Ασκήσεις και προπόνηση της γυναίκας

Ασκήσεις και προπόνηση της γυναίκας, δεδομένου ότι αυτή διαθέτει μεγαλύτερη επιδεξιότητα από τον άντρα. Σε πρώτη σειρά προτίμησης έρχονται η γυμναστική και οι χορευτικές ασκήσεις (παγοδρομίες, χορός με παγοπέδιλα, ορισμένα άλματα, πατινάζ κ.α. ) Και εδώ ασφαλώς είναι πιθανές υπερβολικές κοπώσεις, όπως η πολύ μεγάλη ένταση των νεύρων και των τενόντων των αρθρώσεων. Πολλές γυναίκες αρέσκονται και σε διάφορα παιγνίδια, όπως βόλεϊ, χόκεϋ, τένις, κλπ. Στο χόκεϋ μάλιστα έχουν και οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες καλή απόδοση.

Ο ελαφρός αθλητισμός είναι γενικά ακίνδυνος, εκτός από ορισμένα πολύ κοπιαστικά αγωνίσματα, όπως ο αγώνας δρόμου μακρών αποστάσεων. Οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες ιδιαιτέρως την κολύμβηση.

Προπόνηση της γυναίκας

Κατά την προπόνηση είναι αναγκαίο να παρακολουθείται από κοντά η γυναίκα, γιατί όχι σπάνια η καλώς εννοούμενη φιλοδοξία της και η ισχυρή της θέληση να επιτύχει,την παρασύρουν σε υπερκόπωση. Η γυναίκα έχει την ίδια θέληση και την ίδια ενεργητικότητα με τον άντρα, το σώμα της όμως είναι πιο αδύνατο. Ο προπονητής λοιπόν των γυναικών θα πρέπει να εκλέγεται με ιδιαίτερη προσοχή, να τον κατατοπίσει κάποιος με κάθε λεπτομέρεια στις ιδιότητες της γυναίκας και να του υποδείξει τις ευθείες, που έχει στο να αναχαιτίσει μια τυχόν υπερβολική και κακώς εννοούμενη φιλοδοξία.

Γενικά όμως είναι μάλλον σπάνιες οι βλάβες, που προέρχονται από τον αθλητισμό και θα ήταν υπερβολικό να περιορίσει κανείς τη συμμετοχή της γυναίκας σε αθλητικούς αγώνες ή ακόμη πιο πολύ να τους απαγορεύσει, επειδή υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κινδύνων. Άλλωστε και ο άντρας, όταν επιδίδεται σε αθλητικούς αγώνες έξω από τα όρια της λογικής, είναι εξίσου εκτεθειμένος σε κινδύνους όπως και η γυναίκα.