Τσουρέκι Πασχαλινό ! Πασχαλινή συνταγή. Μια παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι που θα το πετύχετε με την πρώτη σας προσπάθεια.
Περιεχόμενα
Λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο
Έτσι ονομάζεται το τσουρέκι στα ελληνικά γιατί η παρασκευή του γινόταν κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της Λαμπρής. Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι μοσχομυρίζει μαχλέπι ή μαστίχα. Μαζί του μοσχοβολά και όλο το σπίτι. Μικροί και μεγάλοι το αγαπούν. Σκέτο, με επικάλυψη ή γέμιση, το τσουρέκι, ειδικά το σπιτικό, γίνεται ανάρπαστο.
Δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί και φτιάξτε πεντανόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια.
Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι σκληρό
- 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 160 γρ.βούτυρο λιωμένο
- 3 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες)
- 1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι
- το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα
- 500γρ.κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
- κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα
- σουσάμι
Παρασκευή
- Σε λεκάνη χτυπούμε τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά
- Στο ζεσταμένο γάλα λιώνουμε τη μαγιά και την προσθέτουμε στη λεκάνη
- Ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο
- Προσθέτουμε και τα αρώματα (μαχλέπι, ξύσμα, μαστίχα)
- Στο τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο λίγο ζυνώνοντας τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα
- Την αφήνουμε μες στο φούρνο που έχουμε ανάψει στους 30 βαθμούς για 2ώρες περίπου
- Πλάθουμε τσουρεκάκια ατομικά σε σχέδιο κρουασάν ή πλεξίδες
- Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάζουμε και τα αφήνουμε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί) για 1 ώρα ακόμη
- Τα αλείβουμε με το αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι
- Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν