Υδατάνθρακες επίδραση του μαύρου ψωμιού στην υγεία. Υδατάνθρακες είναι σχεδόν αποκλειστικώς συστατικά στοιχεία φυτικών ειδών διατροφής.

Το άμυλο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα μεταξύ άλλων: στα δημητριακά, στις πατάτες, στο ψωμί, στα ζυμαρικά (π.χ. προϊόντα αλεύρου, κουάκερ, μακαρόνια, γλυκά επιδόρπια). Το σάκχαρο, εκτός από τον τύπο της κοινής ζάχαρης που γνωρίζουμε, περιέχεται στα φρούτα, σε χυμούς φρούτων κλπ. Λόγω του υψηλού βαθμού κορεσμού που έχει, δεν είναι μόνον απολαυστικό, αλλά και ένα πολύ σπουδαίο μέσο διατροφής. Αντίθετα από τα άλλα είδη διατροφής, που αποτελούνται από βασικά στοιχεία διατροφής, ορυκτές ύλες και βιταμίνες, αυτό  αποτελείται μόνον από υδατάνθρακες.

Υδατάνθρακες επίδραση του μαύρου ψωμιού στην υγεία

Το σπουδαιότερο και το πλουσιότερο σε υδατάνθρακες, όμως, μέσο διατροφής είναι το ψωμί. Η ποιότητα του εξαρτάται από τον τρόπο που αλέθεται: Όσο ψιλότερο αλέθεται το σιτάρι, απ’ το οποίο  γίνεται το ψωμί, τόσο πιο πολύτιμη είναι η θρεπτική του αξία. Αν και τα μαύρα είδη του ψωμιού δεν υπερέχουν σε υδατάνθρακες από τα είδη του λευκού  ( αντίθετα, οι θερμίδες στον λευκό άρτο είναι μάλιστα περισσότερες ), εν τούτοις, είναι πλουσιότερα σε λευκώματα και σε λίπος και ιδιαίτερα σε ορυκτές και άλλες ουσίες, καθώς και σε βασικά  στοιχεία. Αυτές οι απαραίτητες για τη ζωή μας ορυκτές ύλες και βιταμίνες βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα και στο έμβρυο των δημητριακών. Αντιθέτως, στο λευκό ψωμί οι ύλες αυτές χάνονται με το κοσκίνισμα ( πίτουρα ). Το μαύρο ψωμί έχει ακόμη μια καλή ιδιότητα, ότι δηλαδή επιδρά ευνοϊκά στην πέψη και αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα!

Γι’ αυτό , οι γονείς που σκέπτονται πολύ την υγεία της οικογενείας τους, θα πρέπει να φέρουν στο τραπέζι σε κανονικά διαστήματα, εκτός από το λευκό και ημίλευκο, και το μαύρο ψωμί.. δημιουργώντας στα παιδιά τους αυτήν την τόσο ωφέλιμη  διατροφική συνήθεια.