ΒΑΓΕΝΑ Σοφία – Πρώτη γυναίκα εκλεγμένη στο Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Η 8 Μάρτη αποτελεί μια ημέρα υπενθύμισης των αγώνων των γυναικών και ταυτόχρονα καταδίκης της έμφυλης σωματικής και ψυχικής βίας, της  διακίνησης, εμπορίας και εκμετάλλευσης γυναικών.

Στηρίζουμε το δικαίωμα να ζούμε σε ένα φιλικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον,διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες ζωής και δικαιωμάτων και στηρίζουμε τα αιτήματα των γυναικών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, λόγω εθνότητας/εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, χρώματος, θρησκείας, κ.λπ. 

Καταδικάζουμε, τις γυναικοκτονίες οι οποίες αποτελούν ακραία μορφή της έμφυλης βίας και η έμφυλη βία είναι η ακραία μορφή των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα φύλα. Σχέσεις εξουσίας που φθάνουν μέχρι τη δολοφονία και παρ’ όλα αυτά αναπαράγονται και κανονικοποιούνται μέσα από καθημερινές δήθεν αθώες συμπεριφορές όπως είναι για παράδειγμα τα ανέκδοτα και ο σεξιστικός λόγος, ενισχύονται μέσα από βασικές κοινωνικές πρακτικές όπως είναι η  υπο-αντιπροσωπευτικότητα ή και ο αποκλεισμός των γυναικών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ή οι μισθολογικές ανισότητες, η σεξουαλική παρενόχληση και ο εκφοβισμός ή και η γελοιοποίηση που υφίσταται η γυναικεία διαμαρτυρία. 

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ο φεμινιστικός αγώνας είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

ΒΑΓΕΝΑ Σοφία – Πρώτη γυναίκα εκλεγμένη στο Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Θεωρώ, επιπροσθέτως ότι η κοινωνία μας θα ήταν σε πολύ καλύτερο δρόμο αν είχε υιοθετήσει κάποια γυναικεία ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως η ευαισθησία, η σύμπνοια, η τρυφερότητα, η ενσυναίσθηση και η συναισθηματική πολυπλοκότητα. Η εμπιστοσύνη άλλωστε στο πρόσωπο της γυναίκας είναι σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία που ζει..

Τέλος ,θεωρώ ότι για να επιτευχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη  και ισότητα των φύλων, πρέπει να υπάρξουν πολλές διαθεματικές, συμπεριληπτικές και αγωνιστικές συμμαχίες. Κύριος όμως σύμμαχός μας, πρέπει να είναι ο άντρας!

Βαγενά Σοφία, Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ

Γραμματέας  της ΄΄Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών’’

Μέλος Δ.Σ στην Ένωση Αξιωματικών Αττικής & στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας