Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη . Η εγκυμοσύνη για την έγκυο γυναίκα είναι ένα καθημερινό μάθημα μέχρι τον τοκετό και την γέννα. Στην καθημερινότητα της πλέον είναι δύσκολο να μην έχει τις δικές της ανησυχίες όταν οι ειδήσεις πλημμυρίζουν σήμερα με αναφορές για τον κορωνοϊό.
Όπως ξέρουμε προήλθε από το Ουχάν της Κίνας και έχει προκαλέσει περισσότερες από 700.000 περιπτώσεις παγκοσμίως και τουλάχιστον 33.244 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Έχει δε εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 110 χώρες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι επισήμως παγκόσμια πανδημία.
Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη
Τι πρέπει να γνωρίζεται για τον SARS-CoV-2 και την εγκυμοσύνη;
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός αυτός επηρεάζει τους ανθρώπους για να τον καταπολεμήσουν. Τα τελευταία νέα είναι ότι υπάρχει σε όλο τον κόσμο πολλές ιατρικές ερευνητικές ομάδες που προσπαθούν να κατασκευάσουν το φάρμακο και το αντίδοτο. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ενώ οι έγκυες γυναίκες έχουν τροποποιημένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα (γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών από ιούς της αναπνευστικής οδού όπως η γρίπη), δεν φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων όπως επίσης αυτό της Παιδιατρικής, εξέδωσε νέα καθοδήγηση αυτή την εβδομάδα με βάση τις κλινικές παρατηρήσεις και μία έκθεση από το ΠΟΥ. Η έκθεση ανέλυσε τα δεδομένα από 147 έγκυες γυναίκες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από ότι το ευρύ κοινό.
Επίσης, μία μικρή μελέτη εγκύων γυναικών στο Ουχάν της Κίνας, με επιβεβαιωμένο SARS-CoV-2 δεν έδειξε κανένα στοιχείο του ιού στο μητρικό γάλα, στο αίμα του ομφάλιου λώρου ή στο αμνιακό υγρό.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι βρίσκονται στο στάδιο να βρουν το αντίδοτο ή και το φάρμακο για τον ιό στα ιατρικά εργαστήρια τους. Παρ’ όλα αυτά οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικές λοιμώξεις, γι’ αυτό συνιστούν να ακολουθούν ορισμένες κοινές προφυλάξεις, όπως την καλή υγιεινή των χεριών.
Αποφεύγοντας τις πολυσύχναστες περιοχές όπου ο αερισμός δεν είναι ιδανικός και ο περιορισμός της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα της σωστής προφύλαξης.
Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει ο ιός αυτός σε νεογέννητο;
Οι επιστήμονες χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το ποιο αποτέλεσμα, εάν υπάρχει, θα μπορούσε να έχει ο κορωνοϊός στο αγέννητο μωράκι ή το νεογέννητο.
Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών, αναφέρει ότι υπήρξαν μερικές περιπτώσεις πρόωρης γέννησης μωρών, των οποίων οι μητέρες επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν COVID-19 ωστόσο δεν είναι σαφές εάν έφταιγε ο ιός. Γενικά ο υψηλός πυρετός στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιας γενετικής ανωμαλίας.
Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών σημειώνει επίσης ότι οι αναφορές από την Κίνα δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο SARS-CoV-2 είναι χαμηλός σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Στην Κίνα εννέα βρέφη νοσηλεύτηκαν με τον ιό χωρίς να αναφερθεί κανένας θάνατος σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Ο ρόλος που παίζουν τα παιδιά στην εξάπλωση του ιού παραμένει ασαφής. Είναι πιθανό ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν τον ιό περισσότερο από τους ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι θα τον μεταδίδουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά και πάλι, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.
Επηρεάζει τον Θηλασμό των Βρεφών
Πρόσφατες μελέτες δεν έχουν εντοπίσει καμία ένδειξη ιού στο μητρικό γάλα, δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο μωρό τους.
Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών δηλώνει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μωρών από πολλές ασθένειες. Συνιστά στις μητέρες που είναι θετικές στον ιό να λάβουν μέτρα για την προστασία του βρέφους, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών πριν το θηλασμό και χρήση μάσκας προσώπου.
Πως μπορούν οι έγκυες γυναίκες να προετοιμαστούν για τον SARS-CoV-2 ;
Ασφαλώς και θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε σαν προετοιμασία. Οι ειδικοί λένε ότι ενώ οι μάσκες προσώπου δεν είναι απαραίτητες για έγκυες γυναίκες αυτή τη στιγμή, δεν βλάπτει να αποθηκεύσετε λίγα βασικά πράγματα στο σπίτι σας, όπως φάρμακα, κατεψυγμένα τρόφιμα και κονσέρβες.
Όσον αφορά τα ταξίδια, ασφαλώς και απαγορεύεται να επισκεφτείτε πόλεις ή χώρες που έχουν πληγεί. Αυτό φυσικά ισχύει για τον γενικό πληθυσμό.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε, μην ξεχνάτε το καλό πλύσιμο των χεριών το απολυμαντικό χεριών και την αποφυγή επιφανειών με υψηλή χρήση!