Οδηγός Δικαιολογητικών για Γάμο στην Ελλάδα. Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης, απαιτούν από τους μελλόνυμφους να ασχοληθούν με μια σειρά από διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα.

Παρόλο που πολλές από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να φαίνονται κουραστικές και περίπλοκες, αποτελούν σημαντικό μέρος της επίσημης ένωσης δύο ανθρώπων σύμφωνα με το νόμο και την παράδοση.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε αναλυτικά τα δικαιολογητικά και τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για κάθε περίπτωση.

Θρησκευτικός γάμος

Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές μορφές γάμου στην Ελλάδα και περιλαμβάνει την ένωση των ζευγαριών μπροστά στον Θεό και την Εκκλησία. Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, απαιτούνται μια σειρά από έγγραφα και βήματα που είναι απαραίτητα.

1. Πιστοποιητικό Γεννήσεως

Το πιστοποιητικό γεννήσεως είναι απαραίτητο για την τεκμηρίωση της ταυτότητας και της ηλικίας των μελλόνυμφων. Αυτό μπορεί να εκδοθεί εύκολα μέσω του gov.gr, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δημοσίου, με μερικά κλικ. Εναλλακτικά, μπορεί να ζητηθεί με αίτηση σε ΚΕΠ ή στο Δήμο.

2. Απόκομμα Εφημερίδας

Η δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σε ελληνική ημερήσια εφημερίδα της πόλης είναι υποχρεωτική. Είναι απαραίτητο να διατηρήσετε το απόκομμα της δημοσίευσης, καθώς θα το χρειαστείτε για την έκδοση της άδειας γάμου.

3. Παράβολο

Για τον θρησκευτικό γάμο, το παράβολο μπορεί να αποκτηθεί μόνο από την Εφορία. Είναι απαραίτητο να το προμηθευτείτε εγκαίρως, καθώς αποτελεί βασικό έγγραφο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

4. Πιστοποιητικό Αγαμίας

Το πιστοποιητικό αγαμίας είναι ένα από τα πιο βασικά έγγραφα που θα χρειαστείτε. Εκδίδεται από την ενορία στην οποία ανήκετε τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον. Για να το αποκτήσετε, θα χρειαστείτε:

  • Πιστοποιητικό γέννησης
  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Δύο μάρτυρες με τις ταυτότητές τους
  • Υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το ν. 105 (η οποία μπορεί να εκδοθεί και αυτή από το gov.gr) ότι είστε άγαμοι και δεν έχετε συγγένεια έως και τρίτου βαθμού
  • Διαζευκτήριο αν υπήρξε προηγούμενος γάμος

5. Άδεια Γάμου

Η άδεια γάμου εκδίδεται στην εκκλησία όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή. Για την έκδοση της άδειας θα χρειαστείτε:

  • Πιστοποιητικά αγαμίας
  • Το απόκομμα της εφημερίδας με την αναγγελία γάμου
  • Το παράβολο
  • Αστυνομικές ταυτότητες των μελλόνυμφων
  • Υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει το επώνυμο που θα έχουν τα παιδιά, αν υπάρξουν.

Προσοχή: Η άδεια γάμου ισχύει για έξι μήνες, επομένως φροντίστε να προγραμματίσετε την τελετή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Αν παρέλθει, θα χρειαστεί να την ανανεώσετε.

Πολιτικός γάμος

Ο πολιτικός γάμος αποτελεί μια πιο απλή και πρακτική επιλογή για όσους επιθυμούν να παντρευτούν χωρίς τη θρησκευτική τελετή. Η διαδικασία είναι αρκετά πιο σύντομη και λιγότερο γραφειοκρατική σε σύγκριση με τον θρησκευτικό γάμο.

1. Φωτοτυπία Ταυτότητας ή Διαβατηρίου

Και οι δύο μελλόνυμφοι πρέπει να προσκομίσουν φωτοτυπίες των ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων τους ως μέρος της διαδικασίας.

2. Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης μπορεί να εκδοθεί και αυτή μέσω του gov.gr. Εναλλακτικά, μπορεί να αποκτηθεί από τα ΚΕΠ ή από τον αρμόδιο Δήμο.

3. Εφημερίδα

Όπως και στον θρησκευτικό γάμο, η αναγγελία του γάμου πρέπει να δημοσιευθεί σε ελληνική ημερήσια εφημερίδα της πόλης. Φροντίστε να διατηρήσετε όλη την εφημερίδα, όχι μόνο το απόκομμα, καθώς μπορεί να ζητηθεί από τις αρχές.

4. Παράβολο

Το παράβολο για τον πολιτικό γάμο εκδίδεται επίσης από το gov.gr με μερικά κλικ. Αυτό αποτελεί βασικό έγγραφο για την έκδοση της άδειας γάμου.

5. Αποδεικτικό Τόπου Κατοικίας

Για να πιστοποιήσετε τον τόπο κατοικίας σας, μπορείτε να εκδώσετε σχετική βεβαίωση από το gov.gr. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιος λογαριασμός ΔΕΚΟ, εκκαθαριστικό εφορίας ή λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας που να αναγράφει τον τόπο κατοικίας σας.

6. Μάρτυρες

Την ημέρα που θα υπογράψετε το γάμο σας στο ληξιαρχείο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας δύο μάρτυρες με τις ταυτότητές τους για να υπογράψουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Σύμφωνο Συμβίωσης

Το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για τα ζευγάρια που επιθυμούν να κατοχυρώσουν νομικά τη σχέση τους χωρίς να τελέσουν γάμο. Η διαδικασία είναι αρκετά πιο απλή και λιγότερο χρονοβόρα.

1. Ταυτότητα ή Διαβατήριο

Όπως και στον γάμο, απαιτείται η προσκόμιση ταυτότητας ή διαβατηρίου για την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων.

2. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι απαραίτητος για τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης. Αν δεν γνωρίζετε τον Α.Φ.Μ. σας, μπορείτε να εκδώσετε βεβαίωση από το gov.gr.

3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)

Ο Α.Μ.Κ.Α. αποτελεί επίσης ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη του συμφώνου. Εφόσον δεν έχετε, μπορείτε να εκδώσετε το σχετικό πιστοποιητικό από το amka.gr.

4. Διεύθυνση Μόνιμης Κατοικίας

Για να πιστοποιήσετε τη μόνιμη διεύθυνση κατοικίας σας, μπορείτε να εκδώσετε βεβαίωση από το gov.gr. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιος λογαριασμός ΔΕΚΟ, εκκαθαριστικό εφορίας ή λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας που αναγράφει τον τόπο κατοικίας.

5. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης είναι επίσης απαραίτητο για τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης και μπορεί να εκδοθεί εύκολα από το gov.gr.

Δικαιολογητικά Γάμου στην Ελλάδα

Οδηγός Δικαιολογητικών για Γάμο στην Ελλάδα. Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, και το σύμφωνο συμβίωσης είναι σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού, αλλά συνοδεύονται από μια σειρά απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Με την ορθή προετοιμασία και με τη χρήση των σύγχρονων εργαλείων που παρέχει η ελληνική πολιτεία μέσω του gov.gr, οι περισσότερες διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα και εύκολα.