Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Μια από τις περισσότερο παγιωμένες απόψεις στη χώρα μας είναι αυτή που αναφέρει ότι “μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική, πρέπει πάντα να γεννά με καισαρική”. Η άποψη αυτή είναι ξεπερασμένη και σίγουρα επιστημονικά μη αποδεκτή .
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα, είναι πρακτική το αντίθετο: ανάλογα βέβαια και με την αιτία τέλεσης της πρώτης καισαρικής, η δοκιμασία του κολπικού τοκετού, είναι κλινική προτεραιότητα.
Αυτό είναι εφικτό και στη χώρα μας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις:
α) την κατάλληλη εμπειρία και εξειδίκευση από το μαιευτήρα σε τέτοια περιστατικά
β) την πλήρη ενημέρωση των γυναικών από την αρχή της κύησης κιόλας, με όλες τις λεπτομέρειες , τόσο για τα πιθανά οφέλη όσο όμως και για τις ενδεχόμενες επιπλοκές
γ) την κατάλληλη υποστήριξη από το ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό αλλά από τις νοσοκομειακές υποδομές, ώστε να είναι εφικτή η διενέργεια μιας επείγουσας καισαρικής , αν αυτή απαιτηθεί κατά τη διάρκεια δοκιμασίας τέλεσης του τοκετού.
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Φαίνεται από τα υπάρχοντα στατιστικά ότι η επιτυχία του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή φθάνει στο 65%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περίπου 6 στις 10 γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή στο παρελθόν, θα γεννήσουν με ασφάλεια τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους.
Αυτό στη χώρα μας, που δυστυχώς η συχνότητα καισαρικών ξεπερνά το 50-60%, ακόμα και στα δημόσια-πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μπορεί να ακούγεται παράξενο. Βάσει όμως όλων των διεθνών δεδομένων, αυτό δεν είναι ουτοπικό, αλλά μια πραγματικότητα.
Η σωστή υποστήριξη από τον ιατρό τους σε όλη τη διάρκεια της κύησης, η προσεκτική παρακολούθηση των γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού και η διεκπεραίωση αυτού σε ένα ασφαλές περιβάλλον, είναι απαραίτητα στοιχεία για την ασφαλή μαίευση των γυναικών που θέλουν να κάνουν πραγματικότητα τον τοκετό μετά από καισαρική τομή. Πραγματικότητα εφικτή και στη χώρα μας και όχι απλή καταγραφή σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά !
Του Dr Θεόδωρου Καλαμπόκα
Clinical-Research Fellow, Assisted Reproduction Unit University of Aberdeen, United Kingdom
Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών