Γκοργκοντζόλα – gorgonzola. Ιταλικό τυρί με πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα. Έχει κίτρινο και άσπρο χρώμα με πράσινες ρίγες. Σερβίρετε ως ορεκτικό, συνοδεύει σαλάτες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες και γέμιση.

Γκοργκοντζόλα – gorgonzola

Η gorgonzola είναι αγελαδινό τυρί με καταγωγή από τον ιταλικό βορρά και συγκεκριμένα από το ομώνυμο χωριό έξω από το Μιλάνο. Πρόκειται για τυρί ΠΟΠ που παρασκευάζεται πλέον αποκλειστικά στις περιοχές της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε.

Η gorgonzola έγινε γνωστή ως το ιταλικό ροκφόρ, εντούτοις πρόκειται για ένα μπλε τυρί με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει μοναδικό. 

Η διαδικασία τυροκόμησης ξεκινά με το ζέσταμα τους γάλακτος στους 32 βαθμούς, προσθήκη αγελαδινής πυτιάς και μπλε μούχλας.

Στη συνέχεια και μετά από μέρες αφού ξεραθεί σε θερμοκρασία 20 βαθμών αλατίζεται και αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον 3 μήνες σε θερμοκρασία 5 βαθμών ενώ τρυπιέται συνέχεια για να αναπτυχθεί καλύτερα η μούχλα.

Γκοργκοντζόλα – gorgonzola

Η φρέσκια γκοργκοτζόλα λέγεται dolce, δηλαδή γλυκιά, ενώ όσο ωριμάζει γίνεται πικάντικη και περισσότερο όξινη οπότε λέγεται piccante.

Το σχήμα της είναι κυλινδρικό, φτάνει έως τα 30 εκατοστά ενώ το βάρος της μπορεί να φτάσει και τα 13 κιλά.

Έχει τραχιά κρούστα με ελαφρώς κοκκινωπή όψη ενώ το εσωτερικό της είναι μαλακό, σχεδόν κρεμώδες, έχει έντονο άρωμα και ντελικάτη γλυκιά γεύση με νότες ξηρών καρπών.

Είναι ιδανική για ομελέτες, πάστες, πίτσες ενώ ο κλασικός της συνδυασμός είναι με σπανάκι. Ταιριάζει επίσης με ελιές, ραπανάκι, πρασινάδες και φυσικά με καρύδια, Συνοδεύετε με λευκό κρασί κατά προτίμηση.