Αφιερώνουμε χρόνο στο κάθε μας γεύμα. Αν θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά δεν χρειάζεται απλά να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό μας.
Ο εγκέφαλος μας θέλει περίπου δέκα λεπτά για να λάβει το σήμα από το στομάχι μας ότι έχει γεμίσει. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώμε γρήγορα, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο του κορεσμού μας όταν θα φτάσει το σήμα για να σταματήσουμε.
Μάλιστα όταν αυτό συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, συνήθως καταλήγουμε να τρώμε σε κάθε γεύμα της ημέρας μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε, και συνεπώς σταθερά θα αυξάνεται το βάρος μας σε μακροχρόνια βάση.
Πως λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του φαγητού
Αποδεδειγμένα από την στιγμή που ξεκινάμε να τρώμε χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να πάει το φαγητό στο στομάχι μας και αυτό με τη σειρά του να δώσει «σήμα» στο εγκέφαλο ότι «χόρτασε».
Γι’ αυτό όταν τρώμε γρήγορα καταλήγουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτήν που πραγματικά έχουμε ανάγκη καθώς δεν προλαβαίνει να δώσει «σήμα» το στομάχι στον εγκέφαλο ότι είναι πλήρες.
Ακόμη, όταν μασάμε περισσότερο το φαγητό μας, τα ένζυμα που διασπούν την τροφή κάνουν καλύτερα τη «δουλειά» τους. Για παράδειγμα ένα ένζυμο που βρίσκεται στο σάλιο, η αμυλάση, διασπά καλύτερα το άμυλο σε απλά σάκχαρα. Αυτό διευκολύνει με την σειρά του την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα. Το ίδιο συμβαίνει με τα υπόλοιπα συστατικά των τροφών που διασπώνται από διάφορα ένζυμα όπως η λιπάση, που διασπά τα τρυγλικερίδια σε λιπαρά οξέα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα η διαδικασία της μάσησης της τροφής πιθανόν να έχει επίδραση και στη μνήμη μας. Όταν συγκεντρωνόμαστε περισσότερο στη διαδικασία του φαγητού, ο εγκέφαλος θυμάται κάθε γεύμα επί περισσότερες ώρες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να ενεργοποιήσει το μήνυμα για νέα πρόσληψη τροφής.
Τρώμε με ρυθμούς χελώνας και μασάμε καλά
Ακόμα και ο χρόνος που αφιερώνουμε στο φαγητό μας, η απόλαυση της κάθε μπουκιάς παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους.
Η θεωρία που θέλει το αργό μάσημα να μειώνει την όρεξη μετράει τουλάχιστον έναν αιώνα!
Δεν αποκλείεται, πάντως, να είναι τόσο δυσάρεστη η παρατεταμένη μάσηση για τον εγκέφαλο, ώστε απωθεί την ιδέα της νέας κατανάλωσης φαγητού, ακόμα κι αν αυτό αφορά τρόφιμα όπως τα γλυκά, που φυσιολογικά θα λαχταρούσε πολύ, λένε οι επιστήμονες.
Αφιερώνουμε χρόνο στο κάθε μας γεύμα
Επομένως, για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας, θα πρέπει σε κάθε γεύμα, είτε αυτό είναι μικρό, είτε είναι μεγάλο, να προσπαθούμε να τρώμε με κατά το δυνατόν αργό ρυθμό, να μασάμε αρκετά καλά την τροφή μας και η διάρκεια του γεύματος να είναι περίπου είκοσι λεπτά.
Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο