Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν θέλουν συχνό πότισμα. Η ενασχόληση με τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις διακόσμησης τα τελευταία χρόνια.

Πέρα από την αισθητική ομορφιά που προσφέρουν, τα φυτά συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πιο υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον. Για όσους από εμάς λατρεύουμε τη φύση και θέλουμε να εντάξουμε λίγη από αυτή στο σπίτι ή το γραφείο μας, η επιλογή των κατάλληλων φυτών μπορεί να είναι το κλειδί.

Ένα σημαντικό θέμα που προβληματίζει πολλούς είναι το πότισμα. Είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε γιατί απλώς ξεχνάμε να ποτίσουμε τα φυτά μας, αρκετοί αναζητούμε φυτά εσωτερικού χώρου που δεν απαιτούν συχνό πότισμα και είναι ανθεκτικά στην αμέλεια.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές φυτών που είναι εύκολα στη φροντίδα και μπορούν να επιβιώσουν με ελάχιστη υγρασία. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή φυτά που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα και μπορούν να ζωντανέψουν τον χώρο σας με ευκολία.

1. Σανσεβιέρια (Sansevieria trifasciata)

Η Σανσεβιέρια, γνωστή και ως “φυτό φίδι” ή “γλώσσα της πεθεράς”, είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Η μοναδική της ικανότητα να αποθηκεύει νερό στις παχιές, σαρκώδεις της φύλλα, την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους ξεχνούν να ποτίσουν τα φυτά τους συχνά.

Μπορεί να αντέξει ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας και απαιτεί ελάχιστο φως, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τοποθέτηση σε χώρους με χαμηλό φωτισμό, όπως το μπάνιο ή το υπνοδωμάτιο.

Η φροντίδα της είναι απλή: ποτίστε τη μία φορά κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, ειδικά τον χειμώνα.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζετε ότι το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς πριν από το επόμενο πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών.

2. Ζάμια (Zamioculcas zamiifolia)

Η Ζάμια, επίσης γνωστή ως ZZ plant, είναι ένα ακόμη φυτό που αντέχει με ελάχιστο πότισμα. Έχει σαρκώδεις βλαστούς και φύλλα που αποθηκεύουν νερό, επιτρέποντάς της να επιβιώνει για μεγάλες περιόδους χωρίς υγρασία.

Είναι επίσης πολύ ανθεκτική και μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλό φωτισμό, γεγονός που την καθιστά ιδανική για γραφεία ή δωμάτια με λίγο φως.

Όσον αφορά το πότισμα, η Ζάμια χρειάζεται νερό περίπου μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες ή ακόμη και λιγότερο, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Όπως και η Σανσεβιέρια, είναι σημαντικό να αφήνετε το χώμα να στεγνώνει εντελώς μεταξύ των ποτισμάτων.

3. Κρασούλα (Crassula ovata)

Η Κρασούλα, γνωστή και ως “δέντρο του χρήματος” ή “jade plant”, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα που μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους. Τ

α παχιά, στρογγυλά φύλλα της μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες νερού, επιτρέποντάς της να επιβιώσει με ελάχιστο πότισμα. Αυτό την καθιστά εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους με πολυάσχολο πρόγραμμα.

Η Κρασούλα χρειάζεται φως, γι’ αυτό καλό είναι να τοποθετείται κοντά σε παράθυρο. Όσον αφορά το πότισμα, αρκεί μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ενώ τον χειμώνα μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη συχνότητα.

4. Πόθος (Epipremnum aureum)

Ο Πόθος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για το σπίτι, και όχι άδικα. Είναι πανέμορφος, με τα εντυπωσιακά πράσινα φύλλα του και τη δυνατότητα να αναρριχάται ή να κρέμεται, προσφέροντας μοναδική αισθητική σε κάθε χώρο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δεν απαιτεί συχνό πότισμα και είναι ανθεκτικός σε διάφορες συνθήκες.

