Ιδέες και προτάσεις για έναν οικολογικό γάμο !!! Για εσάς το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό! Θέλετε να κάνετε τα πάντα για την προστασία του, και θέλετε και ο γάμος σας να έχει στοιχεία που θα σέβονται τον κόσμο γύρω μας αλλά και να αποτελέσετε πηγή έμπνευσης για τους καλεσμένους σας! Κάποιες προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε είναι οι ακόλουθες:

Πραγματοποιήστε τη δεξίωση του γάμου σας σε ένα χώρο που θεωρείται προστατευόμενος, ή είναι δημοτικό άλσος. Υπάρχουν επίσης χώροι που τα έσοδα που συγκεντρώνουν ταπροορίζουν σε κάποιους οικολογικούς οργανισμούς. Και αν γίνεται να είναι και κοντά στην εκκλησία ή στο δημαρχείο που θα παντρευτείτε ώστε οι καλεσμένοι σας να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο το αυτοκίνητό τους, τόσο το καλύτερο… Μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο για να βρείτε το κατάλληλο μέρος, σίγουρα όμως θα ανταμειφτείτε!

Προκειμένου να σπαταλήσετε όσο το δυνατόν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, κάντε τη γαμήλια τελετή υπό το φως των κεριών ή του ηλίου.

Μια έρευνα αγοράς θα σας αποκαλύψει ότι τα προσκλητήρια με οικολογικό χαρτί είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζατε και μάλιστα βγαίνουν σε τόσα πολλά σχέδια και χρώματα, που θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε. Επιπλέον, μπορείτε να στείλετε κάποιες ηλεκτρονικές προσκλήσεις, εξηγώντας τους βέβαια το λόγο για αυτή σας την κίνηση προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μπορείτε επίσης τα χρήματα που θα χαλούσατε για την παραδοσιακή αποστολή των προσκλητηρίων να τα δώσετε σε μια οικολογική οργάνωση. Μια κίνηση που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Για το νυφικό σας, επιλέξτε υλικά που σέβονται το περιβάλλον, όπως το ακατέργαστο μετάξι, το λινό ύφασμα ή το οργανικό βαμβάκι. Αυτό στην περίπτωση που θέλετε οπωσδήποτε να φορέσετε νυφικό καινούργιο. Γιατί μπορεί και το νυφικό που φόρεσε η μητέρα σας να είναι εξίσου όμορφο ή ακόμα με μια ελαφριά τροποποίηση να καλύψει όλες σας τις ανάγκες και να διατηρήσετε και μια αγαπημένη παράδοση.  Αλλά και οι γαμπροί μας, μπορούν και αυτοί να επιλέξουν ένα κοστούμε από φυσικό ύφασμα και να στολίσουν το πέτο τους με ένα οργανικό λουλούδι.

Συνεργαστείτε με μακιγιέρ που χρησιμοποιεί βιολογικά καλλυντικά, για την παραγωγή των οποίων δεν έχουν γίνει πειράματα σε ζώα. Όπως επίσης και με μια εταιρία catering με οικολογικά τρόφιμα και ποτά για τη δεξίωσή σας.

Ανακυκλώσιμα δαχτυλίδια; Γιατί όχι; Αν ψάξετε μπορείτε να βρείτε καταστήματα που φτιάχνουν δαχτυλίδια με ανακυκλώσιμα υλικά. Και είναι τόσο όμορφα…

Νυφικές ανθοδέσμες με αγριολούλουδα, ή με λουλούδια εποχής που δεν έχουν μεγαλώσει σε θερμοκήπιο. Για τη γενικότερη διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια αγριολούλουδα της ανθοδέσμης ή ακόμα να γεμίσετε το χώρο με γλαστρούλες που θα τις χαρίσετε στη συνέχεια στους καλεσμένους σας.

Στολίστε τις οικολογικές μπομπονιέρες σας με μικρά αντικείμενα που θα φανούν χρήσιμα και δε θα πεταχτούν με το που θα ανοιχθούν. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι μικρά βιβλιαράκια, αρωματικά κεράκια, σαπουνάκια ή ακόμη και γλαστράκια με λουλούδια και βότανα.

Τί πιο όμορφο και πρωτότυπο από να φτάσει η νύφη στην εκκλησία με άμαξα, ποδήλατα ή ακόμα και με τα πόδια, όταν η απόσταση είναι μικρή με τους καλεσμένους ολόγυρα να τραγουδάνε..

Για τη λίστα γάμου σας, επιλέξτε μια εταιρία με οικολογικά προϊόντα, ή με είδη κήπου και φυτά. Ακόμα μπορείτε να επιβραβεύσετε μια τράπεζα με έντονη οικολογική συνείδηση ανοίγοντας λογαριασμό σε αυτήν.

Αντί για το έθιμο του πετάγματος ρυζιού στην έξοδο της εκκλησίας, που μπορεί να τραυματίσει κάποια πουλάκια, κάντε το πιο ρομαντικό και ζητήστε από τους καλεσμένους σας να σας πετάξουν ροδοπέταλα ή ακόμα φούσκες από τα ειδικά μπουκαλάκια με τα οποία παίζαμε όταν ήμαστε μικρά παιδιά!

Για το ταξίδι του μέλιτος, επιλέξτε τον λεγόμενο οικοτουρισμό, μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που σας φέρνει σε άμεση επαφή με το περιβάλλον και σας μαθαίνει τόσα πολλά, προτιμήστε ένα «πράσινο» ξενοδοχείο και μείνετε Ελλάδα κάνοντας το ταξίδι σας με τρένα και πλοία, που είναι τα πιο φιλικά μέσα μεταφοράς ως προς το περιβάλλον.

Είναι αλήθεια ότι ο οικολογικός γάμος θα σας κοστίσει λίγο παραπάνω με την κρίση όμως που περνάει παράλληλα με εμάς ο πλανήτης, ίσως αξίζει να το ξανασκεφτείτε!