Η “Πουτανέσκα” είναι μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή που έχει την ενδιαφέρουσα και διακεκριμένη ιστορία που αναφέρεται στην ερώτησή σας. Πριν εξερευνήσουμε τη συνταγή, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του ονόματός της.

Το όνομα “Πουτανέσκα” προέρχεται από την ιταλική λέξη “puttana,” που σημαίνει πόρνη. Ο μύθος πίσω από τη συνταγή λέει ότι δημιουργήθηκε από τις Ιταλίδες πόρνες κατά τον 15ο αιώνα. Η ιδέα ήταν ότι οι πόρνες είχαν λίγο χρόνο ανάμεσα στους πελάτες τους για να ετοιμάσουν φαγητό, οπότε δημιούργησαν μια γρήγορη, εύκολη, και νόστιμη συνταγή που θα τους ικανοποιούσε.

Αν και η ιστορία αυτή προσδίδει έναν διασκεδαστικό χαρακτήρα στη συνταγή, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον μύθο, και είναι περισσότερο ένας λαϊκός θρύλος.

Συνταγή Πουτανέσκα

Τώρα, ας δούμε την παραδοσιακή συνταγή για την “Πουτανέσκα.” Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της, αλλά εδώ είναι μια βασική συνταγή:

Υλικά:

350 γραμμάρια σπαγγέτι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 κόκκινη κρεμμύδια, ψιλοκομμένη

400 γραμμάρια ντομάτες κονκασέ

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Τυρί παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Παρασκευή:

Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό μέχρι να αρχίσει να αρωματίζει.

Προσθέτετε τις κομμένες πιπεριές και το κρεμμύδι και συνεχίστε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ, αλάτι, και πιπέρι. Σιγοβράζετε για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι η σάλτσα να πυκνώσει.

Σε μεταξύ, βράζετε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίστε και κρατήστε λίγο από το νερό τους.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε τη σάλτσα πάνω από τα σπαγγέτι και προσθέστε καλοκαιρινές βοτανικές νότες με φρέσκο βασιλικό και παρμεζάνα.

Η “Πουτανέσκα” είναι μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει το νόστιμο με το ευέλικτο, και αν και η ιστορία του ονόματός της είναι αμφισβητήσιμη, έχει κερδίσει θέση στην παγκόσμια κουζίνα για τη γεύση της. Προσθέστε το δικό σας προσωπικό στίγμα και απολαύστε την!