Αχλάδια γλυκό : Τα γλυκά του κουταλιού είναι κάτι που τα λατρεύουμε όλοι μας μικροί και μεγάλοι. Είναι ελληνική παράδοση, είναι φιλοξενία, είναι αρχοντιά, είναι κάτι που έρχεται από πολύ παλιά αναλλοίωτο μέσα στο χρόνο.

Φυσικά υλικά με φρούτα της ελληνικής υπαίθρου σε σιρόπι, αρωματισμένα με ξύλα κανέλας, φύλλα αρμπαρόριζας, καρφάκια γαρύφαλλα, βανίλιες. Με προετοιμασία που θέλει λίγο κόπο, υπομονή και χρόνο αλλά ένα τελικό αποτέλεσμα που αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Αχλάδια γλυκό

Η παράδοση θέλει να σερβίρονται σε μικρά γυάλινα σερβίτσια και πάντα με ένα μικρό κουταλάκι, εξ ου και ο όρος «γλυκό του κουταλιού». Λέει η παράδοση ότι σε περασμένες γενιές οι νοικοκυρές το σέρβιραν μέσα σε ένα γυάλινο μεγάλο μπολ με γυάλινα πιατάκια και κουταλάκια μικρά.

Υλικό:

  • 1500 γρ. ζάχαρη
  • 1500 γρ. αχλάδια ( μικρά )
  • 1 & ½ λεμόνι ( χυμό )

Αχλάδια γλυκό

Παρασκευή:

Παίρνουμε τ’ αχλάδια και τα καθαρίζουμε από τους φλοιούς τους και μ’ ένα ειδικό εργαλείο καθαρίζουμε τα κουκούτσια. Τα ρίχνουμε σε νερό, που προσθέσαμε λίγο χυμό λεμονιού. Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με 3 ποτήρια νερό και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε τρυπητό να στραγγίζουν.

Στην κατσαρόλα που έβρασαν τ’ αχλάδια ρίχνουμε τη ζάχαρη  και την αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. Την καθαρίζουμε από τους αφρούς και ρίχνουμε μέσα τα αχλάδια και τ’ αφήνουμε να βράσουν και να δέσουν. Λίγα λεπτά πριν να κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και τ’ ανακατεύουμε.

Όταν κρυώσει τ’ αδειάζουμε στα βάζα.