Άγιος Βαλεντίνος. Την 14η Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος. Είναι η μέρα των ερωτευμένων ή, η γιορτή των ερωτευμένων. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος έχει γίνει ο προστάτης του έρωτα.

Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος;  Δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα.

Οι θρύλοι για τον Άγιο Βαλεντίνο

Στις 14 Φεβρουαρίου εορτάζει η μνήμη του καθολικού ιερέα Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του Via Flaminia, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο Βαλεντίνος καταδικάστει σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια. Ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό και τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

Η καθολική εκκλησία εορτάζει την μνήμη του στις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την παγανιστική τελετή γονιμότητας, τα Λουπερκάλια.

Ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria. Ο δικαστής Αστέριος,  τον είχε σε κατ’ οίκον περιορισμό για την πίστη του στον χριστιανισμό. Αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Ο Βαλεντίνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια. Οι πράξεις και η απόφαση αυτή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο. Η κατάληξη και αυτού του μύθου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου.

Αυτοί οι δύο είναι οι επικρατέστεροι θρύλοι

Άλλοι θρύλοι

Άλλος θρύλος στηρίζει μεν την ιστορία με τον δεσμοφύλακα, αλλά υποστηρίζει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του στην οποία έστελνε γράμματα υπογράφοντας: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Μία άλλη ιστορία θέλει τον Βαλεντίνο να παρεμβαίνει σε καυγά ερωτευμένων προκειμένου να επέλθει μεταξύ τους ειρήνη. Η ιστορία αναφέρει ότι «Ο άγιος κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος πήγε να κόψει ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους είχε παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους. Αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους».

Η εξάπλωσει της γιορτής

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει ξεκινήσει τον 14ο αιώνα. Είναι συνδεδεμένοι με την έννοια της ευγενούς αγάπης. Την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα, «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ».

Στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον έχει αποδεκτοί. Ενώ η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή.

Με τα χρόνια, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

Σήμερα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία.

Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος ο Πρεσβύτερος γιορτάζει στις 6 Ιουλίου. Ο Ιερομάρτυρας Άγιος Βαλεντίνος (Ο Επίσκοπος του Τerni), γιορτάζει στις 30 Ιουλίου.

Το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του συγκεκριμένου Αγίου. Το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου έχει εκτεθεί στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.