Λευκώματα και Πρωτεΐνες
Λευκώματα, Πρωτεΐνες, πηγή ζωής για την ανάπτυξη του σώματος. Τα λευκώματα έχουν εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη του σώματος. Όλα τα κύτταρα του ανθρωπίνου οργανισμού, που καθημερινώς υπόκεινται σε φθορά, λόγω ακριβώς της διαδικασίας της ζωής, ανανεώνονται με άλλα και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αδιάκοπη αντικατάσταση αυτών, που καταναλώνονται. Το γεγονός αυτό επιβάλλει να παίρνουμε με την καθημερινή μας τροφή λευκώματα σε ανάλογη ποσότητα, γιατί δεν είναι δυνατόν να συσσωρευτούν και να αποταμιευθούν από τον οργανισμό μας λευκώματα, που θα τα χρησιμοποιήσει, όταν θα παραστεί ανάγκη.
Λευκώματα Τροφών
Τα λευκώματα των τροφών τα αποσυνθέτει ο οργανισμός, για να τα μετατρέψει σε λευκώματα του σώματος, που του χρειάζονται. Η συνεχής αντικατάσταση των καταναλωθέντων υλών των κυττάρων είναι, φυσικά, αναγκαία, εν τούτοις αυτό δε δικαιολογεί μια υπερπροσφορά με τις τροφές σε λευκώματα, γιατί και εδώ, όπως και γενικά στα ζητήματα διατροφής, εκείνο που επιβάλλεται είναι η ανάλογη προμήθεια του οργανισμού, δηλαδή ούτε πολύ μικρή, αλλά ούτε και πολύ μεγάλη.
Ζωικά λευκώματα
Κατά την εξέταση των πρακτικών ζητημάτων σχετικώς με τη διατροφή, πρέπει να έχουμε σαν βάση τα ζωικά και τα φυτικά λευκώματα. Βασική μας αρχή πρέπει να είναι τα 40% έως 50% – αλλά ποτέ λιγότερο από το 1/3 – των συνολικών και ημερησίων αναγκών μας σε λευκώματα να αποτελούνται από ζωικά. Αυτά θεωρούνται ιδιαιτέρως πολύτιμα, επειδή η σύνθεση τους ανταποκρίνεται προφανώς καλύτερα στις ανάγκες του ανθρώπου, παρά τα άλλα λευκώματα. Κατάλληλα τρόφιμα για το σκοπό αυτό είναι το κρέας και τα είδη του κρέατος, τα ψάρια και προ πάντων το γάλα και τα προϊόντα του γάλατος. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι το φρέσκο αποβουτυρωμένο γάλα, το γιαούρτι, το ξινόγαλα, το τυρί κι’ όλα τα είδη του τυριού, μας παρέχουν τα καλύτερα λευκώματα.
Φυτικά λευκώματα
Τα φυτικά λευκώματα περιέχονται στα δημητριακά και στα προϊόντα των δημητριακών ( αλεύρι, ψωμί ), όπως επίσης στις πατάτες και τα όσπρια, που εκτός από τις άλλες διατροφικές τους αξίες, περιέχουν και ένα μεγάλο ποσοστό λευκωμάτων. Με κατάλληλους συνδυασμούς, τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλα τρόφιμα, και προ πάντων με το γάλα, θα πρέπει να επιδιώκουμε, όχι μόνον την κάλυψη των δικών τους ελλείψεων, αλλά και να τα κάνουμε τροφή με μεγάλη διατροφική αξία.
Σωστός και ωφέλιμος συνδυασμός διαφόρων ειδών διατροφής είναι ο πιο κάτω:
- Δημητριακά ( αλεύρι, ψωμί ) με κρέας, ψάρι ή γάλα.
- Ψωμί με βούτυρο, κρύο ψητό, λουκάνικα, καπνιστό ψάρι, τυρί.
- Ψάρι με ρύζι βουτύρου.
- Μακαρόνια με ζαμπόν και παρμεζάνα.
- Ρυζόγαλο
- Πατάτες με γάλα ή τυρί.
- Πατάτες πουρέ ( ανακατεμένες με γάλα ).
- Όσπρια ( μπιζέλια, φασόλια, φακές ) με γάλα.
- Μπιζέλια πουρέ με ξινό λάχανο και μια φέτα ψωμί.
- Φασόλια και συμπλήρωμα τυρί.
- Φακές και σαν επιδόρπιο γλυκίσματα με αυγά ή μαρμελάδα.