας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων.  Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο εάν εκλεγώ, έχω ήδη στην ατζέντα μου το να εργαστώ για τη βελτίωση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και την ενίσχυση της επιβολής της σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πρέπει να προχωρήσει για να υπάρξει πραγματική εξίσωση των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα διαφάνειας στις αμοιβές. Η ΕΕ το 2023 θέσπισε κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για τους μισθούς και να παίρνουν μέτρα εάν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων υπερβαίνει το 5%. Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με την αποζημίωση των θυμάτων μισθολογικών διακρίσεων και τις κυρώσεις για όσους εργοδότες παραβαίνουν τους κανόνες.

Ειδικότερα για τη χώρα μας ο στόχος είναι να υπάρξει μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από το εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Ταυτόχρονα είναι επιτακτική η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να στοχεύουν στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων στους χώρους εργασίας και την προώθηση της ισότητας στις διαδικασίες πρόσληψης και προαγωγής. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες πρωτοβουλίες θα υποστηρίξετε για την καταπολέμηση της κακοποίησης των γυναικών και την προστασία των θυμάτων;

Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα υποστηρίξω την ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών και θα εργαστώ για να προωθήσω τη δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου καταφυγίων και υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων, καθώς και την παροχή χρηματοδότησης για προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Θα με βρείτε με την πλευρά εκείνων που θα υποστηρίξουν νομοθετικά αλλά και πρακτικά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αποτελεσματικότερη επιβολή των νόμων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ένα μεγάλο θέμα είναι το δημογραφικό. Ποια μέτρα χρειάζονται να παρθούν επιπλέον για τη στήριξη της μητρότητας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων; 

Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και απαιτεί τη λήψη μέτρων σε πολλαπλό επίπεδο. Για να σημειωθεί αύξηση των γεννήσεων πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την απόκτηση παιδιών με περισσότερα κίνητρα και ένα υποστηρικτικό στην οικογένεια εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Παράλληλα, οι επιδοματικές πολιτικές πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων και την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των μελών της οικογένειας. Είναι απαραίτητη θεωρώ η ενίσχυση των υποδομών φροντίδας παιδιών και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών αυτών σε όλη την Ευρώπη.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνοψίζοντας, αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποιες θα είναι οι κύριες προτεραιότητες σας για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Οι κύριες προτεραιότητες μου θα είναι η προώθηση των φύλων, η εξάλειψη της έμφυλης βίας και η ενίσχυση της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών.

Θα εργαστώ για την εφαρμογή πολιτικών που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, την υποστήριξη των θυμάτων βίας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων. Επιπλέον, θα στηρίξω την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και την προώθηση της ισότητας στην κοινωνία.

Τσιόδρας Δημήτρης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Τσιόδρας Δημήτρης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας-Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Τσιόδρας Δημήτρης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Καθώς ολοκληρώνουμε τη συνέντευξή μας με τον κύριο Δημήτρη Τσιόδρα, γίνεται σαφές ότι η δέσμευσή του για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών είναι αμετάβλητη. Με την εμπειρία του στη δημοσιογραφία και την πολιτική, και ως υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Τσιόδρας αναδεικνύει τη σημασία της λήψης στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, τη μείωση του μισθολογικού χάσματος και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων.

Η συνομιλία μας υπογραμμίζει την ανάγκη για διαρκή προσπάθεια και συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που προάγει την ισότητα και την ευημερία για όλους. Ο κύριος Τσιόδρας δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να κάνει τη διαφορά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευχαριστούμε τον κύριο Τσιόδρα για τον χρόνο του και τις πολύτιμες απόψεις του. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις μελλοντικές του προσπάθειες και ελπίζουμε να δούμε θετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.