Από ομονοίης τα μεγάλα έργα*
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου: Με αφορμή τη «2η Έκθεση Βιβλίου, E-Book και Audiobook των Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με συνοπτική παρουσίαση των έργων τους» στην Αθήνα, στο Σπίτι της Κύπρου, στις 14/6/2022, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά μας μίλησε για το τι σημαίνει συλλογική προσπάθεια προς τον ίδιο πολιτιστικό σκοπό. Μέγιστο ποιοτικό αγαθό, ειδικά στην ισχνή εποχή που διανύουμε.
Ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου οραματιζόμαστε μια φωνή Ελληνική
Ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου οραματιζόμαστε μια φωνή Ελληνική που αναδεικνύει τις αξίες και τις αρχές που κληρονομήσαμε, τύχη αγαθή. Ένα ένδοξο παρελθόν που πρέπει να ηχεί στο άγνωστο μέλλον, θωρακίζοντάς το για να αποφευχθεί η βασιλεία του χάους.
Με τους νέους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες μας συστρατευμένους στην κοινή διαδρομή με δίψα για πολιτισμό, και ας είναι διάσπαρτοι παντού, μεταφέρουμε εντός και εκτός Ελλάδας, τη Φωνή των συγγραφέων, των δημιουργών και καλλιτεχνών μας, με τις αξίες και τις αρχές που μεταφέρουν οι ίδιοι μέσα από τα έργα τους, ο καθένας με την τεχνοτροπία και το ύφος του. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τους ενώνει ώστε να εργάζονται συλλογικά για το κοινό όραμα.
Με τον Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ήδη έχει συσπειρωθεί μια δυναμική Ομάδα των απανταχού ελληνόφωνων, Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων και είναι με αυτούς που υλοποιούμε το όραμα που θέσαμε. Μπροστά μας είναι οι προκλήσεις και οι σημαντικοί στόχοι μας, αλλά είναι χάρη σε αυτούς τους σκαπανείς της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού που είμαστε σε θέση να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμά μας.
Η σημερινή ομαδική 2η Έκθεση Βιβλίου, E-Book και AudioBook Συγγραφέων του ΣΠΕΚ, με πάνω από 24 συγγραφείς και πάνω από 68 έργα είναι ένα δείγμα του ‘τί σημαίνει συλλογική προσπάθεια προς τον ίδιο πολιτιστικό σκοπό’.
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου: Ο Πολιτισμός
Στον Πολιτισμό, ευτυχώς, δεν χρειάζεται ο επαναπατρισμός προσώπων, ή η φυσική παρουσία των Αποδήμων ή των Κυπρίων στην Ελλάδα. Ο Πολιτισμός τηλε-παράγει, είναι πνεύμα που ταξιδεύει και διαδικτυακά και ψηφιακά, ραδιοτηλεοπτικά. Η ηλεκτρονική εποχή δίνει στον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τη λαμπρή ευκαιρία να παράγουμε και να προωθούμε ευρέως τα έργα των δημιουργών μας (λογοτεχνών, καλλιτεχνών, επιστημόνων) σε έντυπη μορφή ή σε μορφή e-book και audiobook, καταργώντας τα όρια, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση σε όλους.
Οι Εκδηλώσεις και οι Δράσεις μας
Στις εκδηλώσεις και στις δράσεις μας δίνουμε τη δυνατότητα στους συντελεστές – συμμετέχοντες που αδυνατούν να παραστούν στον φυσικό χώρο, να είναι παρόντες με βίντεο, e-book, audiobook και έντυπα βιβλία. Σε όλα τα προγράμματά μας δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που αδυνατούν να είναι παρόντες και θέλουν να μας παρακολουθήσουν, να αλληλοεπιδρούν μαζί μας μέσα από την απευθείας μετάδοση. Το έργο μας στο σύνολό του φροντίζει ώστε η φωνή, η παρουσία, το χνάρι και το έργο των μελών, των φίλων, των συνεργατών και αρωγών μας που δεν ζουν πια ανάμεσά μας, να είναι για πάντα μαζί μας και στο ευρύ κοινό, μέσα από τις στοχευμένες και εύχρηστες εφαρμογές που έχουμε δημιουργήσει για τη διαφύλαξη και επικοινωνία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού μας, χάρει στα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας που διαθέτουμε για να διασώζουμε και να προωθούμε διεθνώς την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Γιατί για μας η αλλαγή προς την πρόοδο είναι, και πρέπει να είναι, μια διαρκής διαδικασία που αφορά τους δημιουργούς και τον ελληνόφωνο πολιτισμό στο σύνολό του. Διαθέτουμε υπερσύγχρονα μέσα, μοντέρνο εξοπλισμό, καταρτισμένους και ευέλικτους συνεργάτες, επιμονή και υπομονή, διότι το έργο μας χρειάζεται ποιοτικό χρόνο για να απλωθεί διεθνώς και αισθανόμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε καίρια στην περαιτέρω αναβάθμιση της γεω-πολιτιστικής δυναμικής της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου: Ο αγώνα καλούμαστε να δώσουμε
