Ζύμη γλυκιά για τάρτα. Τα μυστικά για μια πετυχημένη γλυκιά ζύμη για τάρτα. Εύκολη ζύμη με υφή και γεύση μοναδική. Θα απογειώσει τη ζαχαροπλαστική σας

Υλικά

  • Βούτυρο μαλακό  125 γρ
  • Ζάχαρη 125 γρ.
  • Αλεύρι 250 γρ.
  • Αυγά  2

Ζύμη γλυκιά για τάρτα

Εκτέλεση συνταγής 

  1. Τοποθετήστε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη και αναμίξετε τα υλικά.
  2. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, και μετά βάλτε το αλεύρι.
  3. Τοποθετείστε το μείγμα σε μία μεμβράνη, κλείστε το και βάλτε το στο ψυγείο.
  4. Προσοχή: όπως όλες οι ζύμες, δεν πρέπει να δουλευτεί πολύ, διότι θα θρυμματίζεται εύκολα.

Ζύμη Τάρτας Ιστορία

Οι τάρτες είναι εισαγόμενο έδεσμα. Αν και η φιλοσοφία τους, τα υλικά πάνω σε ζυμάρι μοιάζουν πολύ με εκείνη της ανοικτής πίτας. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές ανάμεσα στις pies και στις tarts των  χωρών της Δύσης.

Η τάρτα, αν και είναι κυρίως γαλλικής προέλευσης (εξέλιξη μιας απλής μεσαιωνικής πίτας). Έχει μπει στα τραπέζια όλου του κόσμου προσαρμοσμένη στα υλικά και στις γαστρονομικές συνήθειες κάθε λαού. 

Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στο είδος της ζύμης αλλά και στο γεγονός ότι τα παρασκευάσματα που αναφέρονται ως pies μπορεί να έχουν ένα φύλλο ζύμης (πάνω ή κάτω) αλλά τις περισσότερες φορές έχουν και πάνω και κάτω.

Οι πίτες είναι παρασκευάσματα αγροτικών κοινωνιών και γι’ αυτό περιγράφονται κατά κάποιον τρόπο ως «ζυμάρι» γεμισμένο ή καλυμμένο με ό,τι περισσεύει. Σ’ αυτές εντάσσονται οι ελληνικές και άλλες πίτες αλλά και η ιταλική πίτσα. Η ζύμη είναι απλή, τα φύλλα λεπτά, και πολλές φορές έχουν πολλές στρώσεις.

Οι τάρτες είναι πιο εκλεπτυσμένα παρασκευάσματα, σκευάσματα υψηλής γαστρονομίας. Ζύμες βουτύρου, με εκλεκτά υλικά και γεμίσεις επιλεγμένες και συνδυασμένες μεταξύ τους. Κρέμες, φρούτα, και αργότερα σοκολάτα για τις γλυκές και εκλεκτά τυριά και αλλαντικά για τις αλμυρές.

Τις τάρτες τις χωρίζω σε τρεις κατηγορίες:

  • αυτές που ψήνονται από την αρχή μαζί με τη γέμιση,
  • αυτές που γεμίζονται στη μέση του ψησίματος της ζύμης και
  • αυτές που γεμίζονται αφού ψηθούν.