ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ . Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργήστε τις δικές σας γεύσεις. Τοποθετήστε ελληνικά και ξένα τυριά δίνοντας έμφαση σε αυτά που λιώνουν, π.χ. μοτσαρέλα, κασέρι ή τσένταρ. Συμπληρώνοντας με λίγη παρμεζάνα, τριμμένη ή σε φλούδες, που θα δώσει μια πικάντικη νότα.
Χρησιμοποιήστε ως βάση σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και συνεχίστε με φρέσκα και ξερά μανιτάρια, εκλεκτά αλλαντικά αλλά και λαχανικά της αρεσκείας σας.
Ακόμα και γλυκές πίτσες μπορείτε να φτιάξετε με την ίδια ζύμη. οι Ιταλοί το συνηθίζουν. Θα χρειαστείτε μαρμελάδες, πραλίνα, σοκολάτα, φρούτα και ξηρούς καρπούς, αλλά όχι αναλογίες.
Υλικά συνταγή για ζύμη πίτσας
Κανονικού μεγέθους πίτσα
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά (ή 1 κύβο νωπή μαγιά)
1 κοφτή κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ. σ. βούτυρο ή λάδι
1 ποτήρι (250ml) χλιαρό νερό
ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ (ζυμωτήρες) το χλιαρό νερό (250 γρ), τη μαγιά, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Χτυπάμε λίγο και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος. Ζεστό, όχι καυτό.
Στα 15 αυτά λεπτά πρέπει να έχει φουσκώσει και αφρίσει.
Μετά ανοίγουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι (ή μαργαρίνη), το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και τέλος 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
Συνεχίζουμε με το μίξερ 5 λεπτά στο γρήγορο και 5 λεπτά στο αργό, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να μη κολλάει καθόλου στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε στο αργό.
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (25 βαθμοί Κελσίου τουλάχιστον – 35 λεπτά το πολύ), σκεπασμένο με μια βαμβακερή πετσέτα.
Μέχρι να φουσκώσει ετοιμάζουμε τα υλικά για την πίτσα (αλλαντικά, τυριά, τομάτες κ.λπ.)
Απλώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε μέσα την μπάλα από το ζυμάρι.
Απλώνουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί πιέζοντας το με τα δάκτυλά μας από το κέντρο προς τα έξω ή με ένα ρολό.
Βάζουμε τα υλικά πάνω στην ωμή ζύμη και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.
35 λεπτά στους 180ο Κελσίου χρειάζεται για να γίνει η πίτσα. Όσο πιο λεπτή και στεγνή η ζύμη τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η πίτσα. Αν η ζύμη κολλάει κάπως στα χέρια τότε θα κάνει 40 με 45 λεπτά για να ψηθεί.
Αλεύρι για Πίτσα Τύπου 00
Χρησιμοποιήστε το αλεύρι για Πίτσα Τύπου 00, για την παρασκευή αυθεντικής ιταλικής ζύμης. Είναι αλεύρι από μαλακό σιτάρι και οι ζύμες που δίνει είναι ελαστικές. Δοκιμάστε το και σε πεϊνιρλί ή σε παραδοσιακό ιταλικό ψωμί ciabatta.
Πρωτεΐνη: 10.5%
ΧΡΗΣΕΙΣ
#Pizza #calzone #ciabatta #πεϊνιρλί