Pavlova : Μια συνταγή γλυκού ψυγείου τούρτα, κορμό. Η Πάβλοβα, έχει ως βάση την μαρέγκα, που πρέπει να είναι τραγανή εξωτερικά και υγρή και μαλακή στο εσωτερικό της, κρέμα και φρέσκα φρούτα.

Pavlova

Ιστορία – Προέλευση

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ανταγωνίζονται για το ποια ήταν η πρώτη που δημιούργησε το γνωστό επιδόρπιο.

Οι συνταγές, με κύριο συστατικό τη μαρέγκα, ήταν γνωστές εδώ και αιώνες και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η πρώτη Πάβλοβα με βάση τη μαρέγκα στη Νέα Ζηλανδία είναι αυτή από το αρτοποιείο Rose Rutherford το 1928. Ένα χρόνο μετά,  δημοσιεύεται για πρώτη φορά η συνταγή για μία μεγάλη Πάβλοβα.

Ονοματοδοσία

Πως το γλυκό πήρε το όνομα Πάβλοβα;

Τo 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία.

Ο σεφ του ξενοδοχείου “Wellington” έδωσε το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς.

Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό.

Η Πάβλοβα είναι από τα πιο περιζήτητα γλυκά.

Υλικά

μαρέγκα

  • 4 ασπράδια
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

γέμιση

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ξύσμα λεμονιού

sauce

  • 400 γρ. φράουλες
  • 40 γρ. ζάχαρη

Pavlova

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε τις μαρέγκες, χτυπούμε στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με την ζάχαρη, και όταν σφίξει η μαρέγκα, τότε ρίχνουμε την άχνη σιγά-σιγά και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  2. Σε μια λαδόκολλα με ε΄να κουτάλι φτιάχνουμε κυκλικά σχήματα διαμέτρου 10 εκατοστών και πάχους 4 εκατοστών περίπου. Αφαιρούμε από το κέντρο του κύκλου μερικές κουταλιές και τις τοποθετώ στην περιφέρειά του έτσι ώστε να σχηματιστεί «φωλιά».
  3. Για 60-90 λεπτά ψήνουμε στους 90-100C θερμό αέρα σε προθερμασμένο φούρνο.
  4. Συγχρόνως φτιάχνουμε τη γέμιση, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτω το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας με το κουτάλι.
  5. Τέλος, φτιάχνουμε τη sauce πολτοποιώντας στο multi τις φράουλες μαζί με την ζάχαρη.
  6. Συνθέτουμε το γλυκό μας τοποθετώντας στο κέντρο της κάθε ψημένης  μαρέγκας σαντιγί, στολίζω με κομμένες στην μέση φράουλες και περιχύνω με την sauce.

 Σερβίρισμα

Σερβίρουμε  σε ένα πιάτο βάζοντας μια πινελιά πραλίνα φουντουκιού και απλώνοντας  επάνω στην pavlova τη sauce

Ακολούθα την σελίδα του aboutwoman στο facebook