Το προφιτερόλ, ένα λαχταριστό γλυκό που προέρχεται από τη Γαλλία, είναι δημοφιλές στις κουζίνες όλου του κόσμου και αγαπητό για τις λεπτές γεύσεις και την πολυτελή του εμφάνιση.

Η ιστορία του ξεκινά το 16ο αιώνα, όταν ο Ιταλός chef της Αικατερίνης των Μεδίκων, Popelini, δημιούργησε τα πρώτα choux με κρέμα.

Από εκεί, το γλυκό εξελίχθηκε μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή, καθώς οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες εμπλούτισαν το γλύκισμα, γεμίζοντας τα τραγανά σου με κρέμα και γαρνίροντας με σοκολάτα.

Συνταγή για Προφιτερόλ

Υλικά

Για την Pâte à choux (Ζύμη για σουδάκια):

  • 125 γραμμάρια γάλα
  • 125 γραμμάρια νερό
  • 110 γραμμάρια βούτυρο 82%
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 140 γραμμάρια αλεύρι
  • 4-5 αυγά
  • 1 αυγό για άλειμμα

Για την Crème Pâtissière Βανίλια:

  • 6 κρόκους
  • 125 γραμμάρια ζάχαρη
  • 40 γραμμάρια άμυλο καλαμποκιού
  • 500 ml γάλα
  • ½ κουταλάκι γλυκού βανίλια σε σκόνη

Για την Κρέμα Σαντιγύ:

  • 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές άχνη

Για την Ganache Σοκολάτας:

  • 500 γραμμάρια κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκομμένη
  • 400 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Εκτέλεση Συνταγής

1. Προετοιμασία της ζύμης Pâte à choux:

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Όταν το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη να μαζευτεί στο κέντρο και να αποκολληθεί από τα τοιχώματα.

Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει ελαφρώς, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και την ανακατεύουμε με το φτερό, προσθέτοντας τα αυγά ένα-ένα, μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή.

Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα κορνέ και σχηματίζουμε μικρά κομμάτια σε λαδόκολλα. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 7-10 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.

2. Για την Crème Pâtissière Βανίλια:

Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια σε μια κατσαρόλα.

Σε μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το άμυλο και τους κρόκους. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.

Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.

3. Προετοιμασία της Κρέμας Σαντιγύ:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια σταθερή, αφράτη κρέμα.

4. Ganache Σοκολάτας:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να βράσει ελαφρώς.

Περιχύνουμε την καυτή κρέμα πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.

Σερβίρισμα:

Αφού κρυώσουν τα σουδάκια, κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος και τα γεμίζουμε με crème pâtissière.

Σε ποτήρι, τοποθετούμε λίγο crème pâtissière, έπειτα ένα γεμισμένο σου και κρέμα σαντιγύ.

Περιχύνουμε με ganache σοκολάτας και σερβίρουμε.

Η Ιστορία του Προφιτερόλ

Από τις αρχές του 16ου αιώνα, ο Popelini, chef της Αικατερίνης των Μεδίκων, εφηύρε την pâte à choux, η οποία έγινε βασικό στοιχείο στην γαλλική ζαχαροπλαστική.

Το προφιτερόλ, όπως το ξέρουμε σήμερα, εξελίχθηκε από τις προσπάθειες ζαχαροπλαστών να δώσουν γεύση και μορφή στα «σου» – τα μικρά, τραγανά κελύφη από pâte à choux, που γεμίζονται με κρέμα.

Στις αρχές του 18ου αιώνα, τα σου με crème pâtissière και ganache σοκολάτας έγιναν αγαπημένα γλυκά στα γαλλικά σαλόνια. Με τον καιρό, η παρασκευή τους έγινε πιο εξεζητημένη, καθώς προστέθηκαν γεύσεις όπως βανίλια, σοκολάτα και ποικιλίες κρεμών.

Μέχρι το 20ο αιώνα, το προφιτερόλ έγινε σύμβολο πολυτέλειας και παραδοσιακής γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Σήμερα, το προφιτερόλ είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκά στον κόσμο και μπορεί να βρεθεί σε ποικιλία εκδοχών – από τα κλασικά με σοκολάτα και βανίλια, μέχρι τις εκδοχές με φρούτα, παγωτό, ή αρωματικές κρέμες.

Οι Γάλλοι, παραμένοντας πιστοί στην παραδοσιακή συνταγή, χρησιμοποιούν την καλύτερη σοκολάτα και αγνά υλικά για να αναδείξουν τη γεύση του προφιτερόλ, το οποίο διατηρεί τη φήμη του ως ένα γλύκισμα που αγκαλιάζει την κομψότητα και την τέχνη της γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Συνοψίζοντας, το προφιτερόλ, ένα διαχρονικό γλυκό με καταγωγή από τη Γαλλία, συνδυάζει αρμονικά τις απαλές γεύσεις και την αριστοκρατική εμφάνιση, καταφέρνοντας πάντα να κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε γιορτή ή δείπνο.