Χαλβάς σιμιγδαλένιος  5 υλικά- Χωρίς ζύγισμα, με κούπες. Αυτή είναι μια απλή συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά με 5 υλικά, με τη χρήση κουπών για τη μέτρηση.

Η ιστορία του χαλβά με σιμιγδάλι

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα με μια μακρά ιστορία που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής. Η προέλευσή του χάνεται στα βάθη του χρόνου, αλλά το γλύκισμα αυτό έχει κατασκευαστεί και απολαμβάνεται γενικά σε διάφορες μορφές σε πολλές κουζίνες του κόσμου.

Ο χαλβάς ως γεύση έχει ενσωματωθεί στην ελληνική παράδοση εδώ και αιώνες. Το όνομά του προέρχεται από την αραβική λέξη “حلوى” (halawa), που σημαίνει γλυκό. Οι ακριβείς ρίζες του σιμιγδαλένιου χαλβά δεν είναι πάντα σαφείς, αλλά η παρουσία του σιμιγδαλιού στη σύνθεσή του υποδηλώνει τη σημασία της πρώτης ύλης στην παρασκευή του.

Η παραδοσιακή συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά συχνά περιλαμβάνει σιμιγδάλι, ζάχαρη, νερό και λάδι, μερικές φορές εμπλουτισμένο με μπαχαρικά όπως κανέλα ή γαρύφαλλο. Η διαδικασία παρασκευής εμπλέκει το καβούρδισμα του σιμιγδαλιού σε λάδι, την προσθήκη ζάχαρης και νερού, και το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς συχνά σχηματίζεται σε μπλοκ και κόβεται σε κομμάτια πριν το σερβίρισμα. Αυτό το γλυκό είναι δημοφιλές σε γιορτές και εορταστικές περιόδους, αλλά, όπως αναφέρεται και στην αρχική συνταγή, μπορεί να απολαμβάνεται όλο τον χρόνο.

Η παράδοση της παρασκευής και κατανάλωσης του σιμιγδαλένιου χαλβά έχει περάσει από γενιά σε γενιά, συμβάλλοντας στη συνέχιση της κουλτούρας και της κοινωνικής συνοχής σε πολλές κοινότητες.

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να φτιάξεις το νόστιμο σιμιγδαλένιο γλυκό:

Υλικά:

2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό

3/4 ποτήρι ηλιέλαιο

3 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Καβουρντίζεις το σιμιγδάλι σε ένα κατσαρολάκι με το ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα.

Όταν το σιμιγδάλι έχει πάρει χρώμα, ρίχνεις το νερό και τη ζάχαρη. Χαμηλώνεις τη φωτιά και ξεκινάς το ανακάτεμα.

Προσθέτεις την κανέλα και συνεχίζεις να ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να χυλώσει το μείγμα.

Βάζεις τον χαλβά σε μια φόρμα του κέικ και τον αφήνεις να κρυώσει καλά, καλύπτοντάς τον με μια καθαρή πετσέτα.

Βγάζεις το γλυκό από τη φόρμα μόλις κρυώσει πλήρως και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Απολαύστε τον σιμιγδαλένιο χαλβά σας όποτε θέλετε κάτι γλυκό και νόστιμο!