Τρόφιμα που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται ενέργεια και πολύτιμα συστατικά μέσω των τροφών. Παρακάτω γίνεται αναφορά ευεργετικά τρόφιμα για την βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών νοσημάτων:

1.Ξηροί καρποί: Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις σημαντικές θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τον εγκέφαλο, δεδομένου ότι τον  προστατεύει από τις βλαβερές  ελεύθερες ρίζες .Οι τελευταίες  συνδέονται  με την απώλεια μνήμης και με τη διαδικασία του γήρατος. Η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να καθυστερήσει  και την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer. Οι ξηροί καρποί δεν αποτελούν  μόνο καλή  πηγή  βιταμίνης Ε αλλά περιέχουν και υψηλή συγκέντρωση σε μαγνήσιο το οποίο καθυστερεί την σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια μνήμης.

2.Λιπαρά ψάρια: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες σε ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση.

3.Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά:  Η συγκεκριμένη κατηγορία λαχανικών  αποτελεί εξαιρετική πηγή  μαγνησίου και φυλλικού οξέος.  Η επαρκής πρόσληψη  φυλλικού οξέος  βοηθάει περισσότερο στην  εγρήγορση και βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή σας. Επιπρόσθετα, το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα.

4.Μούρα: Η έρευνα δείχνει ότι τα φλαβονοειδή στα μούρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Επίσης τα μούρα προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους σχετίζεται αρνητικά με τη νόσο Alzheimer ή  την άνοια.

5.Δημητριακά ολικής αλέσεως:  Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη και  το καστανό ρύζι είναι πλούσιες πηγές διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες με τη σειρά τους  μειώνουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και  την αρτηριακή πίεση, παράγοντες βλαπτικοί για την υγεία του εγκεφάλου.

6.Μαύρη σοκολάτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές  ουσίες.Περιέχει, επίσης,  καφεΐνη,  η οποία ενισχύει την εστίαση και τη συγκέντρωση και διεγείρει την παραγωγή των ενδορφινών που βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης.

7.Έλαια: Τρόφιμα όπως  ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ιχθυέλαια και λινέλαιο, περιέχουν  τα πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς ωμέγα-3 και ωμέγα-9. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των  κυττάρων. Επιπλέον τα έλαια αποτελούν  πλούσια πηγή της βιταμίνης Ε η οποία προστατεύει τους νευρώνες  του εγκεφάλου.

Στέφη Καλλή

Κλινική Διαιτολόγος-Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων