Χρυσός, όμορφος, πολύτιμος, σπάνιος. Ο χρυσός στη Γη είναι πολύτιμος, όχι μόνο για την ομορφιά αλλά και για τη σπανιότητα του. Ο χρυσός είναι δυσεύρετος στη Γη και γενικά στο σύμπαν. Γιατί σε αντίθεση με άλλα στοιχεία όπως ο σίδηρος και ο άνθρακας δε μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στο έδαφος του πλανήτη. Αλλά προκύπτει με πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο χρυσός προκύπτει από τη σύγκρουση των πυρήνων νεκρών αστέρων που εξάγουν αμέτρητα βαρέα μέταλλα. Πριν περίπου ένα μήνα, οι ερευνητές συνέλαβαν μία σύντομη έκρηξη ακτίνων Γάμμα (GRB), που προέκυψε από τη σύγκρουση δύο πυρήνων νεκρών αστεριών, τα οποία είχαν προηγουμένως εκραγεί ως σούπερ νόβα.

Ωστόσο η μοναδική λάμψη που ήταν ορατή για μέρες μετά την έκρηξη. Σηματοδοτεί ενδεχομένως τη δημιουργία σημαντικών ποσοτήτων βαρέων στοιχείων – συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Εντο Μπέργκερ, από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian (CFA). «Εκτιμούμε ότι η ποσότητα του χρυσού που παράγεται και εξάγεται κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης των δύο άστρων νετρονίων μπορεί να είναι 10πλασια της μάζας του φεγγαριού»

Ο Μπέργκερ και οι συνεργάτες του μελέτησαν την έκρηξη GRB 130603B που βρισκόταν σε απόσταση 3,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Γεγονός που την καθιστά μία από τις πλησιέστερες εκρήξεις που έχουν δει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Οι εκρήξεις ακτίνων Γάμμα εντάσσονται σε δύο κατηγορίες θετικές και αρνητικές. Ανάλογα με το πόσο καιρό διαρκεί η λάμψη των ακτίνων γάμμα και στην περίπτωση της έκρηξης GRB 130603B, που εντοπίστηκε από το δορυφόρο Swift της NASA, η διάρκεια των ακτίνων διήρκεσε λιγότερο από δύο δέκατα του δευτερολέπτου.

Χρυσός, όμορφος, πολύτιμος, σπάνιος

Παρά το γεγονός ότι οι ακτίνες γάμμα εξαφανίστηκαν γρήγορα. Η GRB 130603B εμφανίζεται επίσης σιγά-σιγά να ξεθωριάζει και η λάμψη της να κυριαρχείται από το υπέρυθρο φως. Η φωτεινότητα και η συμπεριφορά της δεν ταιριάζει με ένα τυπικό «λυκόφως», η οποία δημιουργείται όταν μένας υψηλής ταχύτητας πίδακας σωματιδίων χτυπά στο γύρω περιβάλλον.

Αντ‘ αυτού, η λάμψη συμπεριφέρθηκε σαν να βγήκε από εξωτικά ραδιενεργά στοιχεία. Το υλικό που εκτινάχθηκε από τη σύγκρουση αστέρων νετρονίων μπορεί να παράγει τέτοια στοιχεία,. Τα οποία στη συνέχεια υφίστανται ραδιενεργό διάσπαση, που εκπέμπουν μια λάμψη που κυριαρχείται από το υπέρυθρο φως. Ακριβώς όπως αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές.

Η ομάδα υπολογίζει ότι περίπου το ένα εκατοστό του υλικού που εκτοξεύθηκε από την έκρηξη ήταν χρυσός. Αν λάβουμε υπόψιν πόσος χρυσός παράγεται από μία μικρή τέτοια έκρηξη. Τότε, με τον αριθμό αυτών των εκρήξεων που σημειώθηκαν σε όλα τα χρόνια του σύμπαντος, όλο το χρυσάφι του κόσμου θα μπορούσε να προέλθει από τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα.