Μακαρόν βανίλια με γέμιση σοκολάτας. Τα γαλλικά μακαρόν, ή “macarons” στα γαλλικά, είναι ένα εκλεπτυσμένο γλυκό που αποτελείται από δύο μικρές αμυγδαλόπαστες μπισκότα, συνδεδεμένες με ένα λεπτό στρώμα κρέμας ή γεύσης.

Αν και σήμερα τα μακαρόν θεωρούνται ένα από τα εικονικά γαλλικά γλυκά, η ιστορία τους ριζώνει βαθιά στο παρελθόν, πιθανώς ακόμα και πριν από τη δημιουργία του σύγχρονου μακαρόν.

Ιστορία των μακαρόν, ή “macarons”

Η ακριβής προέλευση των μακαρόν είναι αμφιλεγόμενη και έχει διάφορες θεωρίες. Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι ότι οι μακαρόν προέρχονται από την Ιταλία, ειδικά από την περιοχή της Λομβαρδίας ή της Βενετίας.

Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η παραδοσιακή ιταλική συνταγή περιλαμβάνει αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και ασπράδια αυγών. Τα μακαρόν έχουν γίνει δημοφιλή σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον 18ο αιώνα.

Ωστόσο, η μετατροπή των μακαρόν στο σύγχρονο γλυκό που γνωρίζουμε σήμερα συνέβη στη Γαλλία κατά τον 20ό αιώνα.

Οι πιο διάσημοι κατασκευαστές μακαρόν στη Γαλλία ήταν οι Ladurée και οι Pierre Hermé. Η Ladurée, μια πασίγνωστη πατισερί, ιδρύθηκε το 1862 στο Παρίσι και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της σύγχρονης εκδοχής των μακαρόν.

Σήμερα, τα μακαρόν είναι γνωστά για τις πολύχρωμες και διακοσμημένες παραλλαγές τους και έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως.

Συχνά σερβίρονται ως εκλεπτυσμένο επιδόρπιο σε εκδηλώσεις και γιορτές, και η ποικιλία των γεύσεων και των χρωμάτων τους τους κάνει να είναι ελκυστικοί για κάθε ευκαιρία.

Συνταγή μακαρόν, ή “macarons”

Υλικά:

Για τα μακαρόν:

  • 500 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 12 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (360 γρ.)
  • 1 κουταλάκι βανίλιας σε σκόνη
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 130ml νερό

Για τη γέμιση:

  • 300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 500 γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα
  • 2 κουταλάκια βανίλιας σε σκόνη

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C και επικαλύψτε τα ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε την πούδρα αμυγδάλου, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και τα 6 ασπράδια αυγών μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Σε άλλη κατσαρόλα, βράστε την κρυσταλλική ζάχαρη και το νερό σε ισχυρή φωτιά μέχρι να φτάσετε στους 120°C.
  • Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αρχίστε να χτυπάτε τα υπόλοιπα 6 ασπράδια αυγών μέχρι να γίνουν αφρώδη.
  • Όταν η θερμοκρασία του σιροπιού φτάσει τους 120°C, αφαιρέστε το από τη φωτιά και προσθέστε το σιρόπι στα αυγά, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Συνδυάστε τα δύο μείγματα και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
  • Με έναν κορνέ ή μια αντίστοιχη συσκευή, δημιουργήστε δίσκους μακαρόν στα ταψιά και ψήστε για περίπου 10 λεπτά.
  • Αφήστε τα μακαρόν να κρυώσουν για περίπου 1 ώρα.
  • Για τη γέμιση, βράστε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και προσθέστε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και σκεπάστε το με μεμβράνη. Αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Χρησιμοποιήστε τη γέμιση για να γεμίσετε τα μακαρόν και σερβίρετε.

Αυτή η συνταγή παράγει πεντανόστιμα μακαρόνια βανίλιας με γέμιση σοκολάτας που θα εντυπωσιάσουν κάθε ονομαστικό! Καλή απόλαυση!