maki sushi μια συνταγή με τραγανά, λεπτά φύλλα από φύκη, ρύζι και διάφορα είδη ψαριών η μαλάκια
Υλικά
- 4 Φύλλα Φύκι Nori
- Καπνιστός Σολωμός ή Τόνος στραγγισμένος χωρίς λάδι ή Καβουρόψιχα
- Αβοκάντο ή Αγγούρι ή Καρότο
- ρύζι για σούσι (μαγειρεμένο)
- Wasabi
- Σάλτσα σόγιας
- Πίκλες πιπερόριζας (gari)
maki sush
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε σ’ ένα μπολ νερό και λίγο ξύδι για να βρέχουμε τα χέρια μας ή την κουτάλα ώστε να μην κολλάει το ρύζι όταν θα το απλώνουμε επάνω στο nori.
- Κόβουμε τα υλικά σε λεπτές λωρίδες.
- Βάζουμε ένα φύλλο nori επάνω στο bamboo mat. Τοποθετούμε το ρύζι στην σκληρή πλευρά του. Απλώνουμε το ρύζι σε στρώμα πάχους 4 – 6 χιλιοστών. Επίσης μπορούμε να βάλουμε λίγο wasabi εάν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση. Βάζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα ρολό. Κρατάμε το ρολό με το αριστερό χέρι και με το δεξί το ραντίζουμε με νερό. Πρέπει να βρέξουμε το φύκι γιατί αλλιώς θα είναι πολύ σκληρό για να το μασήσουμε.
- Όταν κόβουμε τα ρολά σε φέτες το ρύζι κολλάει, για να μη γίνεται αυτό βρέχουμε το μαχαίρι μας συνέχεια.
Σερβίρισμα
Τοποθετούμε τα σούσι μας σε μία πιατέλα. Στην άκρη του πιάτου μαζί με τα σούσι βάζουμε μια μικρή ποσότητα wasabi καθώς επίσης και λίγα φύλλα gari (πίκλες πιπερόριζας). Το gari χρησιμεύει για να καθαρίζει τη γεύση από τον ουρανίσκο μεταξύ των διαφορετικών ειδών Sushi. Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγη soysauce και προσθέτουμε λίγο από το wasabi και ανακατεύουμε. Εκεί βουτάμε τοsushi μας λίγο πριν το φάμε.