Ο Πόθος χρειάζεται νερό μία φορά την εβδομάδα, αλλά μπορεί να αντέξει και χωρίς αυτό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε φως όσο και σε σκιά, καθιστώντας τον εξαιρετικά ευπροσάρμοστο για οποιοδήποτε χώρο.

5. Κάκτος (Cactus)

Οι κάκτοι είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε ξηρές συνθήκες. Η προσαρμογή τους σε ερήμους τούς καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικούς στη δίψα και ιδανικούς για χώρους όπου δεν υπάρχει συχνή φροντίδα.

Ανάλογα με το είδος του κάκτου, το πότισμα μπορεί να γίνει κάθε 2 με 3 εβδομάδες.

Οι κάκτοι χρειάζονται άπλετο φως, οπότε η τοποθέτησή τους κοντά σε παράθυρο ή σε καλά φωτισμένο σημείο είναι ιδανική.

Μην ποτίζετε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

6. Αλόη Βέρα (Aloe vera)

Η Αλόη Βέρα είναι ένα ακόμη εξαιρετικό φυτό που δεν απαιτεί συχνό πότισμα. Εκτός από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, χάρη στα σαρκώδη φύλλα της που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Η Αλόη χρειάζεται πότισμα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες περίπου, ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου.

Το χώμα της πρέπει να στεγνώνει πλήρως μεταξύ των ποτισμάτων, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να την καταστρέψει. Προτιμά το έντονο φως, αλλά μπορεί να αντέξει και σε ημισκιερούς χώρους.

7. Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum)

Το Χλωρόφυτο, ή αλλιώς “αράχνη”, είναι ένα ανθεκτικό φυτό με εντυπωσιακά λευκά και πράσινα φύλλα που κρέμονται από μακριούς μίσχους. Είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες συνθήκες φωτισμού και πότισματος.

Αν και το Χλωρόφυτο μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό για αρκετές μέρες, θα εκτιμήσει ένα πότισμα κάθε εβδομάδα ή και κάθε δύο εβδομάδες, ειδικά αν βρίσκεται σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία.

Επιπλέον, αναπτύσσεται καλύτερα σε έμμεσο φως, καθιστώντας το ιδανικό για σαλόνια ή γραφεία.

8. Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata)

Ο Φίκος Λυράτα, με τα μεγάλα, εντυπωσιακά φύλλα του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου για μοντέρνες κατοικίες.

Είναι ανθεκτικός σε παραμέληση, καθώς τα σαρκώδη φύλλα του μπορούν να αποθηκεύσουν υγρασία για αρκετό καιρό.

Χρειάζεται νερό μόνο όταν το χώμα του είναι εντελώς στεγνό, κάτι που σημαίνει πότισμα κάθε 2-3 εβδομάδες.

Ωστόσο, ο Φίκος Λυράτα αγαπά το έντονο φως, γι’ αυτό καλό είναι να τον τοποθετείτε σε φωτεινό σημείο.

Συμβουλές για το πότισμα φυτών εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου: Αν και τα φυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν απαιτούν συχνό πότισμα, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να τα διατηρήσετε υγιή και όμορφα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

  • Χρησιμοποιείτε γλάστρες με καλή αποστράγγιση: Η υπερβολική υγρασία στο χώμα μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες έχουν τρύπες αποστράγγισης
  • Μην ποτίζετε υπερβολικά: Τα περισσότερα φυτά χρειάζονται πότισμα μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς. Ελέγχετε πάντα την υγρασία του χώματος πριν προσθέσετε νερό.
  • Λάβετε υπόψη τις εποχές: Τον χειμώνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ακόμη λιγότερο νερό, καθώς η ανάπτυξή τους επιβραδύνεται.
  • Προτιμήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου: Το πολύ κρύο ή πολύ ζεστό νερό μπορεί να στρεσάρει τα φυτά σας.