Σάλτσες Βινεγκρέτ Vinaigrette. Η σάλτσα Vinaigrette είναι όρος μαγειρικής Γαλλικής ονομασίας και η βάση της περιέχει λάδι και μια όξινη ουσία, όπως ξύδι ή λεμόνι, σε αναλογία 3 λάδι(λιπαρή ουσία) προς 1 ξύδι (οξύ). Στην ελληνική κουζίνα είναι το λαδόξιδο και το λαδολέμονο.
Η βινεγκρέτ όμως εκτός από της κατηγορίες με λιπαρή ουσία και με οξύ εμπλουτίζεται και με άλλες δύο κατηγορίες που τα υλικά τους δίνουν την ανάλογη νόστιμη γεύση στην πρώτη ύλη τροφίμων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στην κατηγορία υλικών, που ονομάζουμε γευστική βάση, ανήκουν διάφορα υλικά που σκοπό έχουν να δώσουν συγκεκριμένη γεύση. Τέτοια υλικά είναι τα βότανα, τα αρωματικά λαχανικά, οι πουρέδες λαχανικών, οι ελιές, η κάππαρη κ.λπ.
Στη τελευταία κατηγορία των γαλακτοματοποιητών ανήκουν υλικά που σκοπό έχουν να διευκολύνουν την πρόσμειξη της λιπαρής ουσίας και του οξέος.
Τα βασικότερα τέτοια υλικά είναι η μουστάρδα και οι κρόκοι αυγών.
Τα υλικά της σάλτσας βινεγκρέτ είναι απλά και οι χρήσεις τους, πολλές. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της είναι η γρήγορη παρασκευή της, η εύκολη δημιουργία παραλλαγών και η μεγάλη διάρκεια συντήρησης της στο ψυγείο.
Η βινεγκρέτ χρησιμοποιείτε για να δίνει νόστιμες γεύσεις σε φρέσκες, βραστές ή ψητές σαλάτες. Επίσης χρησιμοποιείτε στα κρέατα σχάρας και σοτέ, όπως κοτόπουλο και χοιρινό, για ψάρια σχάρας και σοτέ, όπως σολομός κ.λπ. για θαλασσινά όπως γαρίδες, αστακό κ.λπ. ακόμα και για μαρινάδα για να σερβίρουμε ωμά θαλασσινά και ψαρικά.
Σάλτσες Βινεγκρέτ Vinaigrette
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) Βαλσάμικου με μουστάρδα
Υλικά
- 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα μέτρια καυτερή
- 3 κουταλιές σούπας μέλι
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) σάλτσα καίσαρα
Υλικά
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζανιού μαγιονέζα
- ½ φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κουταλιά σούπας τριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) καταλόνια
Υλικά
- 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 κουταλιά σούπας πιπέρι κόκκινο τσίλι σε σκόνη
- 2 κουταλιές σούπας πάπρικα
- ½ κουταλιά σούπας αλάτι
- ½ κουταλιά σούπας πιπέρι μαύρο
- 1 κουταλιά σούπας βαλσαμικό ξύδι
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
- ½ φλιτζάνι κέτσαπ
- ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) Ιταλική
Υλικά
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 κουταλιά σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας πιπέρι
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) γιαουρτιού
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1/3 φλιτζανιού μαγιονέζα
- 2 κουταλιές σούπας άνηθο
- 1 κουταλιά σούπας θυμάρι
- 1 κουταλιά σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κουταλιά σούπας σκόρδο σκόνη
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας πιπέρι
- ¼ φλιτζανιού γάλα
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) Ελληνική
Υλικά
- 2 κουταλιές σούπας πάστα ελιάς (μαύρες)
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κουταλιές σούπας ρίγανη
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας πιπέρι
- ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) λεμονιού πικάντικη
Υλικά
- 1 κουταλιά σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά σούπας κόκκινο πιπέρι
- 1 κουταλιά σούπας πάπρικα
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- ½ κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- ¾ φλιτζανιού χυμό λεμόνι
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) μουστάρδας με μέλι
Υλικά
- ½ φλιτζάνι μουστάρδα
- ½ φλιτζάνι μέλι
- ½ κουταλιά σούπας πιπέρι μαύρο
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι μηλόξυδο
Βινεγκρέτ (Vinaigrette) σουσαμιού καυτερή
Υλικά
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
- ¼ φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας σουσάμι
- ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 2 κουταλιές σούπας ταχίνι
- ½ κουταλιά σούπας κόκκινο καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο
Σάλτσες Βινεγκρέτ Vinaigrette
Παρασκευή συνταγής
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά.
- Κλείνουμε καλά το καπάκι και την ανακινούμε μέχρι να ανακατευθούν τα υλικά.
- Περιχύνουμε τις σαλάτες μας.