Γιατί μαυρίζουμε στον ήλιο; Την απάντηση στην ερώτηση μας την δίνουν και μας εξηγούν οι επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας. Μαυρίζουμε γιατί ο οργανισμός μας αντιδρά στις υπεριώδης ακτίνες του ηλίου. Όταν αυτές εισχωρούν στο δέρμα τότε καταστρέφουν τα δερματικά κύτταρα γεγονός που κινητοποιεί αμέσως τις άμυνες του.

Έτσι το μαύρισμα, δεν είναι τίποτα άλλο από μία άμυνα του οργανισμού, κατά των επιβλαβών ακτίνων του ηλίου για να μην καταστρέψουν υγιή δερματικά κύτταρα. Την ίδια στιγμή το μαύρισμα μπλοκάρει τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου για να μην φτάσουν στις «ευαίσθητες» περιοχές του δέρματος. Ο οργανισμός στην προσπάθειά του να προστατέψει ακόμη περισσότερο τα κύτταρα παράγει τα μελανοκύτταρα, τα οποία και αυτά με την σειρά τους μπλοκάρουν την υπεριώδη επικίνδυνη ακτινοβολία!

Γιατί μαυρίζουμε στον ήλιο;

Επομένως όσα περισσότερα μελανοκύτταρα παράγει ο οργανισμός, ώστε να καλυφθεί ακόμα καλύτερα, τόσο περισσότερο μαυρίζουμε. Το χειμώνα όμως ο οργανισμός χάνει αυτή την ιδιότητα του και επαναφέρει το δέρμα στο φυσιολογικό του χρώμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά μελανοκύτταρα κι άλλοι λιγότερα.

Έτσι, για παράδειγμα οι μελαχρινοί, έχουν ήδη μία προεγκατεστημένη άμυνα και επομένως μαυρίζουν περισσότερο όταν εκτεθούν στον ήλιο. Τέλος, το μαύρισμα που έχει κάνει το δέρμα μας, δεν είναι επιφανειακό… Βρίσκεται βαθιά μέσα στο δέρμα, απλά όπως γνωρίζουμε, το δέρμα μας είναι διάφανο και γι’ αυτό είναι ορατό από έξω από εμάς.

Πάντως, οι δερματολόγοι συστήνουν αυστηρά να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 και 16:00 και πάντα να χρησιμοποιούμε αντηλιακό.