Κουμπάρος ή κουμπάρα οι υποχρεώσεις μου. Είχατε την τιμή και τη χαρά να σας ζητήσουν δύο πρόσωπα που εκτιμάτε ιδιαιτέρως και από τότε ψάχνετε να βρείτε πληροφορίες για το πως να ανταποκριθείτε με απόλυτη επιτυχία στο νέο σας ρόλο, αυτού δηλαδή του κουμπάρου ή της κουμπάρας και ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα λοιπόν με τη σειρά:

Δισκοπότηρα

Ο δίσκος θα χρησιμοποιηθεί για να τοποθετηθούν τα στέφανα αλλά και τα κουφέτα καθώς και ποτήρια με τα οποία το ζευγάρι θα πιει το ιερό κρασί που θα τους προσφέρει ο παπάς στο χώρο της δεξίωσης. Τα ίδια σκεύη θα χρησιμοποιηθούν και στο χώρο της δεξίωσης τη στιγμή που το ζευγάρι θα είναι έτοιμο να κόψει τη γαμήλια τούρτα. Για να διαλέξετε τα καλύτερα, καλύτερα ρωτήστε το ζευγάρι σχετικά με το ύφος του γάμου και του στολισμού ώστε να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Πολλές φορές δε, ο κουμπάρος ή η κουμπάρα αγοράζουν και την καράφα για το κρασί μαζί με τα ποτήρια και το δίσκο.

Μπομπονιέρες

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο κουμπάρος πληρώνει και αυτός ένα μέρος των εξόδων για τις μπομπονιέρες αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Λαμπάδες

Τις λαμπάδες τις αγοράζει ο κουμπάρος ή η κουμπάρα Προτιμήστε λαμπάδες που ταιριάζουν με το γενικό ύφος της τελετής καθώς και λαμπάδες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι των νεόνυμφων σαν διακοσμητικά στοιχεία και δε θα πεταχθούν.

Στολισμός

Ο κουμπάρος συμμετέχει ως ένα βαθμό στο κόστος για το στολισμό της εκκλησίας ανάλογα με το ποσό που μπορεί να συνεισφέρει. Συνηθίζεται να δίνει από την αρχή ένα ποσό στο ζευγάρι το οποίο στη συνέχεια προσθέτει όσα χρήματα νομίζει ανάλογα με τις επιθυμίες του.

Στέφανα

Κατεξοχήν σύμβολο του γάμου και εξ ολοκλήρου έξοδο του κουμπάρου, αφού είναι αυτός που θα τα  «χρησιμοποιήσει» θα στεφανώσει δηλαδή το ζευγάρι.

Μέσο μεταφοράς της νύφης

Πολλές φορές ο κουμπάρος δανείζει το αμάξι του ή επιλέγει κάποιο άλλο μέσο για να έρθει η νύφη στην εκκλησία πάντα σε συνεννόηση μαζί της. Η εύρεση, η ενοικίαση αλλά και ο στολισμός του μέσου αυτού συνήθως είναι υποχρέωση του κουμπάρου χωρίς όμως να είναι και υποχρεωτικό.

Ναός

Οι κουμπάροι σε έναν γάμο επωμίζονται και τα έξοδα της εκκλησίας. Οι τιμές μπορεί να διακυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκκλησία στην οποία θα τελεστεί ο γάμος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα πρέπει οι κουμπάροι να στέκονται δίπλα στο ζευγάρι κρατώντας μια αναμένη λαμπάδα ενώ όταν το ζητήσει ο παπάς τότε με σταυρωμένα χέρια αλλάζουν τις βέρες και τα στέφανα. Μετά την τελετή, χαιρετούν μαζί με τους νεόνυμφους και τις οικογένειές τους τους καλεσμένους του γάμου ενώ στη δεξίωση κάθονται στο νυφικό τραπέζι.

Γαμήλιο δώρο 

Πέρα από τα λοιπά έξοδα που θα κάνετε για να πραγματοποιηθεί ο γάμος, θα πρέπει επίσης να κάνετε και ένα δώρο στο ζευγάρι που μπορεί να είναι χρήματα ή κάποιο άλλο αντικείμενο χρήσιμο για το σπίτι των νεόνυμφων.

Κουάφ για τα μαλλιά ή πέπλο και γάντια της νύφης

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, τα αξεσουάρ αυτά της νύφης είναι υποχρέωση του κουμπάρου και σε ορισμένες από αυτές μάλιστα ο κουμπάρος πληρώνει και το χτένισμα. Αυτό όμως δε συνηθίζεται.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η σχέση που δημιουργείται με το ζευγάρι που στεφανώνετε. Από εδώ και πέρα θα είστε σύμμαχος του ζευγαριού σε κάθε ευχάριστη ή δυσάρεστη στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου. Μην ξεχνάτε επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είστε και νονός του πρώτου παιδιού προκειμένου να «σας λυθούν τα χέρια» σύμφωνα με την παράδοση.

Να σας ζήσουν λοιπόν και πάντα άξιοι!!