Υφάσματα επίπλωσης – furnishing fabrics. Τα υφάσματα επίπλωσης είναι στενά συνδεδεμένα με τα καθίσματα. Επομένως εξαρτώνται  απολύτως από τον χαρακτήρα της όλης εσωτερικής διακόσμησης του σπιτιού και πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το σχήμα και τον τύπο των καθισμάτων.

Τα σχέδια

Από την αρχιτεκτονική του δωματίου και των επίπλων εξαρτάται, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοντέρνα ή παλαιού στυλ υφάσματα με έντονα ή απλά σχέδια.

Έναν καναπέ ή μια πολυθρόνα, που ξεφεύγει στο σχήμα του από την κλασσική γραμμή, είναι προτιμότερο π.χ. να τη ντύσουμε με ένα ουδέτερο ύφασμα ή μάλλον με ένα μονόχρωμο, γιατί με αυτό τον τρόπο αξιοποιείται περισσότερο το πρωτότυπο σχήμα του καναπέ ή της πολυθρόνας.

Καμιά φορά, είναι δυνατό, λόγω της ιδιόρρυθμης νότας, που έχει το σχήμα ενός καθίσματος, να χρειάζεται ακριβώς και ένα ύφασμα με πρωτότυπο σχέδιο, για να τονισθεί αυτό το χαρακτηριστικό του. Πάντως η εκλογή του υφάσματος για τα καθίσματα, για μια πολυθρόνα, για έναν καναπέ κλπ. θέλει πολλή καλαισθησία και πολλή μελέτη.

Τοποθέτηση των επίπλων και εναρμόνιση στυλ και χρωμάτων του δωματίου.

Τα ταπετσαρισμένα έπιπλα συντελούν στη διαμόρφωση ενός δωματίου άνετου και ευχάριστου, γιατί από αυτά εξαρτάται, αν θα βρίσκει κανείς άνεση και ξεκούραση.

Τα έπιπλα  επίσης αυτά δίνουν στο δωμάτιο με το σχήμα, το χρώμα και την τοποθέτηση τους τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Έτσι παίζει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος, που θα είναι συγκεντρωμένα δύο ή τρία είδη από αυτά σε μια γωνιά ή σε κάποιο άλλο μέρος του δωματίου. Ακόμη και ένα μόνον κάθισμα κατάλληλα τοποθετημένο ή ντυμένο με το κατάλληλο ύφασμα μπορεί να δώσει τη νότα σε ολόκληρο το δωμάτιο.

Δυστυχώς είναι ακόμη πολύ διαδεδομένο το πλήρες σαλόνι με τον καναπέ, τις ίδιες πολυθρόνες κλπ. Αν μάλιστα και οι κουρτίνες έχουν το ίδιο χρώμα, τότε  το αποτέλεσμα είναι, ως επί το πλείστων, ένα μονότονο και  βαρετό σύνολο, ενώ υπάρχουν τόσες δυνατότητες να στολίσει κανείς καλόγουστα ένα λίβινγκ-ρουμ ή ένα σαλόνι με καθίσματα διαφορετικών χρωμάτων.

Είναι φυσικό ότι τα διάφορα χρώματα, που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους και με το ξύλο των επίπλων και, εκτός από αυτό, πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους και τα διάφορα κομμάτια σχετικά  με τη φόρμα τους και με το υλικό.

Υφάσματα επίπλωσης – furnishing fabrics

Από την άλλη μεριά πάλι δεν πρέπει, φυσικά, να το παρακάνουμε στην πολυχρωμία και στην πολυμορφία.

Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρό χώρο, υπάρχει φόβος να δίνει την εντύπωση του παραφορτωμένου και ερεθιστικού.

Για να το αποφεύγουμε αυτό μπορούμε να διατηρήσουμε το ένα στοιχείο. Π.χ. τις αναλογίες των επίπλων και να αλλάξουμε τον χρωματισμό.

Μπορούμε να συνθέσουμε μονόχρωμα ή πολύχρωμα υφάσματα ή να τονίσουμε τις αποχρώσεις ενός ορισμένου χρώματος. Έτσι η εντύπωση, που κάνει το δωμάτιο, γίνεται ενδιαφέρουσα και ζωντανή, ενώ συγχρόνως παραμένει η γενική εντύπωση αδιάσπαστη και καλαίσθητη.

Υφάσματα επίπλωσης – furnishing fabrics

Τα πιο συνηθισμένα υφάσματα επιπλώσεως.

Βελούδο

Αυτό το ύφασμα είναι το γνωστό βελούδο σε καλύτερη όμως ποιότητα.

Γκομπελέν

Το ύφασμα αυτό προσφέρεται στο εμπόριο σχεδόν αποκλειστικά σε απομιμήσεις. Είναι ένα βαρύ ύφασμα με σχέδια λουλουδιών ή παραστάσεων. Είναι μάλλον δύσχρηστο και πεπαλαιωμένο.

Το ψαθωτό ύφασμα

Αυτό το ύφασμα χρησιμοποιείται πολύ και έχει μεγάλη προτίμηση. Γιατί είναι σχέδιο που ταιριάζει εύκολα σε πολλά στυλ επίπλων και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη χρήση.

Το ντιαγκονάλ ύφασμα

Και αυτό το ύφασμα παρουσιάζει στην ύφανση του κάτι σαν ντιαγκονάλ ρίγες. Είναι και αυτό πολύ ανθεκτικό και γι’ αυτό συνηθίζεται πολύ.

Το ματλασέ

Αυτό το ύφασμα είναι κάτι σαν πικέ με σχέδια που εξέχουν λίγο σαν ανάγλυφα και φαίνεται σαν καπιτονέ.

Τα σγουρά υφάσματα

Αυτά τα υφάσματα έχουν σγουρή επιφάνεια και είναι επίσης πολύ ανθεκτικά.