Ασκήσεις κατά την εγκυμοσύνη. Είναι δύσκολο να υποδείξει κάποιος ασκήσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού γιατί αυτές είναι εξαρτώμενες από την πορεία της εγκυμοσύνης και γενικά τη συγκρότηση της εγκύου.
Σίγουρα αν στο παρελθόν δεν γυμναζόσασταν, και ξεκινάτε τώρα, να καταφύγετε σε πολύ ήπιες ασκήσεις.
Ασκήσεις κατά την εγκυμοσύνη
Μερικές από τις πιο απαραίτητες είναι οι ακόλουθες:
1η άσκηση:
Ξαπλώνετε με τη ράχη και χαλαρώνετε τα μέλη του σώματος σας για ξεκούραση. Σηκώστε μετά τον ένα γοφό, στρέψτε τη λεκάνη, σαν να θέλατε να γυρίσετε μπρούμυτα. Τα πόδια και οι ώμοι θα μείνουν σε επαφή με το κρεβάτι. Μείνετε σ’ αυτήν τη στάση 4 – 5 δευτερόλεπτα. Αναπνεύστε αργά και βαθειά και κάνετε την ίδια κίνηση από την άλλη πλευρά δύο φορές.
Οι ασκήσεις τύπου χαλάρωσης συνιστώνται σε περιπτώσεις τάσεως για εμετό και γενικής κόπωσης.
2η άσκηση:
Όταν νοιώθετε κουρασμένη, ξαπλώστε με τη ράχη όχι στο κρεβάτι, αλλά κάτω στο πάτωμα. Βάλτε ένα χαμηλό μαξιλάρι στο κεφάλι, ένα άλλο κάτω στα γόνατα και άλλα δύο κάτω από κάθε χέρι. Παραμείνετε, έτσι αναπνέοντας βαθειά, μη σκέπτεστε τίποτα και χαλαρώστε τα μέλη σας.
3η άσκηση:
Αναπνεύστε με την κοιλιά ξαπλωμένη με τη ράχη, διπλώστε τις γάμπες σας, απομακρύνατε τα χέρια από το κορμί σας, τοποθετήστε τη μια παλάμη επάνω στην κοιλιά και την άλλη επάνω στο στήθος. Τώρα κλείστε το στόμα και αναπνεύστε με την κοιλιά, σαν να θέλατε να βγάλετε τον κορσέ σας.
Στην ίδια θέση πάντοτε, αναπνεύστε με τον θώρακα, αλλά τώρα με το στόμα ανοικτό ανεβοκατεβάζετε το στήθος. Οι αναπνοές αυτές είναι πάρα πολύ ωφέλιμες στις περιπτώσεις εκείνες, πο μία έγκυος αισθάνεται τάση προς ναυτία.
4η άσκηση:
Γυμνάστε τους κοιλιακούς μυς. Στηριγμένη με τα τέσσερα στη γη, σφίξτε προς τα μέσα την κοιλιά σας, χωρίς η ράχη να κινείται καθόλου.
5η άσκηση:
Ξαπλώστε με την κοιλιά. Κάνετε την ίδια άσκηση, προσπαθώντας να κάνετε μια μικρή γέφυρα ], ρουφώντας την προς τα μέσα με μια βαθειά εισπνοή.
6η άσκηση:
Καθισμένη σε ένα σκαμνάκι, σηκώστε το ένα χέρι σας κάθετα και στρίψτε το μπούστο προς τα πίσω, αναπνέοντας σαν να θέλατε να ξεκρεμάσετε κάτι που βρίσκεται πίσω σας. Τώρα αφήστε να ξαναγυρίσει μαλακά το χέρι σας και ο κορμός στην πρώτη θέση εκπνέοντας. Επαναλάβετε την ίδια άσκηση και με το άλλο χέρι.
Εάν οι κοιλιακοί μυς είναι αρκετά γεροί, η κοιλιά σας θα ξαναβρεί την πρώτη της γραμμή, όσο και αν διασταλεί κατά την εγκυμοσύνη. Εν τούτοις, όσο στέρεο κι’ αν είναι το μυϊκό σας σύστημα, είναι απαραίτητο να φορέσετε ένα κορσέ, όταν φθάσετε στον τρίτο ή τέταρτο μήνα, εφ’ όσον είναι ο πρώτος σας τοκετός. Εάν, όμως έχετε περισσότερες συνεχείς εγκυμοσύνες, ο κορσές πρέπει να μπαίνει από το δεύτερο κιόλας μήνα.
7η άσκηση:
Ξαπλώστε με τη ράχη στο πάτωμα, διπλώστε τα γόνατα και αρχίστε να τα ανοίγετε, όσο το δυνατό περισσότερο μαλακά, με τα πόδια πάντα στη γη.
Η άσκηση αυτή ενδείκνυται για να μη παραμείνουν οι γοφοί μετά τον τοκετό ανοιγμένοι και παραμορφωμένοι. Γυμνάστε λοιπόν τους προσαγωγούς μυς των μηρών και χαρείτε τους ωραίους σφιχτούς γοφούς σας.
Μην ξεχνάτε πως τις μεγαλύτερες προφυλάξεις πρέπει να τις πάρετε τους πρώτους τρεις και τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.