Αυτόν τον αγώνα καλούμαστε να δώσουμε όλοι μαζί στα επόμενα χρόνια, συλλογικά, με αλτρουϊσμό, με άοκνη προσπάθεια από όλους, συλλογικά για το κοινό όραμα. Αυτό δεν στεριώνει μόνο την Πολιτιστική Ταυτότητα – που όλα τα μέλη δημιουργοί του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου προσπαθούμε να στεριώσουμε – αλλά βοηθά ταυτόχρονα την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά αναβαθμίζοντας την Πολιτιστική Διπλωματία. Έτσι δομούμε μια ακόμα πιο πλούσια εικόνας της Ελληνοφωνίας προς τα έξω, ιδίως τώρα που αρχίσαμε να ενδυναμώνουμε τον τομέα της μετάφρασης έργων συγγραφέων μας σε ξένες γλώσσες.
Αυτόν τον συλλογικό αγώνα δίνουμε, παρά το νεαρό της ηλικίας του ΣΠΕΚ – που ιδρύθηκε το 2019. Έναν αγώνα με Όραμα να στηρίζει και να προάγει ευρέως τη λογοτεχνική και την καλλιτεχνική δημιουργία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, αλλά και τις συναφείς επιστήμες (Ελληνική Γλώσσα, Άυλη Κληρονομιά, Ιστορία, Περιβάλλον, Υγεία, Τουρισμός, Μνημεία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία κ.ά.). Με όλα αυτά επιβεβαιώνουμε ως Σύνδεσμος την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα ωφέλιμα διαχρονικά ιδεώδη του.
Για τον σκοπό αυτό έχουμε θέσει Αποστολή με σχέδια δράσης, προγράμματα, επιτροπές και σύγχρονα μέσα, όπως ο διεθνής διαδικτυακός κόμβος μας www.cultural-association.org, ο ψηφιακός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SOLOMOS Web RadioTV, η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης ΔΑΔΑ, οι Διαγωνισμοί Ποιοτικής Δημιουργίας που οργανώνουμε, οι Έγκριτοι Θεσμοί Βραβείων και Αριστείων κ.ά. στα οποία συμμετέχουν μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, επιστήμονες, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης.
Ο ελληνόφωνος Πολιτισμός αξίζει κάθε ευγενή θυσία
Ο ελληνόφωνος Πολιτισμός αξίζει κάθε ευγενή θυσία. Αξίζει η σκληρή διαδικασία ανοικοδόμησης της πολιτιστικά ισχυρής Ελλάδας του αύριο, και εύχομαι Πολιτεία, Φορείς και Ιδιώτες να αναγνωρίσουν και να ενισχύσουν. Στη διαδικασία αυτή έχουν θέση όλοι όσοι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για το μέλλον της χώρας που να στηρίζεται σε αρχές και αξίες που εμείς ως ΣΠΕΚ πιστεύουμε συλλογικά και σταθερά υπηρετούμε. ‘Μια μέλισσα δεν κάνει από μόνη της μέλι’, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Το ίδιο ισχύει και για μας, που πιστεύουμε στην αξία του κάθε συγγραφέα, του κάθε καλλιτέχνη, του κάθε δημιουργού, ατομική κι επιπλέον συλλογική.
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου: Ευχαριστίες
Θέλω, να ευχαριστήσω τους 28 συγγραφείς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που με προθυμία συμμετείχαν με 64 έργα τους στην 2Η Έκθεση Βιβλίου E–Book και Audiobook – που είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη του είδους της. Η ισχύς εν τη ενώσει. Μας ενθαρρύνει ο φιλόσοφος Δημόκριτος* «Από ομονοίης τα μεγάλα έργα», δηλαδή τα μεγάλα έργα γίνονται με συλλογική, συναδελφωμένη προσπάθεια. Αυτό κάνουμε εδώ και θα το επαναλάβουμε σε Θεσσαλονίκη, Κύπρο και πόλεις της ελληνόφωνης Διασποράς. Καλώς ορίσατε, εκλεκτοί!
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ
www.cultural-association.org