Ταπετσαρία στο σπίτι πως την επιλέγουμε. Η ταπετσαρία είναι ένα παλιό κόλπο στην ιστορία της διακόσμησης. Ξαναέρχονται οι παλιές μόδες και αυτό σημαίνει ανανέωση υλικών, μεγαλύτερη παραγωγή και φυσικά ποικιλία επιλογών προς στη διακόσμηση.
Πως να διαλέξεις ταπετσαρία όμως, ποια τα κριτήρια; Δεν είναι κάτι εύκολο γιατί δεν είναι απλά μια χάρτινη επιφάνεια που θα κολλήσει στο τοίχο μας. Μιλάμε για μια μεγάλη επιφάνεια που θα αλλάξει όψη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ευχαριστεί τελικά.
Η ταπετσαρία ανακαλύφθηκε το 1875. το μηχάνημα που μπορεί να εκτυπώνει επάνω σε ένα σκέτο κομμάτι χαρτί από τον Christoffe-Philippe Oberkampf. Αποτέλεσμα ήταν η ταπετσαρία να γίνει ένα βασικό στοιχείο για τη διακοσμητική τέχνη.
Ξεκινάμε να βλέπουμε ταπετσαρίες με την παραδοχή ότι οι χρωματικοί συνδυασμοί θα δέσουν στον χώρο που θα την χρησιμοποιήσουμε. Επιλέγουμε τη ταπετσαρία μας ως ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των αντικειμένων και των τοίχων μας και όχι ως ένα μέσο να τονίσουμε άσκοπα ένα τοίχο. Η ταπετσαρία τοποθετείτε σε ένα τοίχο ώστε να τον κάνει πιο ενδιαφέρον και να εξυπηρετήσει έναν ρόλο μέσα στο σπίτι.
Η ταπετσαρία μπορεί να τοποθετηθεί σε βαμμένο σπίτι αρκεί να συμφωνεί με το χρώμα του τοίχου. Αν πάλι έχουμε ήδη βάψει και αρχίσουμε μετά να ψάχνουμε ταπετσαρία απλά θα παιδευτούμε παραπάνω. Η σωστή επιλογή ταπετσαρίας μπορεί να βασίζεται στο χρώμα του φόντου της να είναι ίδιο με το χρώμα των άλλων τοίχων ή και όχι.
Για να διαλέξουμε σωστά και εύκολα χρησιμοποιούμε τις χρωματικές βεντάλιες στις μπογιές. Ψάχνουμε το κατάλληλο χρώμα τις ταπετσαρίας για να ταιριάξει με από το συγκεκριμένο χρώμα της βεντάλιας που χρησιμοποιήσαμε στον τοίχο μας.
Ταπετσαρία στο σπίτι πως την επιλέγουμε
Οι ταπετσαρίες είναι πλέον πολύ ανθεκτικές. Από ποιότητες υπάρχουν οι χάρτινες και οι βινυλικές που συνήθως είναι πιο οικονομικές. Οι χάρτινες δίνουν μια πιο φυσική αίσθηση και είναι πιο οικολογικές. Οι χάρτινες αφήνουν τον τοίχο να αναπνέει αλλά δεν είναι ανθεκτικές στην υγρασία. Κατά την τοποθέτηση μπορεί να σκιστούν ή να αλλάξει η διάσταση τους εάν δε ξέρουμε να την τοποθετούμε.
Οι βινυλικές είναι συνθετικές ταπετσαρίες και για αυτό καλό είναι να μην τις χρησιμοποιούμε σε δωμάτιο ύπνου και ιδιαίτερα σε παιδικό. Είναι, ‘όμως, πολύ ανθεκτικές και πλένονται. Υπάρχουν και οι αυτοκόλλητες ταπετσαρίες που μπορείς να τις κολλήσεις και να τις ξεκολλήσεις εύκολα και όσες φορές θέλεις αλλά και όπου θέλεις. Π.χ. σε μια ντουλάπα σε πόρτα κλπ.
H πιο σύγχρονη κατηγορία είναι η υβριδική ή με την ένδειξη Non Woven. Είναι ταπετσαρία από χαρτί πρόσμιξης με ειδική επεξεργασία ώστε να είναι ανθεκτικό στη τοποθέτηση, στην υγρασία, να επιτρέπει στους τοίχους να αναπνέουν, να αφαιρείται εύκολα. Είναι eco-friendly και δεν μεταβάλλονται κατά τη τοποθέτηση.
Τέλος υπάρχουν και οι ανάγλυφες ταπετσαρίες με μοτίβο αλλά και οι βαφόμενες που μιμούνται πέτρα ή τούβλο και τις βάφεις το χρώμα που επιθυμείς. Πολύ πετυχημένες είναι επίσης αυτές που μοιάζουν πραγματικά με ψάθα, με λινό ύφασμα, με χαλαζιακή επιφάνεια. Ακόμη πιο εξειδικευμένες αλλά ακριβές είναι οι ταπετσαρίες από φυσικό μπαμπού ή από φυσική ψάθα ή από ύφασμα. Συνήθως παράγονται σε πλάτος ρολού 0.52μ. ή 0.68μ. και τα ρολά έχουν μήκος 10μ. Σε σχέση με την επιφάνεια επικόλλησης υπάρχουν και οι κατάλληλες κόλλες για σωστή εφαρμογή.