Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλύκα

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι κατ’ εξοχήν εορτές που τα παραδοσιακά γλυκά κυριαρχούν. Κουλουράκια βουτύρου , κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κανταΐφι,μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο και η κλασσική βασιλόπιτα στολίζουν το εορταστικό τραπέζι.

Κουλουράκια βουτύρου

Υλικά:

½ φλιτζάνι του τσαγιού μαλακό φρέσκο βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κρόκο αυγού

2 κουταλιές της σούπας γάλα

Ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνετε λίγη λίγη την ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε τον κρόκο αυγού, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.Ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύετε στην αρχή μ’ ένα κουτάλι και κατόπιν ζυμώνετε ελαφρά την ζύμη. Την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ύστερα πλάθετε σε μικρά κουλουράκια και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Πριν τα ψήσετε, τα αλείφετε μ’ ένα αυγό, για να πάρουν ωραίο χρώμα.

Κουραμπιέδες

Υλικά:

Για 30-32 κομμάτια

1 ποτήρι βούτυρο γάλακτος

2 ½ ποτήρι ααλεύρι

1 φλιτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη και ψιλοκομμένη

800 γραμ. ζάχαρη άχνη

Λίγο ανθόνερο

1 κρόκο αυγού

¼ του κουταλιού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

βάζετε το βούτυρο στο μίξερ, αφού πρώτα το έχετε λιώσει μέσα ½ φλιτζάνι ζάχαρη, τον κρόκο του αυγού και το δουλεύετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το ανθόνερο, τα κομμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλετε, τους αραδιάζετε στο ταψί και τους ψήνετε για 20 περίπου λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ψηθούν τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Μελομακάρονα

Υλικά:

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα

Από ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και γαρίφαλα

4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

Για το σιρόπι:

1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι και ζυμώνετε το μείγμα. Το ραντίζετε με γάλα. Ζυμώνετε ελαφρά με το υπόλοιπο αλεύρι και πλάθετε τα μελομακάρονα. Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά. Βράζετε επί 3 λεπτά το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Αφαιρείτε τον αφρό από το σιρόπι και το ρίχνετε στα μελομακάρονα πριν κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.

Δίπλες

Υλικά:

½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

6 αυγά

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

3 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι

2 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολ χτυπήστε τ’ αυγά και ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι, ώσπου να γίνει σφιχτή ζύμη.Χωρίζετε τη ζύμη σε 9 κομμάτια και την αφήνετε να μείνει για 1 ώρα περίπου.Μετά ανοίγετε με τον πλάστη φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια του φύλλου τακτικά για να μην κολλάει η ζύμη. Κόβετε τα φύλλα σε λεπτές λωρίδες. Τηγανίζετε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν καλά. Μόλις τις βγάλετε, τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το λάδι τους.Ετοιμάστε το σιρόπι με το μέλι και το νερό και ρίξτε μέσα τις δίπλες για λίγα λεπτά. Πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα.

Κανταΐφι

 Υλικά:

½ κιλό κανταΐφι

½ κιλό καρύδια χοντροκομμένα

¼ φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού γαρίφαλο

¼ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο

Για το σιρόπι:

3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

½ φλιτζάνια του τσαγιού φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και τα ραντίζετε με το κονιάκ. Χωρίζετε το κανταΐφι σε κομμάτια, έτσι ώστε να γίνουν 30 μακρόστενες λωρίδες. Βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας μια κουταλιά από την γέμιση και το τυλίγετε απαλά σε ρολό. Τ’ αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Λιώνετε το βούτυρο και το περιχύνετε μ’ ένα κουτάλι για να βραχούν παντού. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε άλλα 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και περιχύνετε όλο το κανταΐφι μόλις το βγάλετε από τον φούρνο. Το αφήνετε για αρκετές ώρες, μέχρι να πιει όλο το σιρόπι, και το βγάζετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με τα φιστίκια Αιγίνης.

Μπακλαβάς

Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

2 φλιτζάνια τσαγιού αμύγδαλα χοντροκομμένα

2 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

Για το σιρόπι:

3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού μέλι

2 κουταλιές λεμόνι, 2 βανίλιες

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Λιώνετε το βούτυρο, βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 4 φύλλα βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε λίγο τη γέμιση και συνεχίζετε στρώνοντας δύο δύο βουτυρωμένα φύλλα, ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Τελειώνετε με 4 φύλλα βουτυρωμένα όπως αρχίσατε. Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και βάζετε στο καθένα από ένα γαρίφαλο στη μέση. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά. Βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά με την ζάχαρη, το νερό, το μέλι και τη βανίλια και προσθέτετε, μόλις κατεβάσετε, το χυμό του λεμονιού. Περιχύνετε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι μόλις το βγάλετε από τον φούρνο. Τον αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά:

1 ½ κιλό γάλα

100 γραμ. σιμιγδάλι

300 γραμ. φύλλο κρούστας

4 αυγά

3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα ως εξής: βράζετε το γάλα με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη.Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε μέσα το σιμιγδάλι λίγο λίγο ενώ ταυτόχρονα το ανακατεύετε μέχρι να βράσει το σιμιγδάλι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά,  σπάτε τα αυγά τα χτυπάτε για λίγα λεπτά και τα ρίχνετε μέσα στην κρέμα.Παίρνετε ένα ταψί, το βουτυρώνετε και απλώνετε τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρωμένα. Βάζετε μέσα την κρέμα και διπλώνετε προς τα μέσα τα φύλλα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Χαράζετε το γαλακτομπούρεκο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθεί, περίπου 30 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει κι ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 φλιτζάνι νερό και την φλούδα του λεμονιού σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, περιχύνετε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι.

Βασιλόπιττα

Υλικά:

500 γραμ. βούτυρο

500γραμ. ζάχαρη

½ κιλό γάλα

1 ½ κιλό αλεύρι

50 γραμ. μαγιά μπύρας

Ξύσμα 1 πορτοκαλιού και το χυμό του

3 αυγά

1 αυγό για το άλειμμα από πάνω

Εκτέλεση:

Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, τη μαγιά, τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το χυμό του, προσθέτετε το γάλα και το ζυμώνετε καλά. Αφού ζυμώσετε, σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει καλά, την ζυμώνετε. Βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε τη ζύμη. Την αφήνετε ξανά να φουσκώσει. Τότε την αλείφετε με το αυγό και την πασπαλίζετε με σπασμένα αμύγδαλα η σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά. Αν πάρει πολύ χρώμα, σκεπάστε τη μ’ ένα αλουμινόχαρτο