Χριστουγεννιάτικο Μενού !

Ποικιλία τυριών

Ποικιλία τυριών

Διάφορα τυριά – γραβιέρα, ροκφόρ, κεφαλοτύρια, γκούντα, κασέρι κ.α.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κιμά μοσχαρίσιο

Υλικά 
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
ζωμό από χωριάτικο κοτόπουλο
1 φλιτζάνι του τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
Αλάτι, πιπέρι
500 γραμμάρια φρέσκα αμπελόφυλλα
50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα

Για το αυγολέμονο:

3 κρόκους αυγών
2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) ζουμί από τα ντολμαδάκια
1 κύβο κότας
Αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.

Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό του χωριάτικου κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.

Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν.

Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα προσθέτουμε το ζουμί από τα ντολμαδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.

Κατόπιν τον κύβο κότας, το κορν-φλάουρ. Περιμένουμε να πήξει και στο τέλος ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια και με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.

ΣΑΛΑΤΑ

ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά
1 μαρούλι
1 Λόλα κόκκινη
1 ματσάκι ρόκα
1 ρόδι καθαρισμένο
Νιφάδες παρμεζάνας
Κουκουνάρι ψημένο για λίγο στο φούρνο
Μπαλσάμικο ξίδι
Αλάτι χοντρό
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά.
2. Βάζουμε τις σαλάτες ανακατεμένες στη σαλατιέρα.
3. Στολίζουμε με  τους κόκκους του ροδιού, το κουκουνάρι, τα νιφάδες παρμεζάνας  και τέλος ρίχνουμε αλάτι και λάδι.
4. Βάζουμε το μπαλσάμικο σε γραμμές στην επιφάνεια της σαλάτας και έτσι μόλις ετοιμάσατε την πιο νόστιμη γιορτινή σαλάτα!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ 

ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα περίπου 4 – 5 κιλά

1/4 κούπας χυμό λεμονιού

1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1/2 κούπα μαργαρίνη

Για τη γέμιση

1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι

1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο

1/4 κιλού κιμά χοιρινό

1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο

Τα εντόσθια της γαλοπούλας

1 κούπα κάστανα (βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα)

35 γρ. κουκουνάρι

6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο

λίγο αλάτι – λίγο πιπέρι

1/2 κούπα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και τον κιμά.Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτετε τα κάστανα, το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Για τη γαλοπούλα: Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε να στραγγίξει. Την αλείφετε με λίγο από το μείγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει τη μαργαρίνη λιωμένη. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη ράβετε και την τοποθετείτε μέσα σ’ ένα ταψί με νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφετε με το υπόλοιπο μείγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης και συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειασθεί.
Για τη γαρνιτούρα:

Σοτάρετε σε λίγο βούτυρο τα καρότα, τα μανιτάρια, τα αγγιναράκια και τις φλούδες πορτοκαλιού για μερικά λεπτά και τα τοποθετείτε γύρω από τη γαλοπούλα. Πριν παρουσιάσετε τη γαλοπούλα, την περιχύνετε με λίγο ζεστό κονιάκ και την ανάβετε.

melomakarona 1

Μελομακάρονα

Υλικά

7 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι

1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

¼ του φλιτζανιού μπράντυ

1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. του γλυκού σόδα

1 κουτ. του γλυκού κανέλα

καρυδόψιχα για το σερβίρισμα
για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια μέλι

1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδοκαι το μπράντυ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Ενώνετε τα δύο μείγματα και τα ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολάει απο τα χέρια.

Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος περίπου καρυδιού και πλάθετε τα μελομακάρονα. Στρώνετε με αντικολλητική λαδόκολα ένα ρηχό ταψί και βάζετε τα μελομακάρονα με τη σειρά. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 – 30 περίπου λεπτά.

Ετοιμάζετε στη συνέχεια το σιρόπι. Πλένετε το πορτοκάλι και το κόβετε στη μέση. Βάζετε στη κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και βράζετε για 7 – 8 λεπτά.

Αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια και όταν βράσει, ρίχνετε μέσα τα μελομακάρονα και τα αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα.

Για περισσότερο μελωμένα μελομακάρονα, μπορείτε μετά το σιρόπιασμα να τα περιχύσετε με λίγο μέλι.