Το “Γκιούλμπασι” είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που αντιστοιχεί στο ελληνικό γκιουβέτσι. Είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό που περιλαμβάνει κρέας, ρύζι και λαχανικά.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής αυτού του φαγητού, αλλά παρακάτω σας παραθέτω μια απλή συνταγή για το Γκιούλμπασι.

Συνταγή Γκιούλμπασι

Υλικά:

500γρ. βοδινό κρέας (κομμένο σε κυβάκια)

1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

2 καρότα (κομμένα σε λεπτές φέτες)

1 μεγάλο κόκκινο πιπεριά (κομμένη σε λεπτές φέτες)

2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

1 κουτ. σούπας κόνιακ (προαιρετικά)

1 κουτ. σούπας ξύδι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. γλυκού καρυκεύματα (ή παπρίκα)

1 φλ. ρύζι

4 φλ. ζωμός λαχανικών ή κρέατος

Αλάτι και πιπέρι

Φρέσκοι μαϊντανοί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.

Προσθέστε το κρέας και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Προσθέστε τα καρότα και την πιπεριά και συνεχίστε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά.

Προσθέστε το ντοματοπελτέ, το κόνιακ (αν το χρησιμοποιείτε), το ξύδι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά μέχρι να επικαλυφθεί από το σως.

Προσθέστε το ζωμό, ανακατέψτε και αφήστε να βράσει.

Μειώστε τη φωτιά στο ελάχιστο, καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε το Γκιούλμπασι να ψηθεί για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι και το κρέας.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε το Γκιούλμπασι σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας με φρέσκους μαϊντανούς.

Το Γκιούλμπασι είναι ένα υπέροχο πιάτο που μπορεί να συνοδεύσει άριστα με σαλάτα και ελαφριά λαχανικά. Καλή όρεξη!

Με τι κρασί συνοδεύουμε το Γκιούλμπασι

Το Γκιούλμπασι είναι ένα πλούσιο και γευστικό φαγητό με έντονες γεύσεις, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κρασί που να ταιριάζει με τις γεύσεις και την πλούσια υφή του.

Ως γενικός κανόνας, τα κόκκινα κρασιά είναι η καλύτερη επιλογή για να συνοδεύσετε το Γκιούλμπασι, καθώς έχουν πλούσια γεύση και τανίνες που ταιριάζουν καλά με κρεατικά πιάτα.

Εδώ είναι μερικές προτάσεις για κόκκινα κρασιά που μπορείτε να συνοδεύσετε το Γκιούλμπασι:

Μαύρος Αμυνταίου: Ένας ελληνικός ερυθρός οίνος από τη Μακεδονία, με πλούσια γεύση και γεμάτο σώμα που ταιριάζει ιδανικά με κρεατικά πιάτα.

Syrah: Ένα ερυθρό κρασί από την Πελοπόννησο με έντονα φρουτώδη αρώματα και πλούσια δομή.

Merlot: Ένα κόκκινο κρασί με μαλακή γεύση και γεμάτο σώμα που ταιριάζει καλά με κρεατικά φαγητά.

Cabernet Sauvignon: Ένα πλούσιο και εντυπωσιακό ερυθρό κρασί που μπορεί να ενισχύσει τις γεύσεις του Γκιούλμπασι.

Agiorgitiko: Ένα ελληνικό κόκκινο κρασί με φρουτώδη αρώματα και ελαφριά τανίνη που ταιριάζει καλά με κρεατικά φαγητά.

Αυτές είναι μερικές προτάσεις για κρασιά που μπορείτε να συνοδεύσετε το Γκιούλμπασι. Αναζητήστε ένα κρασί που σας αρέσει και ταιριάζει με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Καλή απόλαυση!