Θρεπτική και θεραπευτική αξία του αχλαδιού. Το αχλάδι, είναι ένα θαυμάσιο και νοστιμότατο φρούτο. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, G και Ε καθώς επίσης σάκχαρο, λίπη, τανίνη, ποτάσα, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδερο.
Θρεπτική και θεραπευτική αξία του αχλαδιού
Είναι θρεπτικό καθαρτικό και διουρητικό.
Προκαλεί άφθονη έκκριση σάλιου και βοηθάει στην λειτουργία των πεπτικών οργάνων, ιδίως, όταν τρώγεται το πρωί με άδειο στομάχι ή στην αρχή του φαγητού.
Είναι περίφημο φάρμακο για τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς. Όταν μάλιστα τρώγεται σε ποσότητα και συνεχώς, δύο ημέρες π.χ. , κατεβάζει την πίεση.
Για όσους έχουν γερό στομάχι και δεν πάσχουν από δυσκοιλιότητα είναι ωφέλιμο. Επειδή είναι στυπτικό ωφελεί στη διάρροια. Όσοι, όμως, πάσχουν από συκώτι και χολή πρέπει να το αποφεύγουνε.
Το φρούτο, όμως, αυτό πρέπει να μασιέται καλά, εκτός από τα μαλακά αχλάδια. Επίσης δίνουνε το αίσθημα του χορτασμού, όταν φάει κανείς αρκετά.
Τα αχλάδια, επειδή δεν περιέχουν, οξέα τρώγονται ευχαρίστως από όσους πάσχουν από έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου ή υπερχλωριδία.
Τα άγουρα αχλάδια βλάπτουν, όπως και κάθε άλλο φρούτο.
Επειδή τα φλούδια του αχλαδιού είναι διουρητικά κάνουμε το εξής αφέψημα:
Παίρνουμε τους φλοιούς από δυο αχλάδια και ένα μήλο, τα βράζουμε αρκετή ώρα με νερό και το αφέψημα αυτό το πίνουμε, αν θέλουμε πρωί.
Επίσης βράζουμε φλούδες αχλαδιών που τις έχουμε ξεράνει στον ήλιο και κάνουμε ένα καλό αφέψημα, που έχει καθαρτικές ιδιότητες.
Αποξήρανση:
Χρησιμοποιούμε μόνο καλές ποιότητες αχλαδιών. Τα κόβουμε από το δέντρο λίγο άγουρα. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν.
Τα πλένουμε και τα κόβουμε στη μέση και πάλι στη μέση ( δηλαδή στα τέσσερα ). Τα αφήνουμε μέσα σε διάλυμα από αλάτι και ξύδι, γιατί μαυρίζουν.
Τα βγάζουμε και τα θειαφίζουμε από 2 – 4 ώρες και μετά τ’ απλώνουμε στα τελάρα.
Κονσερβοποίηση:
Για να κονσερβοποιήσουμε τ’ αχλάδια τα ξεφλουδίζουμε πρώτα, ύστερα τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε την καρδιά με τους σπόρους. Τα ξανά κόβουμε και τα ρίχνουμε σε διάλυμα αλατιού και ξυδιού.
Δηλαδή σε 3.850 γραμμάρια νερό ρίχνουμε δυο κουταλιές σούπας αλάτι και δύο κουταλιές ξύδι, γιατί τ’ αχλάδια μαυρίζουν με την επίδραση του αέρα.
Τα βγάζουμε τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε σιρόπι από 5 – 10 λεπτά της ώρας ανάλογα με τη σκληρότητα του αχλαδιού.
Όταν βράσουν γεμίζουμε τα βάζα με τα αχλάδια και τ’ απογεμίζουμε με το σιρόπι. Τα σφραγίζουμε καλά και τ’ αποστειρώνουμε επί 20 λεπτά.