Μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό έδεσμα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης.
Διατροφική η σημασία και ο ρόλος της μαγειρίτσας που επικράτησε να φτιάχνεται με όσα μένουν από την ετοιμασία του αρνιού, με συκωταριές και εντεράκια, λαχανικά και μυρωδικά.
Στην πραγματικότητα προλαμβάνει το διατροφικό σοκ της κρεατοφαγίας του Πάσχα. Μετά από σαράντα μέρες νηστείας, ακόμη και από λάδι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προετοιμάζει τον οργανισμό σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες.
Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να τρώγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθιερώθηκε ως έθιμο.
Το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα βρίσκεται, εκτός από τα σπίτια και στις περισσότερες ταβέρνες των αστικών κυρίως κέντρων, μαγειρεμένη όσο το δυνατόν πιο κοντά στην παραδοσιακή συνταγή.
Σε ό,τι αφορά τη συνταγή της παραδοσιακής αυτής σούπας με εντόσθια και συκωταριά, αυτή διαφοροποιείται ανά περιοχή αλλά και ανά νοικοκυριό. Άλλοι την αυγοκόβουν, άλλοι όχι, άλλοι την κάνουν σαν σούπα, άλλοι σαν μαγειρευτό φαγητό με ζουμί, σε κάποιες περιπτώσεις βάζουν σέλινο και σε κάποιες μόνο μαρούλι.
Μαγειρίτσα
Υλικά συνταγής:
- 1 συκωταριά
- 2-3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
- λίγο φρέσκο βούτυρο
- 6 κ. σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι – πιπέρι
- 1 αυγό
- 1/2 λεμόνι
Μαγειρίτσα
Παρασκευή συνταγής
- Χαράζουμε την καρδιά να φύγει το αίμα. Ξεπλένουμε καλά τη συκωταριά και ζεματίζουμε για 20 λεπτά ξαφρίζοντας το νερό.
- Ξεχωρίζουμε 6 ποτήρια σουρωμένο ζουμί. Όταν κρυώσει η συκωταριά τα πνευμόνια και τα εντεράκια τα κόβουμε σε ψιλά κομματάκια.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο φρέσκο βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα συκωτάκια και το ζουμί, το ρύζι και τα ψιλοκομμένα χορταρικά, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμο χτυπάμε το αυγό και το λεμόνι, προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα για να γίνει το αυγολέμονο. Το ρίχνουμε μέσα και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει μια βράση ακόμα για 1-2 λεπτά.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα και την συνοδεύσουμε με μανούρι και λευκό ξηρό κρασί.