Πάσχα 2024 | Πότε πέφτει το Ορθόδοξο και πότε το Καθολικό. Το Πάσχα αναμένεται να αργήσει φέτος, δημιουργώντας έναν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον ορθόδοξο και τον καθολικό εορτασμό.

Με έναν μόλις μήνα που πέρασε από τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, πολλοί ήδη αναζητούν τις επόμενες ημερομηνίες για τις προσεχείς μίνι διακοπές τους.

Ορθόδοξο Πάσχα

Το ορθόδοξο Πάσχα του 2024 πέφτει αργά, καθώς η ημερομηνία του ορθόδοξου εορτασμού προσδιορίζεται από την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, εφέτος την 5η Μαΐου. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει στις 29 Απριλίου, με τη Μεγάλη Παρασκευή στις 3 Μαΐου και τη Δευτέρα του Πάσχα στις 6 Μαΐου.

Καθολικό Πάσχα

Είναι ενδιαφέρον παρατηρείται πώς το Καθολικό Πάσχα του 2024 προηγείται του ορθόδοξου εορτασμού που πέφτει στην Κυριακή, 5 Μαΐου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέθοδος υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα διαφέρει μεταξύ των ορθοδόξων και καθολικών/προτεσταντικών χριστιανικών εκκλησιών.

Το Καθολικό Πάσχα γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία με το Προτεσταντικό Πάσχα. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του 2024, το Καθολικό Πάσχα έπεσε την Κυριακή, 31 Μαρτίου. Η καθορισμένη ημερομηνία πηγάζει από την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία. Εφέτος, η ισημερία σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου 2024, επομένως η πρώτη πανσέληνος που ακολουθεί πέφτει στις 29 Μαρτίου.

Αν και το Πάσχα πέφτει αργά, δεν αποκλείεται να συμπέσει με ιδανικές θερμοκρασίες, προσφέροντας τη δυνατότητα για τα πρώτα μπάνια της σεζόν για τους τολμηρούς.

Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα, ημερομηνίες:

Ορθόδοξο Πάσχα 2024: Κυριακή, 5 Μαΐου

Καθολικό Πάσχα 2024: Κυριακή, 31 Μαρτίου

Το ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας 2024:

29 Απριλίου 2024: Μεγάλη Δευτέρα

30 Απριλίου 2024: Μεγάλη Τρίτη

1 Μαΐου 2024: Μεγάλη Τετάρτη

2 Μαΐου 2024: Μεγάλη Πέμπτη

3 Μαΐου 2024: Μεγάλη Παρασκευή

4 Μαΐου 2024: Μεγάλο Σάββατο

5 Μαΐου 2024: Κυριακή του Πάσχα

6 Μαΐου 2024: Δευτέρα του Πάσχα

Επίσημες Αργίες

Ως επίσημες αργίες ορίζονται η Κυριακή του Πάσχα στις 5 Μαΐου και η Δευτέρα του Πάσχα στις 6 Μαΐου. Λάβετε υπόψιν όμως πως το 2024 η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει την Πρωτομαγιά άρα η μεγάλη βδομάδα έχει μία ακόμη αργία.

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα

Οι διακοπές των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν το Σάββατο 27 Απριλίου και διαρκούν μέχρι την Κυριακή 12 Μαΐου. Συνεπώς τα σχολεία θα είναι κλειστά για 2 εβδομάδες προσφέροντας έτσι ένα ευρύ παράθυρο για αξέχαστες διακοπές.

Για όσους σχεδιάζουν τις διακοπές τους, είναι καλό να έχουν υπόψη τους αυτές τις ημερομηνίες και τις επίσημες αργίες του Πάσχα. Καλές γιορτές!