Ξανθιώτικο Καρναβάλι από 12 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου. Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 54 χρόνων.
Στη διάρκεια της οποίας προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς.
Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.
Ξανθιώτικο Καρναβάλι
Στην σημερινή τους μορφή το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις. Οι οποίες προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι.
Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς.
Στην διάρκεια της οποίας χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης. Μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου».
Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.
Λίγα λόγια για την πόλη της Ξάνθης
Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας και την έδρα του ομώνυμου Δήμου.
Υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 56.122 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.
Βρίσκεται κτισμένη στις παρυφές του Αχλαδόβουνου και τη διαρρέει ο ποταμός Κόσυνθος.
Ο πολιούχος της Ξάνθης είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και η ημέρα της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του στις 29 Αυγούστου, είναι αργία για την πόλη.